Dr. Horaţiu Suciu: Activitatea medicală nu trebuie monopolizată de Covid-19

Dr. Horaţiu Suciu este șeful Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș și profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „George Emil Palade”. Dr. Suciu este supraspecializat în chirurgie cardiovasculară pediatrică fiind unul dintre puținii medici din țara noastră care pot opera nou-născuții cu afecțiuni congenitale ale inimii. În 2015 a realizat primul implant de inimă artificială din România.

Spațiul Medical: Cum reușește Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş să continue tratarea patologiilor cardiovasculare în contextul COVID-19? 

Dr. Horațiu Suciu: Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tg. Mureș și-a adaptat activitatea la cerințele impuse de autorități prin reducerea cu 80% a intervențiilor programate și a activității în ambulatorul de specialitate. În mod practic, au fost internate și operate cazurile care constituie urgențe majore cardiovasculare pe baza unor protocoale emise de conducerile secțiilor în funcție de patologiile specifice tratate. În contextul în care este cunoscută ponderea bolilor cardiovasculare în cadrul morbidității și mortalității generale a populației și a faptului că serviciile de diagnostic și tratament în România sunt mult sub necesar, considerăm că menținerea acestei stări de fapt va avea un impact negativ mare în viitorul apropiat.

Spațiul Medical: La începutul anului ați reușit să atingeți un nou record în ceea ce privește transplanturile de cord. Ce se întâmplă cu acest tip de intervenții în perioada actuală? 

Dr. Horațiu Suciu: Referitor la transplantul cardiac, menționez de la început că nu a fost efectuată în România nici o procedură de la începutul perioadei de pandemie. Oficial, poziția Agenției Naționale de Transplant este că în această perioadă activitatea de transplant din România trebuie să continue în condiții normale, aceste proceduri fiind considerate urgențe medicale, salvatoare de viață. În această perioadă au fost aproximativ 3-4 solicitări pentru donatori, de la care nu a fost prelevat cordul care nu a fost eligibil pentru transplantare din motive medicale și nu din motive epidemiologice. Oricum, există o temere referitoare la aspectele epidemiologice și la modul în care poate să fie afectat rezultatul transplantării în actualul context al infecției cu Covid 19 la un pacient imunodeprimat.

Spațiul Medical: Care este mesajul dumneavoastră pentru autorități? 

Dr. Horațiu Suciu: Mesajul pentru autorități este de a considera protecția spitalelor și a personalului medical ca un pivot central al politicii de sănătate în această perioadă, cu tot ceea ce implică aceasta – asigurarea finanțării, a materialelor de protecție, echipamente, materiale sanitare, aparatură și medicamente, precum și preluarea la nivel de comunicare publică a percepției că activitatea medicală nu este și nu trebuie monopolizată de Covid-19, pacienții trebuind să beneficieze de tratamentele specifice tuturor patologiilor care continuă să se manifeste și în această perioadă.