Dr. Lavinia Brătescu: Ce trebuie să știm despre litiaza renală – „pietre la rinichi”. Cum o abordăm?

Doctor Lavinia Brătescu, Medic Primar Nefrologie, ne vorbește în acest articol despre litiaza renală.

Litiaza renală („pietrele” la rinichi) este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni renale. Această afecțiune este tratată atât de către medicul nefrolog, cât și de urolog și trebuie luată serios în considerare deoarece vă poate crea un disconfort prin simptomele pe care le generează și, de asemenea, poate determina complicații importante, chiar pierderea funcției rinichilor.

Calculii sunt depozite de dimensiuni variabile, alcătuiți, în principal, din minerale și săruri acide și au o dimensiune de peste 6 mm. Microcalculii (popular spus, „nisipul”) sunt mai mici de 6 mm și, în cele mai multe cazuri, pot fi  eliminați. Ei sunt depozitați în căile urinare din interiorul rinichilor (calice, bazinet), dar pot migra și la nivelul ureterelor sau vezicii urinare, blocând eliminarea urinii din rinichi. În astfel de cazuri, pot apărea complicații serioase și este nevoie de intervenția urologului pentru extragerea calculului.

Cei mai frecvenți calculi sunt cei din oxalat de calciu și cei urici (de acid uric), însă mai sunt și alte tipuri: fosfat amoniaco-magnezian, struvită, și, foarte rar, cistină. Oxalații sunt un constituent al calculilor renali, ce apare la peste 50% din cazuri.

Cauzele cele mai importante de formare a calculilor sunt următoarele:

 1. Consumul inadecvat de lichide (în cantitate de sub 1,5 l/24 de ore, dar și tipul de lichide consumate este important; unele sucuri din comerț conțin săruri, minerale și conservanți care pot determina formarea calculilor). În anotimpul călduros este necesar un consum mult mai mare de lichide deoarece o parte se pierde prin transpirație.
 2. Dieta necorespunzătoare: consumul în exces al unor alimente bogate în oxalat sau acid uric (urați).
 3. Tulburările de metabolism (de procesare a sărurilor și mineralelor) și unele afecțiuni preexistente (afecțiuni intestinale, malformații ale căilor urinare etc.).
 4. Infecțiile urinare repetate pot determina un anumit tip de litiază renală, dar și preexistența litiazei renale favorizează infecțiile urinare, fiind un mecanism bidirecțional.
 5. Moștenirea genetică – litiaza renală apare mai frecvent la copiii ai căror parinți au prezentat această afecțiune. Ea se asociază în multe cazuri cu obezitatea.
 6. În cazuri mai rare, litiaza renală apare în cadrul unei afecțiuni numite Hiperparatiroidism primitiv, caracterizată de producția crescută a hormonului paratiroidian secretat de către glandele paratiroide, cu implicații mari asupra metabolismului calciului și fosforului.

Ce simptome puteți avea dacă suferiți de litiază renală?

Cel mai frecvent simptom este durerea lombară (colica renală), care este uneori foarte intensă și care iradiază spre abdomenul inferior. De multe ori, este însoțită de tulburări la urinat, usturimi (disurie), senzația de eliminare incompletă a urinii și chiar apariția hematuriei (urina cu sânge). Uneori, această durere este însoțită de greață, vărsături și chiar febră, în cazurile complicate. Alte simptome pot fi: transpirațiile intense și tulburările de tranzit (mai ales diaree).

Care pot fi complicațiile litiazei renale?

 1. Una dintre cele mai frecvente complicații este infecția urinară recidivantă. Litiaza renală predispune la stagnarea urinii în căile urinare, favorizând infecțiile urinare cu același germene (microb) sau chiar cu germeni diferiți și asociați.
 2. Dacă un calcul blochează eliminarea urinii din rinichi sau din vezica urinară, atunci se produce dilatația rinichiului (mai exact a căilor urinare din interiorul rinichiului) și/sau a ureterului. Dacă acest calcul nu este eliminat spontan sau prin intervenție urologică, țesutul renal se poate distruge, iar funcția rinichiului afectat se poate pierde.
 3. Infecția urinară ce survine pe o litiază renală se poate complica, în cazurile grave și neglijate, cu sepsis și șoc septic, care duce de cele mai multe ori la moarte. 

