Dr. Carmen Orban, Grupul Monza: Sunt vremuri de război și nu avem timp de panică

În 2019, după 8 ani în care a ocupat funcția de Manager al Institutului Clinic Fundeni, Conf. Dr. Carmen Orban a devenit Director General al Grupului Monza. Monza Metropolitan Hospital este primul spital privat din București care se transformă în unitate dedicată tratării pacienților cu Covid-19.

Spațiul Medical: Ce am învățat până acum din această situație creată de noul tip de coronavirus?
Dr. Carmen Orban: Că cea mai importantă este respectarea cu maximă strictețe a tuturor protocoalelor de către noi toți. Măsurile și procedurile sunt o necesitate acum, dar și în afara epidemiilor, iar exemplul trebuie să plece de la cei din conducere. Protecția și materialele de protecție, corect folosite, sunt esențiale pentru personalul medical și pentru pacienți. Rigoarea este, de asemenea, esențială în aceste zile, iar munca în echipă este soluția deoarece virusul ne-a adus pe toți la același nivel, în fața lui fiind cu toții egali.

Spațiul Medical: Cum putem atenua “epidemia de panică”?
Dr. Carmen Orban: Prin măsuri proactive, clare. Nu lamentările sunt soluția, și nici căutarea unor vinovați. Când muncești mult, nu mai ai timp de gânduri negative. Sunt vremuri de război și nu avem timp de panică. Nu trebuie să așteptăm de la alții. Atunci când ceva nu merge bine, fă tu „lucrul bine făcut”. Suntem pregătiți, și vom învinge.

Spațiul Medical: Care este mesajul dumneavoastră pentru medicii din linia întâi?
Dr. Carmen Orban: Ai grijă de tine ca să poți avea grijă de alții. Fii corect! Fii riguros! O dată de îți înțelegi misiunea, scopul și obligațiile, trebuie să acționezi.