Dr. Constantin Radu este cercetător în cadrul Observatorului Român de Sănătate unde e implicat în activități legate de monitorizarea programelor de sănătate, creșterea accesului la tratamente și calitatea serviciilor medicale. Pe 28 ianuarie a participat în calitate de Speaker în cadrul Xgrupului „Pacientul de Acasă”.
Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Dr. Constantin Radu din cadrul evenimentului:
„Încă de la începutul stării de urgență am colectat date din toate sursele publice disponibile și am încercat să le punem cap la cap. Astfel, am putut constata că în primele șase luni de pandemie în România jumătate dintre spitalele publice au fost transformate în spitale Covid, de Fază I, Fază II, sau Suport iar celelalte spitale din țară au fost restricționate, cel puțin din punct de vedere legal, în primele două luni de pandemie, să interneze pacienți cronici.
Din păcate, aceste restricții, chiar dacă au fost ridicate ulterior, au rămas în continuare valabile pentru unele secții care au refuzat internarea pacienților. Internările din primele șase luni în România au scăzut cu 50%. Au existat numeroase categorii de pacienți afectate în mod diferit. De exemplu, în cazul pacienților oncologici am observat o scădere cu 46% a internărilor, în timp ce în cazul pacienților cu HIV/SIDA s-a observat o scădere cu 80% a internărilor, în contextul în care spitalele de Boli Infecțioase au fost transformate în principal în spitale de Fază I Covid.
Cu siguranță pacienții care nu au mai putut merge la spital s-au îndreptat către medicii de familie. Am reușit să trimitem un chestionar la 250 de medici din întreaga țară care au această specializare și am reușit să aflăm că peste 80% dintre aceștia consideră că pandemia a afectat negativ accesul pacienților cronici la servicii medicale.
Conform unui alt chestionar completat de aproximativ 230 de pacienții cronici din România jumătate din ei au semnalat că au avut un acces restricționat la servicii medicale, că în acea perioadă au apelat la medicii de familie și că pe lângă accesul dificil la servicii medicale din spitale și ambulatorii s-au confruntat cu dificultăți și în ceea ce privește accesul la medicamente.
A existat o diferență între scăderea numărului de internări pe secțiile de cronici, față de secțiile de acuți, fiind mai mare pe cele de cronici. Am verificat, de exemplu, în mod specific situația referitoare la accidentul vascular cerebral și am observat că în primele șase luni de pandemie, în România, internările față de 2019 au scăzut la jumătate pentru această afecțiune, o patologie acută, amenințătoare de viață și întrebarea este ce s-a întâmplat cu toți acei pacienți?”
Xgrupul „Pacientul de Acasă” este un proiect realizat de Spațiul Medical și BORO Communication. Vă invităm să urmăriți SpațiulMedical și pe Facebook / LinkedIn.