Care ar fi investigațiile necesare pentru depistarea litiazei renale? 

 1. Analizele de sânge uzuale (incluzând determinarea acidului uric și a calciului seric) si cele de urină (sumarul de urină și urocultura) pot ridica suspiciunea unei litiaze renale cu o anumită compoziție.
 2. Investigatiile imagistice stabilesc diagnosticul. Radiografia renală simplă poate aduce informații suplimentare referitoare la compoziția calculilor, însă, cea mai comună investigație imagistică și cel mai des folosită, este ecografia abdomino-pelvină, care pune în evidență atât existența calculilor, cât și complicatiile acestora.
 3. Urografia intravenoasă (UIV) este o investigație radiologică cu substanță de contrast, care ajută la localizarea exactă a calculilor și evidențiază gradul complicațiilor existente. Ea trebuie efectuată doar în anumite condiții și la indicația medicului nefrolog sau urolog.
 4. Computer tomografia în spirală poate ajuta, de asemenea, în cazul existenței unor neclarități în diagnostic.
 5. Stabilirea compoziției calculilor este foarte importantă pentru stabilirea dietei și a atitudinii terapeutice. Atunci când pacientul a eliminat un calcul, este indicat ca acesta să îl păstreze si sa îl ducă la un laborator pentru a-i fi analizată compoziția.

Cum tratăm litiaza renală? Ce avem de făcut? 

 1. În primul rând, consumul regulat de lichide în cantitate suficientă poate preveni litiaza renală sau poate opri creșterea în dimensiuni și ca număr al calculilor. 
 2. Dieta este extrem de importantă în tratamentul calculilor renali. În funcție de compoziția acestora, pacientul va trebui să elimine din dietă anumite alimente și băuturi. Medicul nefrolog vă poate da indicațiile necesare referitor la aceste diete.

De exemplu, în cazul litiazei din oxalat de calciu, nucile, semințele, arahidele, spanacul, sfecla roșie, kiwi, smochinele, coaja de lămâie, hrisca, tărâțele, germenii de grâu, berea, vinul vechi, ceaiul negru, apele minerale bogate în sodiu, cacao pudră, ciocolata neagră, sunt alimente care ar trebui eliminate din dietă. 

În cazul litiazei urice, următoarele alimente ar trebui evitate: carnea de vânat, pui, vițel, miel, purcel, mezeluri, viscere (ficat, rinichi, creier), ciocolata, cacao, spanac, fasole, mazăre, linte, ștevie, conopidă, ciuperci, ouă în cantitate mare, brânzeturi mature. De asemenea, și unele băuturi ar trebui evitate: berea, vinuri taninoase, ness, cafea în exces.

 1. Există anumite medicamente care pot ajuta la dizolvarea calculilor și pot preveni refacerea lor, însă acestea se prescriu doar de către medic, în funcție de tipul calculului.
 2. În situațiile complicate, în care calculul este obstructiv (blochează eliminarea urinii) sau atunci când calculii sunt multipli sau de dimensiuni mari, poate fi necesar să vă adresați urologului pentru intervenții minim-invazive sau chirurgicale de eliminare a calculilor.
 3. Atunci când aveți litiază renală, controlul medical periodic este esențial pentru a limita această afecțiune.

AȘADAR, AVEȚI GRIJĂ DE RINICHII DUMNEAVOASTRĂ!

Autor: Dr. Lavinia Brătescu – Medic Primar Nefrologie, Doctor în Științe Medicale, Competență Ecografie Generală

©DIAVERUM ROMÂNIA

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”