Dr. Diana Ionescu: Nu trebuie să uităm că există, pe lângă Covid, foarte multe boli grave la copii

Dr. Diana Ionescu, Director Medical al Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” a atras atenția asupra necesității testării aparținătorilor copiilor internați în spital, asupra numeroaselor boli tratate pe lângă patologia Covid-19 și a mulțumit pentru buna colaborare colegilor de la spitalele din București în cadrul celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor – ROHO.

„Spitalul de Copii Dr. Victor Gomoiu este un spital de copii mic, cu doar 202 paturi, dedicat în special bolilor cronice pediatrice și patologiei de nișă. În decembrie 2019 am aflat că există o nouă boală, care în martie a fost declarată de OMS pandemie și care a determinat în aceeași lună adoptarea stării de urgență de către Guvernul României. 

La nivelul spitalului nostru s-a organizat de urgență un comitet Covid și unul de criză și am încercat să ne organizăm în situația dată. Pe 22 martie, Ministerul Sănătății a dat un ordin OMS 476 prin care Spitalul de Copii Dr. Victor Gomoiu devenea Spital de Boli Infecțioase pediatrice și preluam toată patologia de boli infecțioase din București și din alte părți ale țării. Așadar, dintr-un spital de boli cronice, cu o patologie de nișă, în care se desfășurau multe programe naționale, ne-am transformat peste noapte într-un spital de urgență (menționez că avem UPU sau CPU fiind organizați doar cu o cameră de gardă).

Am organizat în urgență linii de gardă noi; am făcut linie de gardă de neurologie pediatrică, linie de gardă de radiologie–on call, linie de gardă de ORL, de chirurgie, de ortopedie pediatrică, cu un personal foarte puțin. Existau reglementări și informări zilnice de la comitetul Covid către medici și toate structurile spitalului, dar e foarte greu să te descurci cu oameni puțini. Au fost multe după-amieze târzii și nopți albe.

Am respectat ordinele venite de la autorități și în luna martie am pus la dispoziția DSP-ului doctorul epidemiolog al spitalului, care nu a mai  revenit în spital nici până în ziua de astăzi. Toate circuitele le-am făcut singuri, așa cum ne-am priceput mai bine. 

În luna martie-aprilie, toți medicii noștri șefi de secție au făcut o sesizare la Ministerul Sănătății și la Institutul Național de Sănătate Public care dădea definiția de caz Covid 19, atrăgând atenția că la copil, definiția de caz este cu totul alta. Îi rugam să ia în considerare și partea pediatrică a patologiei Covid-19, ca să putem testa toți copiii simptomatici, pentru că nu puteam testa decât în cadrul definiției de caz. Aceste schimbări au apărut publicate pe 16 iunie. Între martie și iunie noi nu ne-am putut testa copiii suspecți, cu toate că am tras semnale de alarmă multiple că la copil patologia Covid și simptomatologia e alta față de pacientul adult.   

Am diagnosticat până acum în cadrul spitalului nostru non-covid aproximativ 55 de copii cu SARS-COV-2, i-am gestionat cum am putut mai bine, și când s-au ivit locuri libere în spitalele de Boli Infecțioase, cu ajutorul colegilor noștri de la spitalele „Matei Balș” și „Victor Babeș”, i-am transferat acolo. Am găsit o empatie extraordinară în rândul medicilor de acolo și a tuturor celorlalți colegi printre care și domnul Dr. Cîrstoveanu de la Marie Curie care ne-a ajutat mereu și căruia îi mulțumesc. Fiecare medic a ajutat așa cum a putut, cu consultații online, WhatsApp mesaje, pareri, diagnostice, grupuri de lucru etc.

Ne-am aflat într-o poziție hilară atunci când “în calitate” de spital de Boli Infecțioase non-covid, în luna septembrie, am gestionat primul copil din țară cu o formă gravă de Covid-19, PIMS, în terapie intensivă (boală multisistemică inflamatorie și șoc septic) venit ca o simplă meningită/reacție meningeală la camera de gardă. Am înțeles necesitatea, ne-am unit forțele și am mers mai departe. Și trebuie să menționăm că în ciuda noii specializări a spitalului nostru nu avem încă un medic infecționist cu normă întreagă, deși au fost scoase posturi la concurs. 

O altă problemă pe care noi o avem, alături de toți ceilalți medici din spitalele de copii cel mai probabil, este aceea că, conform reglementărilor actuale, nu sunt testați decât aparținătorii pacienților oncologici. Deși copilul iese pozitiv SARS-COV-2, și este internat cu părintele/aparținătorul, nu există posibilitatea legală de a testa aparținătorul cu cod DSP. Există lege conform căreia aparținătorul are voie inclusiv în secția ATI să stea cu copilul, nu-l poți opri pe un părinte să stea lângă copilul sau bolnav.

În ATI însă nu există structurile disponibile pentru masă, pentru igiena personală a aparținătorului, iar aceștia, deși ar trebui puși undeva izolați, se plimbă într-un spital Non-Covid sau “pseudocovid” în care există internați copii cu boli eruptive, meningite acute, sau cu totul alte boli. Oricât de bine organizați am fi, nu se pot respecta circuitele scrise pe hârtie. Să nu uităm că sunt foarte multe alte boli grave la copii, neinfecțioase, Non-Covid 19 pe care trebuie să le gestionăm. Avem foarte mulți copii oncologici tratați în secția de ortopedie pediatrică și chirurgie pediatrică pacienți epileptici sau/și cu boli rare neurologice, copii hipoacuzici care dacă pierd tempourile diagnostice au mult de pierdut. Și de aceștia trebuie să avem grijă!

Am gestionat în cadrul spitalului nostru niște cazuri extraordinar de grele în secția de terapie intensivă cu un personal extrem de puțin, dar mergem mai departe. Printr-un ordin de Ministru OMS vom avea și secție de Covid-19 Pediatrică cu paturi ATI pentru Covid19 și Boli Infecțioase Pediatrice, toate la un loc în același spital, care nu este unul modular, ci o clădire nouă de șapte etaje, în care a trebuit să organizăm circuite noi, fără sprijinul unui medic epidemiolog al spitalului. De “bugete” nu mai vreau să deschid discuția pentru că atârnă oricum foarte greu.

Încerc să văd partea plină a paharului și cred că “ce nu ne omoară ne face mai puternici”. Cred că pentru spitalul nostru, pe lângă că a fost și este extraordinar de greu, a existat și un mare plus: am devenit mai buni profesional, mai organizați, mai empatici, colegi mai buni etc. Am reușit într-un termen foarte scurt să impunem niște reguli, reglementări și niște proceduri care poate în vremurile normale ar fi durat foarte mult, și sperăm ca pe mai departe să asigurăm servicii medicale la un nivel înalt pentru că există, pe lângă Covid, foarte multe boli grave la copii.”

Vă invităm să urmăriți SpațiulMedical și pe Facebook și LinkedIn

Sursă foto: Republica.ro