Dr. Dinu Albu: Preocuparea noastră principală a fost să oferim un tratament adecvat gravidelor și noilor mămici pentru care o patologie infecțioasă ca cea de acum reprezintă un pericol serios din cauza modificărilor sistemului imunitar

Conf. Dr. Dinu Albu, Director Medical, Spitalul Clinic de Obstetrică-ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” ne-a povestit despre cum a continuat fără întreruperi activitatea din maternități în timpul pandemiei și pericolele la care sunt expuse gravidele sau noile mămici, în cadrul celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor – ROHO.

„Ultima perioadă ne-a pus la încercare, dar ne-a arătat totuși că sistemul medical din România este un sistem care poate face față provocării. Am reușit să stăpânim destul de bine această afecțiune la care problema majoră după părerea noastră este contagiozitatea deosebită, pentru că celelalte complicații sunt date în cele mai multe cazuri de comorbidități.   

Maternitatea noastră are un avantaj față de alte spitale pentru că, deși suntem un spital vechi, avem un sistem modular, pavilionar, care n-a permis să ne organizăm circuitele eficient. Așadar, deși noi suntem spital non-covid, dacă se întâmplă să avem un caz Covid, așa cum s-a mai întâmplat, îl putem manageria în mod corect, fără să ne afecteze activitatea pe celelalte paliere.

Noi nu am dus lipsă de materiale de protecție, am primit toate lucrurile de care am avut nevoie, și ne-am descurcat bine pentru că am avut un sprijin deosebit din partea ASSMB-ului și departamentelor din cadrul Ministerului Sănătății. Am avut și medic epidemiolog, și specialist în boli infecțioase, spre deosebire de multe alte spitale rămase fără aceste specialități. 

Specificul nostru este deosebit pentru că suntem în primul rând un spital de urgență – obstetrica este o specialitate de urgență. Este o plăcere deosebită pentru că privește două persoane, care de obicei sunt tinere și sănătoase, care vin în același corp, dar pleacă separat ca mamă și copil, de dorit tot tineri și tot sănătoși. Preocuparea noastră principală este să oferim un tratament adecvat și să rezolvăm problema cu care se intră în spital într-un mod fericit, fără a crea probleme suplimentare.    

În maternități, în toată perioada pandemiei, activitatea nu s-a oprit pentru că ar fi fost imposibil, nașterile nu pot aștepta; 70% din activitatea noastră este obstetrica. Pe partea de ginecologie, în afară de urgențe, au existat limitări în contextul crizei actuale, dar și aici pot fi discutate cazurile mai grave pentru că dacă există o patologie oncologică de exemplu, poate fi considerată de asemenea o urgență.   

În București sunt două maternități către care au fost îndrumate cazurile pacientelor pozitive Covid, Bucur și Centrul de Excelență al Spitalului Polizu, dar atunci când au existat urgențe am intervenit noi. Am testat toate pacientele care intrau în camera de gardă și am făcut de la bun început contracte pentru determinările genetice, adică Real-Time PCR, reușind în acest fel să ținem sub control situația. 

Printre problemele cele mai mari care pot apărea într-o maternitate este ca la un moment dat să ajungi la un grad de aglomerare care devine periculos. Marele pericol al aglomerării apare în primul rând la neonatologie, pentru că ei sunt cei mai sensibili. Femeia gravidă și lehuza din punct de vedere imunologic au un alt comportament, așadar chiar dacă ești tentat să te gândești că sunt paciente tinere, o patologie infecțioasă ca cea de acum poate fi chiar infaustă.       

Colaborarea noastră cu alte servicii, cum ar fi cele de pediatrie, cu Spitalul Marie Curie sau cu Spitalul Grigore Alexandrescu, în momentele în care situația a scăpat de sub controlul nostru a fost una foarte benefică pentru pacienți. La fel de bine am colaborat și cu servicii de chirurgie, alte maternități care se află în spitale pluridisciplinare, serviciile de urologie și sperăm ca această colaborare să continuie la fel și în viitor.”                

Vă invităm să urmăriți SpațiulMedical și pe Facebook și LinkedIn