Dr. Liviu Bosinceanu: Chirurgia oncologică merită, în strictul beneficiu al pacienților, o decontare reală și suficientă printr-un program național la CASS

Dr. Liviu Bosinceanu este Președintele Comisiei Multidisciplinare de Chirurgie Oncologică din cadrul Ministerului Sănătății și medic primar în cadrul secției de chirurgie toracică a Spitalului Sf. Constantin.

Spațiul Medical: Care sunt prioritățile Comisiei Multidisciplinare de Chirurgie Oncologică din cadrul Ministerului Sănătății în acest moment?  

Dr. Liviu Bosinceanu: Scopul înființării comisiei este de a stabili standardele de practică chirurgicală (pe specialitățile care oferă tratament chirurgical oncologic) și standardele de cost în vederea decontării prin CASS, la costurile reale, a chirurgiei oncologice în beneficiul strict al pacienților români, asigurați în sistemul public. Se decontează prin programe naționale două brațe ale tratamentului pacientului oncologic – chimioterapia și radioterapia. Al treilea braț, chirurgia oncologică (singura care poate asigura un tratament curativ!!) merită, în strictul beneficiu al pacienților, o decontare reală și suficientă printr-un program național la CASS.

Spațiul Medical: Rata de diagnosticare a cancerelor a scăzut în timpul epidemiei COVID19, ca urmare a reducerii investigațiilor. Cum s-a desfășurat activitatea în cadrul Spitalului Sf. Constantin în acestă perioadă?   

Dr. Liviu Bosinceanu: La nivelul spitalului Sf. Constantin, în toată perioada pandemiei ne-am continuat misiunea și am oferit tratament chirurgical tuturor pacienților care s-au adresat spitalului nostru.

Să nu uităm că neaplicarea la timp a tratamentului chirurgical înseamnă condamnarea la suferință și moarte a pacientului oncologic. Au fost luate toate măsurile necesare protejării pacienților noștri, a personalului și desfășurării unei activități chirurgicale sigure. 

Spațiul Medical: Care este stadiul de dezvoltare a chirurgiei robotice în sistemul medical din România?

Dr. Liviu Bosinceanu: Spitalul Sf. Constantin Brașov a fost pionierul chirurgiei robotice în sistemul medical privat. Programul nostru de chirurgie robotică, foarte complex a debutat în 2017. Suntem încă singurul centru din România care oferă acces la chirurgia robotică toracică. Chirurgia robotică are multiple avantaje pentru pacient. Nu le detaliez aici. Reprezintă viitorul în chirurgie!

În condițiile în care CASS nu decontează costurile reale ale chirurgiei robotice oncologice consider că viitorul programelor de chirurgie oncologică robotică debutate în diverse centre (puține, mai ales private, ținând cont de valoarea foarte mare a investiției) este în mare pericol și majoritatea acestor centre nu se vor putea susține, ceea ce ar însemna din nou punerea în pericol a pacientului oncologic din România.