Cea de-a 7-a ediție a Convenției Române a Spitalelor ROHO 2022 a avut loc în perioada 28-30 septembrie la Hotel Caro din București. Tema ediției a fost “Sănătatea Deschisă”, o deschidere către viitor, cu acces la servicii medicale de calitate și la inovație.
În continuare, vă prezentăm mesajul domnului Dr. Irinel Nedelcu, Medic primar dermato-venerologie, doctor în științe medicale, Spitalul Clinic Colentina, din cadrul sesiunii specializate de Dermatologie.
„Dermatologia este o specialitate al cărui organ țintă, pielea, atât din punct de vedere embriologic, fiziopatologic, cât și din cel al practicii medicale curente se află în interrelație cu organele țintă ale celorlalte specialități. De aici derivă și faptul că o evoluție bună sau apariția unor dificultăți în practica medicală afectează pe termen mai lung sau mai scurt activitatea medicului și calitatea vieții pacientului.
Una din prioritățile nerezolvate ale sistemului medical românesc este accesul la servicii medicale standardizate de bună calitate, indiferent de zona geografică în care pacientul locuiește și își desfășoară activitatea profesională. Un prim pas efectuat cu greutate este cel de acoperire uniformă a teritoriului prin centre teritoriale de asistență medicală înalt calificată pentru toate specialitățile. Un alt pas care se impune și care până în prezent nu a fost implementat corespunzător este cel în care se asigură prin coplată și accesul la servicii care nu sunt decontate de asigurarea de sănătate standard. În acest fel pot fi asigurate facilități de cazare superioare și pot fi asigurate servicii pentru care în prezent este nevoie să se apeleze la unități sanitare din străinătate, aceasta cu o întârziere semnificativă a prestării actului medical și creșterea cheltuielilor efectuate de către pacient. Consider că o clarificare legislativă a coplății va permite pe termen scurt și mediu dezvoltarea tipurilor de servicii medicale deficitare în țara noastră și va stimula dezvoltarea specializării în vederea prestării acestor servicii.
Este o măsură care vine și în întâmpinarea unităților prestatoare de servicii medicale, prin acoperirea cheltuielilor care nu sunt incluse în contractul cadru, dar mai ales va veni în ajutorul pacientului asigurat în sistemul național de sănătate care va achita doar serviciile care nu sunt incluse în asigurarea să standard și va evita cheltuielile legate de deplasare, cazare și diferențele de tarif.
În practica dermatologică o dificultate cu greu depășită este îngrijirea ulcerațiilor cutanate cronice cu diferite cauze. Acestea, prin complicațiile acute și cronice, mai ales prin suprainfecție, în contextul în care lipsește tendința spre vindecare spontana, aduc o gravă atingere calității vieții pacientului, putându-i chiar pune viața în pericol. Este de luat în discuție standardizarea unui serviciu de îngrijire la domiciliu prin medicul de familie sau firme de specialitate, cu supraveghere periodică de către medicul curant specialist în ambulator și nu în ultimul rând, crearea la nivelul unităților spitalicești a unor facilități specializate și dotate în vederea îngrijirii sub formă de spitalizare de zi a pacienților cu ulcerații cronice.
Prin această abordare va crește rapid calitatea vieții pacientului, cu posibilitatea de vindecare mult mai rapidă a ulcerațiilor, vor fi evitate complicațiile și nu în ultimul rând va scădea împovărarea sistemului cu spitalizarea continuă a acestui tip de patologie.
O categorie aparte a pacienților este reprezentată de pacienții vârstnici sau cu dizabilități, care în lipsa unui sprijin din partea familiei au șanse extrem de reduse de a beneficia de servicii medicale normale. De aceea, implicarea realistă a sistemului de stat în dezvoltarea unor facilități de cazare și îngrijire a acestui grup de pacienți, bineînțeles cu stabilirea unor surse de co-finanțare realiste, pe modelul țărilor care au deja maturizat acest stil de asistență socială, ar fi o atitudine extrem de accesibilă, chiar și în aceste perioade dificile ale societății române.
Un alt aspect încă dificil și neuniform abordat în medicina românească este abordarea afecțiunilor oncologice. În dermatologie avem marele avantaj că tumorile cutanate sunt vizibile. În ultimii ani a progresat continuu informarea, prin diverse programe, a publicului și conștientizarea necesității diagnosticării și abordării terapeutice cât mai precoce a leziunilor neoplazice. În prezent, sperăm să putem avea acces în concordanță cu celelalte țări europene la terapiile oncologice de avangardă, care permit și pacienților în stadii avansate de boală să aibă o bună calitate a vieții și o speranță de viață mult îmbunătățită.
Pentru discutarea și inițierea rezolvării tuturor acestor probleme, manifestări așa cum se dovedește a fi Convenția Română a Spitalelor ROHO sunt necesare și benefice, putând veni în întâmpinarea și evaluare mai rapidă a solicitărilor, atât ale pacienților, cât și ale profesioniștilor din sistemul medical. În cadrul Convenției apare oportunitatea de a fi în contact cu tendințele de evoluție și cu starea actuală a sistemului medical românesc, luarea în discuție a neajunsurilor și a aspectelor favorabile, iar fiecare specialitate participantă poate stabili prioritățile pentru îmbunătățirea asistenței medicale, oferind puncte clare de pornire pentru autoritățile competente.”