Dr. Eduard Motoescu: Presiunea anxioasă crește în rândul populației; pacienții apelează tot mai insistent la serviciile noastre și solicită internarea

Dr. Eduard Motoescu, Șef Secție Clinică Psihiatrie 6, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, a atras atenția asupra creșterii tulburărilor anxioase și depresive în rândul populației, în cadrul celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor – ROHO 

„Ne aflăm într-un context în care sunt doborâte recorduri în fiecare săptămână, dar panica de la nivelul populației s-a mai domolit puțin. Am avut de-a face cu o simptomatologie psihiatrică exacerbată de această panică în ultimile luni.

Spitalul nostru a avut ca strategie abordarea doar a cazurilor de urgență. Ne-am propus tratarea urgențelor majore în principal, dar în psihiatrie de multe ori este dificil să delimitezi tipurile de urgențe pentru că fiecărui pacient i se pare că nevoile lui reprezintă o urgență care nu poate fi temporizată. 

Internările pe care de obicei le făceam, vorbim în principal de pacienți aflați la limita clinicii psihiatrice, i-am temporizat pe parcursul câtorva luni de zile, astfel încât la ora aceasta există un val copleșitor al celor care au fost amânați. Suntem în acest moment mult prea aglomerați.

Spitalul Obregia este cel mai mare spital de psihiatrie din România, deservind atât Bucureștiul cât și județele limitrofe, iar marile urgențe psihiatrice ajung la noi. În ultimul timp, urgențele psihiatrice au o frecvență mai mare. De câteva săptămâni depunem toate efoturile pentru a manageria cât mai prudent locurile din saloanele de supraveghere în care pacienții psihiatrici care constituie urgențe majore cu risc de autovătămare sau de heteroagresivitate sunt urmăriți îndeaproape. 

Am cerut sprijin și din partea colegilor de la alte spitale pentru că în ultimele săptămâni am fost depășiți de numărul de pacienți care ni s-au adresat în camera de urgență și care necesitau supraveghere psihiatrică și am reușit să facem față astfel acestor provocări. Nu a fost simplu pentru că la noi nu s-au testat pacienții care au intrat în spital. ASSMB-ul ne-a pus la dispoziție niște kituri rapide de depistare a virusului, dar pe care le folosim doar pentru personalul medical. 

S-au făcut anumite transformări la nivelul spitalului; una dintre secții a fost alocată pacienților cu risc major de Covid, sau care au fost confirmați pozitiv. Din fericire nu am avut foarte mulți pacienți pe această secție dedicată pentru că triajul a fost făcut foarte atent.   

La această oră nu avem un bilanț foarte vătămător în ceea ce privește personalul medical care este destul de numeros, având în vedere că suntem unul din cele mai mari spitale din țară. Nu avem mai mult de 20 de angajați diagnosticați pozitiv până la momentul actual, sfârșit de septembrie, din toate categoriile: medici, asistenți și infirmieri, deci per ansamblu lucrurile au fost bine controlate.      

De subliniat este că presiunea anxioasă crește în rândul populației, având ca deznodământ o exacerbare a tulburărilor anxioase și depresive. De aceea, pacienții apelează tot mai insistent la serviciile noastre și solicită internarea. Suntem nevoiți totuși, în continuare, să filtrăm astfel de solicitări din cauza exigențelor de distanțare socială pe care trebuie să le respectăm.” 

Vă invităm să urmăriți SpațiulMedical și pe Facebook și LinkedIn.            

Sursă Foto: libertatea.ro