Dr. Laszlo Attila: Trebuie să finalizăm cât mai repede discuțiile legate de programul național de control al cancerului și să le integrăm în strategia de sănătate pentru 2021-2027

Dr. Laszlo Attila este Președinte al Comisiei pentru Sănătate Publică, Senatul României. Pe 24 septembrie a participat în calitate de Speaker la Xgrupul medical dedicat oncologiei, parte a seriei de evenimente ROHO – Convenția Română a Spitalelor.  

Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Dr. Laszlo Attila din cadrul evenimentului:

„Mă tem că din cauza sincopelor la care am asistat în ultimele șapte luni toate rezultatele remarcabile atinse în anii precedenți în oncologie se vor nărui până la finalul anului. Prima dată cardiologii ne-au semnalat faptul că de mult timp nu au mai avut cazuri în care să poată interveni la timp, iar apoi oncologii au semnalat această întârziere de accesare a serviciilor oncologice din partea pacienților.

Cred că ar trebui să discutăm mult mai accentuat despre necesitatea ca măcar în anumite domenii de bază de sănătate publică majoră să existe o coordonare la nivel regional. Am constat că de multe ori au existat abordări diferite în centrele de oncologie din țară și a trebuit să intervenim. Am avut surpriza să găsesc un proiect de lege din 2010, „Legea consorțiilor spitalicești”; atunci când avem resurse limitate cred că ar fi bine să vedem cum am putea să o actualizăm pentru a putea utiliza resursele cel mai bine și eficient pentru pacienți. 

A fost necesară o colaborare cu toate celelalte instituții și alocarea de resurse, chiar și imobiliare, pentru a asigura niște condiții decente. CNAS a intervenit foarte rapid și eficient pentru a gestiona toate problemele din această perioadă, a găsi resursele și a aduce acele corecturi de care este nevoie în astfel de situații. Sper ca toate aceste demersuri să aibă suport financiar și în viitor pentru că trăim într-o perioadă neobișnuită.

Suntem în preajma unui ciclu financiar european nou, dar m-aș fi așteptat să depunem niște eforturi susținute pentru a putea creiona mai bine strategia noastră pentru sănătate pentru perioada 2021-2027. În sfârșit avem un ax distinct pe sănătate, lucru care nu s-a întâmplat până acum. Ar trebui să trecem peste cele câteva fraze despre viitoarele spitale regionale, care sunt foarte importante desigur, și să facem completări mai ales în ceea ce privește problemele majore de sănătate publică, oncologia fiind printre primele.

Toate întârzierile actuale ar putea duce foarte probabil și la întârzierea posibilității accesării acestor fonduri. În condiții optime accesarea și finalizarea proiectelor durează cam 6-7 ani, parcurgând toate etapele. Există multe situații când proiectele se desfășoară pe perioade și mai lungi și cred că va trebui să depunem eforturi să finalizăm cât mai bine noua strategie. Trebuie să finalizăm cât mai repede discuțiile legate de programul național de control al cancerului, să le integrăm în această strategie și să profităm de următorii trei ani jumătate când nu vom avea alegeri.  

Din 2004 încoace toate demersurile noastre sunt adaptate la perioadele electorale și dacă acest lucru continuă se va oglindi și în perspectiva pacienților și rezultatele activităților medicilor

Vor fi foarte multe modificări. Din discuțiile avute cu domnul Ministru Tătaru și cu alte persoane decidente, intenția noastră este de a pregăti legislația necesară pentru a o face operațională. Avem o lege adoptată în 2005 modificată de foarte multe ori, iar noi, la nivelul Comisiei, lucrăm cu niște tabele fără a ști care este situația la zi; am avut articol care a fost modificat de șase ori în același an.

Se impune o revizuire majoră a întregii legislații și sper să ajungem la un consens politic ca ceea ce va fi adoptat să rămână bătut în cuie, ceea ce nu va fi foarte ușor, pentru că e imposibil să lucrezi într-o stare de incertitudine continuă.

Cred că va fi o perioadă extrem de dificilă până la finalul anului; previziunile colegilor epidemiologilor și statisticienilor medicali ne spun că ar trebui să colaborăm pentru a face față acestei situații extrem de grele care ne așteaptă o dată cu răcirea vremii. Ne așteptăm la niște luni de iarnă foarte dificile care vor forța limitele sistemului nostru sanitar și mărirea capacităților disponibile pentru a gestiona această situație.

Încă din ianuarie ne începem ziua analizând greșelile făcute de alții și am sperat că toate aceste pregătiri vor avea efect și vom traversa destul de onorabil această perioadă; am ajuns până în Iunie când rata testelor pozitive ajunsese la 1,78%, fără să fi folosit nici 10% din paturile ținute în stand-by, dar atunci când oameni nepregătiți din punct de vedere profesional au început să relaxeze aceste măsuri am ajuns în situația în care suntem.

Sper să putem să ne organizăm pentru a nu avea multe eșecuri în cazul accesului la servicii medicale a pacienților cu boli cronice așa cum am avut în aprilie-mai-iunie.” 

Xgrupul dedicat provocărilor actuale în oncolgie este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Bristol Myers Squibb, MSD și Philips Healthcare România

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”