Dr. George Buzete este Medic Anatomopatolog în cadrul Centrului de Analize Bioclinica Timișoara. Pe 24 septembrie a participat în calitate de Speaker la Xgrupul medical dedicat oncologiei, parte a seriei de evenimente ROHO – Convenția Română a Spitalelor, Xgrup realizat în parteneriat cu Bristol Myers Squibb, MSD și Philips Healthcare România.
Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Dr. George Buzete din cadrul evenimentului:
„Perioada recentă a fost un moment bun să ne dăm seama că există soluții pentru a fi în legătură indiferent de distanța la care ne aflăm și să găsim soluții pentru fiecare pacient în parte. Managementul țesutului și timpul pe care un anatomopatolog îl alocă diagnosticului efectiv și calității diagnosticului au fost reanalizate. Trebuie să fim foarte atenți la modul în care tratăm în continuare țesutul pentru că un țesut recoltat și un țesut fixat corect asigură un diagnostic și o terapie corectă.
În prima parte a pandemiei nu am avut foarte multe țesuturi în lucru, ca răspuns la întârzierea în diagnostic și a adresabilității pacientului către medicii oncologi și intervenționiști. Acum lucrurile își revin și cantitatea de țesuturi este mult mai mare, lucru care creează o provocare pentru noi pentru că suntem obligați mai mult ca oricând să lucrăm cu țesutul pe care-l avem cât mai bine, într-un timp cât mai scurt.
În ultima perioadă a crescut foarte mult numărul de țesuturi obținute prin metode minim invazive, un lucru foarte bun pentru pacient. Însă pentru noi, ca anatomopatologi, metodele minim invazive nu oferă întotdeauna o cantitate potrivită pentru diagnostic și atunci suntem obligați să manageriem în detaliu fiecare celulă din țesutul respectiv pentru a putea oferi medicului oncolog maximul de informații posibile.
Provocarea cea mai mare este pe partea de cancer bronhopulmonar pentru că, de obicei, metodele și starea pacientului, dar și capacitățile actuale ale serviciilor sanitare merg înspre metodele minim invazive și de cele mai multe ori cantitatea de celule reprezentativă pentru un diagnostic și pentru testarea biomarkerilor este limitată. Felul în care această cantitate se gestionează în laborator este o provocare, dar și cheia a ceea ce se va întâmpla mai departe cu pacientul.
În acest moment nu este de dorit ca pacientul să fie nevoit să revină la unitățile medicale pentru o eventuală rebiopsiere, în condițiile în care în mod normal puteam să ne situăm deja la debutul unui tratament oncologic. Acum mai mult ca oricând, este evidentă importanța colaborării cu medicul intervenționist pe de o parte și medicul oncolog pe de altă parte pentru a obține maximul de informații pentru pacient.
Metodele de diagnostic vor evolua cu siguranță în următorii câțiva ani. Se folosește din ce în ce mai mult termenul de morfologie moleculară în care nu contează doar prezența unei mutații, contează unde este localizată acea mutație în nucleul celulei tumorale dar în același timp și unde este prezentă acea mutație în volumul tumoral. Recoltarea și prelucrarea țesutului sunt niște etape foarte simple, dar foarte importante care dacă sunt grăbite distrug o resursă extrem de valoroasă.”
Xgrupul dedicat provocărilor actuale în oncolgie este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Bristol Myers Squibb, MSD și Philips Healthcare România.
Sursă foto: Dr. George Buzete