Dr. Doina Harlișca, Şef Secție Boli Infecțioase, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, ne-a vorbit despre planurile de viitor ale instituției medicale în cadrul celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor – ROHO.
„Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie a făcut bine față pandemiei în primele șapte luni ale anului. Spitalul nostru era compus din 3 secții: Boli Infecțioase, Psihiatrie și Dermatologie. Încă din februarie am făcut toate demersurile și formalitățile pentru a transforma spitalul astfel încât să ne putem concentra pe segmentul de Boli Infecțioase.
Inițial, această secție avea 65 de paturi, însă cele 45 de paturi de la psihiatrie și cele 25 de paturi de la dermatologie au fost preluate, de asemenea, de secția de Boli Infecțioase. Ne-a fost de un real folos organizarea spitalului în pavilioane. Deși spitalul este construit din anul 1940, a trecut prin perioade de renovare, iar în acest moment avem saloane cu 2-3 paturi și dotări corespunzătoare: toaletă proprie, frigider, televizor, mobilier de calitate.
Am avut pacientul cu numărul 2 înregistrat la nivel de țară. Dacă am fi dispus în acel moment de testare proprie, putea fi și pacientul 0 pentru că am avut un pacient care s-a întors din Italia în data de 20 februarie și care s-a prezentat la noi în data de 24 februarie. În acel moment noi nu testam la nivelul spitalului și am trimis proba la Cluj așteptând rezultatul. Pentru că de pe 26 starea pacientului s-a modificat în rău, nu mai văzusem până atunci ca saturația pacientului să scadă atât de brusc, l-am transferat la Clinica de Boli Infecțioase Cluj și pe 27 februarie a fost confirmat pozitiv Sars-Cov-2.
În acea perioadă, trimiteam probele la Clinica de Boli Infecțioase, respectiv la Institutul Oncologic Cluj. Internam pacienții suspecți în saloane cu un pat, așteptam rezultatul, care ajunsese să dureze și 5 zile, timp în care secția noastră devenea aglomerată. După ce pacienții erau infirmați cu infecție Sars-Cov-2 am întâmpinat reale dificultăți în a-i transfera în alte unități. Între timp, unitatea noastră și Spitalul Județean au încheiat un protocol de colaborare prin care eram sprijiniți în preluarea pacienților infirmați Covid-19.
Din 4 aprilie, spitalul nostru a fost desemnat de Faza I și am deschis foarte rapid propriul laborator de biologie moleculară și testare, lucru care ne-a ajutat foarte mult, oferindu-ne posibilitatea de a pune mult mai rapid diagnosticul și de a izola pacienții confirmați.
După ce s-a aflat de primul pacient confirmat Covid-19, am fost asaltați de un val de suspecți. Era și perioada iernii, în plin sezon al infecțiilor respiratorii; toată lumea era stresată, speriată și mulți care reveneau din străinătate voiau să fie testați cât mai rapid. Primii noștri pacienți reveniseră din afară, în special din Italia. La început încercam să-i ținem izolați în funcție de zonele din care proveneau, de ziua internării, dar din cauza creșterii numărului de cazuri devenise suficient să-i putem primi, evalua, testa și trata.
Primele cazuri am reușit să le vindecăm și făceam testări până obțineam două rezultate negative, ca toată lumea atunci. Au fost respectate principiile de tratament pentru bolile infecțioase și am individualizat tratamentul pentru fiecare pacient. Am ținut cont de patologiile asociate și forma clinică de boală și ne-am consultat în primele zile cu colegii de la Clinica de Boli Infecțioase Cluj și Institutul Matei Balș pentru că au fost multe controverse în presă cu privire la utilizarea antiviralelor existente, până la apariția protocolului.
Pentru că aveam în cadrul secției și compartimentul HIV/SIDA deja aveam în farmacie medicația necesară. Atât farmacista cât și Managerul spitalului ne-au ajutat să fim înainte cu pregătirile; am avut materiale sanitare, echipamente de protecție, ne-am aprovizionat cu antiretrovirale, dar am primit și donații.
Faptul că până în acest moment, finalul lunii septembrie, spitalul nu are secție de Terapie Intensivă a fost un mare dezavantaj pentru noi, dar în acest moment suntem cu toate demersurile în faze foarte avansate, avem aprobările necesare și sperăm ca până la finalul acestui an, sau în ianuarie 2021 să avem în secția noastră un compartiment de Terapie Intensivă și medici anesteziști.
Cea mai mare provocare a fost să asigurăm servicii medicale de calitate, sau să le menținem pe cele pe care le furnizasem până atunci, pentru că în spitalul nostru adresabilitatea era foarte mare. De multe ori am discutat cu colegii din Clinica Universitară de la Cluj, de care suntem foarte apropiați. Aveam în timpul unei luni în jur de 1000 de cazuri din care 700 de spitalizări de zi și 300 de cazuri de spitalizări continue, foarte mult pentru o secție cu 65 de paturi.
Toată activitatea s-a desfășurat cu aceeași medici infecționiști care lucram și înainte, dar din fericire, odată cu preluarea secției Psihiatrie și Dermatologie am preluat și personalul medical: asistente medicale, infirmiere și personalul auxiliar, care ne-au fost de un real folos. Am încercat să mai angajăm personal, dar cred că la fel ca alte unități, ne-am confruntat cu lipsa de specialiști infecționiști.
Pe lângă patologia Covid, nu i-am abandonat nici pe pacienții noștri. Nimeni nu vrea să preia, din alte secții, pacienții cu HIV/SIDA, de aceea noi ne ocupăm în continuare de monitorizarea și tratamentul lor. Am avut și cazuri grave cu evoluție nefavorabilă la acești pacienți, care ar fi avut nevoie de transfer în clinica de boli infecțioase, dar am apelat la online, am trimis sângele pentru reevaluare clinică și virusologică, am modificat scheme de tratament, am încercat să ne descurcăm pe plan local și din păcate am pierdut un singur pacient, dar din fericire am reușit să-i salvăm pe ceilalți care au o evoluție favorabilă.
Un alt compartiment pe care-l deservim este cel antirabic, la nivel de județ. Internăm în continuare suspiciunile de hepatită și reținem pacienții cu hepatită virală A, desfășurăm activitate în laboratorul de specialitate și asigurăm continuitatea asistenței medicale prin camera de gardă.
Până pe 24 septembrie, la nivelul județului Maramureș am avut 1851 de cazuri cu o creștere în ultimele 2-3 luni, cu apariția de focare în unele unități, mai ales de vârstnici, dar, din fericire, cu un număr mic de cazuri la personalul secției noastre – 3 cazuri până în acest moment. Am luat de la început toate măsurile, am insistat pentru echiparea corespunzătoare a personalului, mai ales a celui de îngrijiri unde munca este foarte grea.
Sperăm ca în viitor să reușim să facem față, să fim sănătoși, să găsim noi colegi tineri infecționiști, să terminăm cât mai repede compartimentul de Terapie Intensivă, să ne putem aproviziona cu medicamente antivirale și cu tot ceea ce este necesar, să reușim să menținem serviciile medicale la standardele cu care ne-am obișnuit pacienții.”
Vă invităm să urmăriți SpațiulMedical și pe Facebook și LinkedIn.