Dr. Lucian Eva, Manager Spitalul Clinic de Urgență Prof Dr Nicolae Oblu: Suntem în faza de obținere a aprobărilor pentru Centrul de Neuroexcelență

Dr. Lucian Eva este medic primar neurochirurg și conduce Spitalul Clinic de Urgență Prof. Dr Nicolae Oblu din Iași.

SpațiulMedical: Cum s-a modificat activitatea Spitalului de Neurochirurgie din Iași în contextul pandemiei?   

Dr. Lucian Eva: Am fost desemnați spital de suport Covid pentru Spitalul de Boli infecțioase, preluând cazurile grave care au necesitat suport ventilator. În această situație am asigurat servicii medicale pentru patologia neurologică/neurochirurgicală complexă sau urgentă pentru toată zona Moldovei la pacienți infectați Covid-19 și neinfectați și tratament pentru pacienții care au necesitat suport ventilator cu pneumonie Covid-19. În acest scop, activitatea medicală s-a desfășurat prin organizarea a trei sectoare de ATI și cinci zone adaptate fiecărui tip de patologie și grad de risc în parte, cu măsuri de protecție specifice fiecărui sector, incluse în protocoale permanent adaptate situațiilor apărute.

SpațiulMedical: Care au fost rezultatele operației pacientei cu tumoră cerebrală diagnosticată COVID-19? Ați mai realizat și alte intervenții chirurgicale pentru tratarea unor pacienți infectați?

Dr. Lucian Eva: Au fost două tumori cerebrale grave operate în condițiile în care persoanele erau confirmate infectate. Evoluția nu a fost favorabilă, în contextul bolilor de bază extrem de grave, care oricum aveau un prognostic rezervat. Este dificil de apreciat, dar apreciem că infecția Covid a influențat negativ evoluția pacienților.

SpațiulMedical: Ce proiecte sunt în derulare în acest moment la Spitalul de Neurochirurgie din Iași și care este stadiul implementării laboratorului de radiochirurgie stereotactică?

Dr. Lucian Eva: Spitalul este implicat în numeroase proiecte de dezvoltare. Suntem în faza de obținere a aprobărilor pentru Centrul de Neuroexcelență și în faza de organizare a licitațiilor pentru amenajarea spațiilor și achiziționarea aparaturii necesare pentru dotarea laboratorului de radiochirurgie stereotactică tip Gamma-Knife.