Dr. Lidia Kajanto, Manager IOB: Am învățat să ne restabilim prioritățile și să ne obișnuim cu comportamentele de auto-protecție

Dr. Lidia Kajanto este managerul Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București, cel mai mare institut de profil din România.

Spațiul Medical: Cum traversează pacienții oncologici această perioadă și ce măsuri ați luat pentru susținerea lor?

Dr. Lidia Kajanto: Pandemia COVID-19 a reprezentat un factor stresor în plus pentru pacienții oncologici din cauza gradului mare de infecțiozitate a noului virus, a numeroaselor schimbări survenite și a lipsei predictibilității în ceea ce privește restabilirea normalității la nivelul întregii țări.

Pacienții cu cancer sunt un grup special de pacienți, deoarece tratamentul bolii lor primare nu poate fi întrerupt. Dată fiind situația prin care trecem, respectiv riscul epidemiologic crescut al acestora, a fost necesar să stabilim o planificare meticuloasă a tratamentului pacienților oncologici, mai ales a celor care vin din alte localități.

Pentru a reduce riscul expunerii la infecția cu SARS-CoV-2, au fost reevaluate în comisiile oncologice urgențele și apoi prioritățile de acces la tratament. Am efectuat un triaj epidemiologic foarte specific, am instituit reguli de distanțare în sălile de așteptare, efectuăm programări orare fixe pentru acces la tratamentele perfuzabile, iar pacienții preoperatori se internează câte unul în saloane cu grup sanitar propriu până la primirea rezultatelor testării SARS-CoV-2 prin RT-PCR.

Acolo unde acest lucru a fost posibil, s-au efectuat reevaluări și controale online, s-au eliberat rețete online, s-au transmis rezultatele online, cu respectarea legislației în vigoare, a recomandărilor CASMB, MS și a regulamentelor GDPR. Totodată, medicii curanți au facilitat numerele de telefon personale și au menținut contactul cu pacienții lor, acordându-le sprijinul necesar.

Spațiul Medical: Ce credeți că am învățat din această experiență provocată de Covid-19?

Dr. Lidia Kajanto: Aș spune că am conștientizat că suntem vulnerabili, am învățat să ne restabilim prioritățile și să ne obișnuim cu comportamentele de auto-protecție, am realizat care sunt aspectele realmente valoroase pentru fiecare dintre noi și totodată am învățat ce înseamnă sprijinul în cadrul comunității.

Spațiul Medical: Care este mesajul pe care l-ați transmite în acest moment pacienților oncologici?

Dr. Lidia Kajanto: Le recomand pacienților oncologici să se informeze din surse oficiale, să continue să respecte măsurile de igienă și distanțare fizică și să urmărească recomandările instituțiilor de sănătate publică și ale asociațiilor de sprijin ale acestei cauze, care oferă resurse în această perioadă pentru bunăstarea lor și foarte important, să continue să respecte tratamentul recomandat de către medicul curant.

Personal, îi îndemn să nu se antreneze în gânduri de catastrofizare, să limiteze gândurile negative prin evitarea expunerii la știrile și mesajele toxice din media și să aleagă să aibă încredere în recomandările medicului curant. În final, îi invit să mențină legătura cu persoanele apropiate, pentru că suntem ființe sociale și ne face bine să ținem legătura cu cei dragi și să se orienteze către comportamente de auto-îngrijire și relaxare.