Dr. Laszlo Attila este Președinte al Comisiei pentru Sănătate Publică, Senatul României. Pe 24 septembrie a participat în calitate de Speaker la Xgrupul medical dedicat oncologiei, parte a seriei de evenimente ROHO – Convenția Română a Spitalelor.
Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Dr. Laszlo Attila din cadrul evenimentului:
„Mă tem că din cauza sincopelor la care am asistat în ultimele șapte luni toate rezultatele remarcabile atinse în anii precedenți în oncologie se vor nărui până la finalul anului. Prima dată cardiologii ne-au semnalat faptul că de mult timp nu au mai avut cazuri în care să poată interveni la timp, iar apoi oncologii au semnalat această întârziere de accesare a serviciilor oncologice din partea pacienților.
Cred că ar trebui să discutăm mult mai accentuat despre necesitatea ca măcar în anumite domenii de bază de sănătate publică majoră să existe o coordonare la nivel regional. Am constat că de multe ori au existat abordări diferite în centrele de oncologie din țară și a trebuit să intervenim. Am avut surpriza să găsesc un proiect de lege din 2010, „Legea consorțiilor spitalicești”; atunci când avem resurse limitate cred că ar fi bine să vedem cum am putea să o actualizăm pentru a putea utiliza resursele cel mai bine și eficient pentru pacienți.
A fost necesară o colaborare cu toate celelalte instituții și alocarea de resurse, chiar și imobiliare, pentru a asigura niște condiții decente. CNAS a intervenit foarte rapid și eficient pentru a gestiona toate problemele din această perioadă, a găsi resursele și a aduce acele corecturi de care este nevoie în astfel de situații. Sper ca toate aceste demersuri să aibă suport financiar și în viitor pentru că trăim într-o perioadă neobișnuită.
Suntem în preajma unui ciclu financiar european nou, dar m-aș fi așteptat să depunem niște eforturi susținute pentru a putea creiona mai bine strategia noastră pentru sănătate pentru perioada 2021-2027. În sfârșit avem un ax distinct pe sănătate, lucru care nu s-a întâmplat până acum. Ar trebui să trecem peste cele câteva fraze despre viitoarele spitale regionale, care sunt foarte importante desigur, și să facem completări mai ales în ceea ce privește problemele majore de sănătate publică, oncologia fiind printre primele.
Toate întârzierile actuale ar putea duce foarte probabil și la întârzierea posibilității accesării acestor fonduri. În condiții optime accesarea și finalizarea proiectelor durează cam 6-7 ani, parcurgând toate etapele. Există multe situații când proiectele se desfășoară pe perioade și mai lungi și cred că va trebui să depunem eforturi să finalizăm cât mai bine noua strategie. Trebuie să finalizăm cât mai repede discuțiile legate de programul național de control al cancerului, să le integrăm în această strategie și să profităm de următorii trei ani jumătate când nu vom avea alegeri.
Din 2004 încoace toate demersurile noastre sunt adaptate la perioadele electorale și dacă acest lucru continuă se va oglindi și în perspectiva pacienților și rezultatele activităților medicilor
Vor fi foarte multe modificări. Din discuțiile avute cu domnul Ministru Tătaru și cu alte persoane decidente, intenția noastră este de a pregăti legislația necesară pentru a o face operațională. Avem o lege adoptată în 2005 modificată de foarte multe ori, iar noi, la nivelul Comisiei, lucrăm cu niște tabele fără a ști care este situația la zi; am avut articol care a fost modificat de șase ori în același an.
Se impune o revizuire majoră a întregii legislații și sper să ajungem la un consens politic ca ceea ce va fi adoptat să rămână bătut în cuie, ceea ce nu va fi foarte ușor, pentru că e imposibil să lucrezi într-o stare de incertitudine continuă.
Cred că va fi o perioadă extrem de dificilă până la finalul anului; previziunile colegilor epidemiologilor și statisticienilor medicali ne spun că ar trebui să colaborăm pentru a face față acestei situații extrem de grele care ne așteaptă o dată cu răcirea vremii. Ne așteptăm la niște luni de iarnă foarte dificile care vor forța limitele sistemului nostru sanitar și mărirea capacităților disponibile pentru a gestiona această situație.
Încă din ianuarie ne începem ziua analizând greșelile făcute de alții și am sperat că toate aceste pregătiri vor avea efect și vom traversa destul de onorabil această perioadă; am ajuns până în Iunie când rata testelor pozitive ajunsese la 1,78%, fără să fi folosit nici 10% din paturile ținute în stand-by, dar atunci când oameni nepregătiți din punct de vedere profesional au început să relaxeze aceste măsuri am ajuns în situația în care suntem.
Sper să putem să ne organizăm pentru a nu avea multe eșecuri în cazul accesului la servicii medicale a pacienților cu boli cronice așa cum am avut în aprilie-mai-iunie.”
Xgrupul dedicat provocărilor actuale în oncolgie este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Bristol Myers Squibb, MSD și Philips Healthcare România