Dr. Florin Dumitru Mihălțan, Institutul Marius Nasta: Numărul de de teste per zi și promptitudinea răspunsului au crescut vizibil

Prof. univ. dr. Florin Dumitru Mihălțan face parte din Comisia pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19 din cadrul Ministerului Sănătății. Este șeful Clinicii Pneumologie III, de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din București și fost Președinte al Societății Române de Pneumologie.

Spațiul Medical: Ce se întâmplă în această perioadă cu pacienții care au afecțiuni pneumologice ce necesită îngrijire medicală, dar care nu sunt infectați cu COVID-19?

Dr. Florin Mihălțan: Pacienții cu afecțiuni pneumologice, fără COVID 19, nu sunt puțini. Și din păcate, aceștia fac adesea exacerbări care de obicei încep cu febră, indiferent dacă este o exacerbare de BPOC, de astm bronșic, bronșiectazii sau o afecțiune de căi aeriene inferioare. De aceea trebuie să treacă printr-o sită obligatorie la spital, fie că este în ambulator fie în camera de gardă pentru că la febră nu de puține ori se adaugă tuse, junghi toracic, dispnee, mialgii adică simptome comune cu o pneumonie sau bronhopneumonie din infecția COVID19. Se fac de obicei teste PCR în prealabil pentru a dirija apoi pacienții spre secțiile care asistă pe cei non COVID. Trebuie însă să știe acești pacienți că tratamentele pentru BPOC și astm nu trebuie întrerupte.

Spațiul Medical: Cum se desfășoară activitatea în cadrul laboratorului destinat testelor COVID-19 din cadrul Institutului Marius Nasta în acest moment?

Dr. Florin Mihălțan: Laboratorul reprezintă un instrument util pentru clinician. Activitatea laboratorului s-a extins foarte mult și a crescut vizibil numărul de teste per zi realizate. La fel și promptitudinea răspunsului. Datorită acestui laborator putem identifica în timp util pacienții pozitivi. Și pentru personal se dovedește util deoarece aceia care au intrat în secția de COVID19 sunt testați la timp conform protocolului pentru monitorizare.

Spațiul Medical: Cum a reușit Institutul „Marius Nasta” să țină sub control infectarea personalului medical având în vedere că pacienții cu afecțiuni respiratorii reprezintă una dintre principalele categorii de risc?  

Dr. Florin Mihălțan: Există circuite bine definite pentru secția de confirmați COVID19 și pentru secția de suspecți. S-a făcut instructajul personalului și s-a creat o transparență totală a supravegherii acestuia. Sigur că mai există și non complianți la capitolul menținerea riguroasă și folosirea corectă a costumului de protecție, a vizierei, măștii, mănușilor și botoșeilor, dar virusul nu iartă și cred că dacă la început temerile personalului au fost cele care au predominat acum același personal s-a obișnuit cu măsurile excepționale de protecție. Ce aș vrea să remarc este că nu au existat lipsuri de materiale de protecție.