Dr. Corina Gîscă, CAS Iași: Au fost adoptate reglementări speciale care să ușureze accesul pacienților la tratament

Dr. Corina Gîscă este Medic Șef la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași. Pe 25 septembrie a participat în calitate de Speaker în cadrul Xgrupului Pacient în linia întâi, parte a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO.  

Vă prezentăm un sumar al intervenției doamnei Dr. Corina Gîscă, din cadrul evenimentului: 

”În ultima perioadă colaborarea dintre Casele Județene, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și spitale a fost una strânsă pentru că au fost multe schimbări legislative. Au fost adoptate reglementări speciale care să ușureze accesul pacienților la tratament, în vederea reducerii numărului de pacienți care să se prezinte la unitățile sanitare în cazurile care nu reprezentau urgențe.

Una dintre aceste reglementări a fost ca medicii de familie să poată prescrie tratamentul bolnavilor cronici cu schemă terapeutică stabilă, mai ales pentru cei din alte localități, deși în protocoalele terapeutice era menționat că doar medicul specialist poate prescrie acel medicament. 

Au existat și situații când medicii de familie nu s-au arătat încântați de această reglementare, mai ales la prescrierea medicației oncologice, dar de cele mai multe ori s-a putut pune în practică. Pentru pacienții bolnavi cronici s-a permis, cu efortul spitalelor, ca medicamentele și materialele sanitare să fie transmise la domiciliul pacientului. De această reglementare specială au putut beneficia pacienți cu scleroză multiplă, hemofilie, diabet zaharat cu pompe de insulină, epidermoliză buloasă, scleroză sistemică , purpură trombocitopenică imună etc.

La Iași, avem în contract 23 de firme de îngrijiri la domiciliu și una de îngrijiri paliative care au fost active și în această perioadă. Pacienții au depus solicitări de îngrijiri paliative prin medicii curanți și majoritatea cererilor au fost aprobate, fără a exista listă de așteptare.”

Xgrupul „Pacient în linia întâi” este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Abbvie.