Dr. Gindrovel Dumitra: Telemedicina a fost utilă atât pentru comunicarea cu pacienții de acasă, cât și pentru cea cu medicii din ambulatoriile de specialitate

Dr. Gindrovel Dumitra este Vicepreședinte al Societății Naționale de Medicină a Familiei și Coordonator al Grupului de Vaccinologie. Pe 28 ianuarie a participat în calitate de Speaker în cadrul Xgrupului „Pacientul de acasă”. 

Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Dr. Gindrovel Dumitra din cadrul evenimentului: 

„În aceste luni de pandemie am observat o evoluție. La început, orice discuție pe care o aveam legată de introducerea teleconsultației era într-un fel sau altul lovită de problema medierii prin tehnologii electronice.

Din păcate, în acea primă perioadă în care pacienții, dar și medicii au avut o teamă destul de ridicată în legătură cu pandemia, am acceptat o reducere a standardelor în ceea ce privește examinarea obiectivă sau consultația față în față, trecând la acele consultații online, care nu înseamnă neapărat telemedicină, dar care pot fi considerate parte a acesteia. 

În această perioada, mai ales după trecerea pacienților cu Covid-19 aflați la domiciliu în grija medicilor de familie, am învățat ceea ce înseamnă măsurarea unor parametri prin teleconsultație, în relația doctor-to-pacient sau pacient-to-doctor. Cealaltă față pe care am experimentat-o în această perioadă este relația doctor-to-doctor. 

Cu toții am transmis anumite date către medicii din ambulatoriul de specialitate și ne-am consultat cu aceștia în ceea ce privește conduita potrivită în cazul unui pacient pe care-l aveam în cabinet sau se afla la domiciliu. Așadar, am experimentat toate etapele a ceea ce înseamnă telemedicină.

Avem instrumente noi, avem înțelegere din partea pacienților și cred că, chiar și după ce ne vom întoarce la consultul clasic, vom rămâne cu destul de multe elemente din această perioadă, iar experiența pe care am câștigat-o cu această ocazie nu trebuie aruncată la gunoi.”  

Xgrupul „Pacientul de acasă” este un proiect realizat de Spațiul Medical și BORO Communication. Vă invităm să urmăriți SpațiulMedical și pe Facebook / LinkedIn.

Sursa foto: Dr. Gindrovel Dumitra