Dr. Daciana Toma este Coordonator al Grupului de Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice și Secretar al Societății Naționale de Medicină a Familiei. Pe 28 ianuarie a participat în calitate de Speaker în cadrul Xgrupului „Pacientul de acasă”.
Vă prezentăm un sumar al intervenției doamnei Dr. Daciana Toma din cadrul evenimentului:
„Mi se pare foarte important de menționat faptul că această perioadă a devoalat lipsurile sistemului de sănătate. Dacă ne raportăm la pacienții care au nevoie de îngrijiri la domiciliu, care nu se pot deplasa, cu atât mai mult am putut remarca lipsa unor servicii adecvate de care este mare nevoie. Amintim aici de posibilitățile limitate de a confirma diagnostice, de a fi evaluați sau de numărul mic al laboratoarelor care oferă servicii de recoltare la domiciliu.
S-a demonstrat, de asemenea, că anumite diagnostice pentru care înainte aveam nevoie de confirmare de la medici de o altă specialitate, din spitale, pot fi puse și fără această confirmare. Am încercat să ne descurcăm în noile condiții, și eu zic că am și făcut-o destul de bine, și am reușit să menținem la un nivel rezonabil starea de sănătate a populației generale, în condițiile în care pacienții au avut acces limitat la investigații paraclinice și examinări de specialitate.
Dacă ne uităm la datele oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, vom fi impresionați de faptul că în această perioadă avem o prevalență și o incidență mult scăzute a diagnosticelor care necesită confirmarea de la specialist. Mă refer aici la diabet, la patologie psihiatrică, la o diferență de sute de mii de cazuri, cifre foarte importante.
Decidenții ar trebui să țină cont de aceste aspecte atunci când gândesc acele protocoale de prescriere care plimbă pacientul între medicii de diferite specialități doar pentru a stabili anumite diagnostice, sau pentru a obține anumite documente necesare pentru a beneficia de medicație compensată. Evaluarea corectă a unui pacient este extrem de importantă, dar nu are legatură cu protocoalele de prescriere.
Este nevoie ca ambulatoriul de specialitate să fie dezvoltat, inclusiv să existe varianta de servicii de alte specialități sau investigații de laborator la domiciliul pacientului, atunci când situația impune evaluarea pacientului la domiciliu. Poate telemedicina ar putea fi o soluție pentru acest tip de nevoi ale pacienților.”
Xgrupul „Pacientul de acasă” este un proiect realizat de Spațiul Medical și BORO Communication. Vă invităm să urmăriți SpațiulMedical și pe Facebook / LinkedIn.