Dr. Irinel Nedelcu, ROHO 2022: Dermatologia în cadrul asistenței medicale din România

Cea de-a 7-a ediție a Convenției Române a Spitalelor ROHO 2022 a avut loc în perioada 28-30 septembrie la Hotel Caro din București. Tema ediției a fost “Sănătatea Deschisă”, o deschidere către viitor, cu acces la servicii medicale de calitate și la inovație.

În continuare, vă prezentăm mesajul domnului Dr. Irinel Nedelcu, Medic primar dermato-venerologie, doctor în științe medicale, Spitalul Clinic Colentina, din cadrul sesiunii specializate de Dermatologie.

„Dermatologia este o specialitate al cărui organ țintă, pielea, atât din punct de vedere embriologic, fiziopatologic, cât și din cel al practicii medicale curente se află în interrelație cu organele țintă ale celorlalte specialități. De aici derivă și faptul că o evoluție bună sau apariția unor dificultăți în practica medicală afectează pe termen mai lung sau mai scurt activitatea medicului și calitatea vieții pacientului.

Una din prioritățile nerezolvate ale sistemului medical românesc este accesul la servicii medicale standardizate de bună calitate, indiferent de zona geografică în care pacientul locuiește și își desfășoară activitatea profesională. Un prim pas efectuat cu greutate este cel de acoperire uniformă a teritoriului prin centre teritoriale de asistență medicală înalt calificată pentru toate specialitățile. Un alt pas care se impune și care până în prezent nu a fost implementat corespunzător este cel în care se asigură prin coplată și accesul la servicii care nu sunt decontate de asigurarea de sănătate standard. În acest fel pot fi asigurate facilități de cazare superioare și pot fi asigurate servicii pentru care în prezent este nevoie să se apeleze la unități sanitare din străinătate, aceasta cu o întârziere semnificativă a prestării actului medical și creșterea cheltuielilor efectuate de către pacient. Consider că o clarificare legislativă a coplății va permite pe termen scurt și mediu dezvoltarea tipurilor de servicii medicale deficitare în țara noastră și va stimula dezvoltarea specializării în vederea prestării acestor servicii.

Este o măsură care vine și în întâmpinarea unităților prestatoare de servicii medicale, prin acoperirea cheltuielilor care nu sunt incluse în contractul cadru, dar mai ales va veni în ajutorul pacientului asigurat în sistemul național de sănătate care va achita doar serviciile care nu sunt incluse în asigurarea să standard și va evita cheltuielile legate de deplasare, cazare și diferențele de tarif.

 În practica dermatologică o dificultate cu greu depășită este îngrijirea ulcerațiilor cutanate cronice cu diferite cauze. Acestea, prin complicațiile acute și cronice, mai ales prin suprainfecție, în contextul în care lipsește tendința spre vindecare spontana, aduc o gravă atingere calității vieții pacientului, putându-i chiar pune viața în pericol. Este de luat în discuție standardizarea unui serviciu de îngrijire la domiciliu prin medicul de familie sau firme de specialitate, cu supraveghere periodică de către medicul curant specialist în ambulator și nu în ultimul rând, crearea la nivelul unităților spitalicești a unor facilități specializate și dotate în vederea îngrijirii sub formă de spitalizare de zi a pacienților cu ulcerații cronice.

Prin această abordare va crește rapid calitatea vieții pacientului, cu posibilitatea de vindecare mult mai rapidă a ulcerațiilor, vor fi evitate complicațiile și nu în ultimul rând va scădea împovărarea sistemului cu spitalizarea continuă a acestui tip de patologie.

O categorie aparte a pacienților este reprezentată de pacienții vârstnici sau cu dizabilități, care în lipsa unui sprijin din partea familiei au șanse extrem de reduse de a beneficia de servicii medicale normale. De aceea, implicarea realistă a sistemului de stat în dezvoltarea unor facilități de cazare și îngrijire a acestui grup de pacienți, bineînțeles cu stabilirea unor surse de co-finanțare realiste, pe modelul țărilor care au deja maturizat acest stil de asistență socială, ar fi o atitudine extrem de accesibilă, chiar și în aceste perioade dificile ale societății române.

Un alt aspect încă dificil și neuniform abordat în medicina românească este abordarea afecțiunilor oncologice. În dermatologie avem marele avantaj că tumorile cutanate sunt vizibile. În ultimii ani a progresat continuu informarea, prin diverse programe, a publicului și conștientizarea necesității diagnosticării și abordării terapeutice cât mai precoce a leziunilor neoplazice. În prezent, sperăm să putem avea acces în concordanță cu celelalte țări europene la terapiile oncologice de avangardă, care permit și pacienților în stadii avansate de boală să aibă o bună calitate a vieții și o speranță de viață mult îmbunătățită. 

Pentru discutarea și inițierea rezolvării tuturor acestor probleme, manifestări așa cum se dovedește a fi Convenția Română a Spitalelor ROHO sunt necesare și benefice, putând veni în întâmpinarea și evaluare mai rapidă a solicitărilor, atât ale pacienților, cât și ale profesioniștilor din sistemul medical. În cadrul Convenției apare oportunitatea de a fi în contact cu tendințele de evoluție și cu starea actuală a sistemului medical românesc, luarea în discuție a neajunsurilor și a aspectelor favorabile, iar fiecare specialitate participantă poate stabili prioritățile pentru îmbunătățirea asistenței medicale, oferind puncte clare de pornire pentru autoritățile competente.”

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”