Dr. José Muñoz: Eforturile proactive comune, coordonarea și comunicarea sunt esențiale în vremurile de criză

Dr. José María Muñoz y Ramón a fost timp de 5 ani Director Medical al „Spitalului Universitar La Paz”, poziționat timp de 2 ani consecutiv în fruntea clasamentului celor mai bune spitale de stat din Spania.

Spațiul Medical: Ce măsuri a adoptat țara dumneavoastră în contextul epidemiei de coronavirus?

Dr. José Muñoz: Serviciul Național Spaniol răspunde de aproape trei sferturi din totalul cheltuielilor de sănătate din țară, deși furnizarea serviciilor medicale este foarte descentralizată, responsabilitatea revenind celor 17 regiuni autonome. Însă, de la începutul epidemiei de coronavirus, Ministerul Sănătății a preluat controlul asupra tuturor instituțiilor de sănătate, publice și private, sub o autoritate comună.

Spațiul Medical: Cât de pregătite sunt spitalele din Spania pentru criza actuală?

Dr. José Muñoz: Până în prezent, sistemul de sănătate pare că rezistă, deși există o suprasolicitare tot mai mare a medicilor, iar situația este foarte imprevizibilă. Toate procedurile clinice care nu erau urgențe au fost amânate pentru a elibera resurse de care este nevoie pentru îngrijirea pacienților infectați. Principala noastră grijă este lipsa de echipamente de protecție, ventilatoare și kituri de diagnostic, din cauza indisponibilității furnizorilor. În ceea ce privește resursele umane, personalul medical face față provocării momentan, deși apar tot mai adesea semne de oboseală și epuizare. Există, de asemenea, și un anumit număr de medici și asistenți care au fost nevoiți să se retragă după ce au fost testați pozitiv pentru covid-19.

Spațiul Medical: Ce credeți că vor avea de învățat sistemele europene de sănătate din această experiență?

Dr. José Muñoz: Instituțiile europene și internaționale au fost în mare parte reactive în timpul acestei crize demonstrând o lipsă de conducere unitară. Guvernele au luat decizii individuale, dar care cu siguranță ar fi trebuit să fie convenite cu partenerii lor europeni. O lecție de învățat este că eforturile proactive comune, coordonarea și comunicarea sunt esențiale în vremurile de criză, ca cele pe care le trăim.