Dr. Călin Bumbuluț: În România, asistența medicală primară este considerată, în mod greșit, același lucru cu Medicina de Familie

Dr. Călin Bumbuluț este Președintele Uniunii Europene a Medicilor de Familie și Vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România. Pe 28 ianuarie a participat în calitate de Speaker în cadrul Xgrupului „Pacientul de Acasă”

Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Dr. Călin Bumbuluț din cadrul evenimentului:

„La început am avut probleme de comunicare, dar acestea  s-au remediat rapid o dată cu apariția diferitelor platforme online. Am început să comunicăm și la nivel european și la nivel național folosind aceste platforme electronice și să ne reajustăm atitudinea față de noua tehnologie. 

Toți am fost interesați cum să facem pentru a ajunge la acea consultație ideală prin intermediul mijloacelor electronice, dar s-a constatat că nu se poate atinge perfecțiunea în acest domeniu. Privind către luna martie-aprilie a anului trecut, toți căutam acea cale prin care să realizăm comunicarea optimă cu pacienții noștri.

Din experiența Irlandei vă pot povesti că la început au reușit să treacă la consultații online în diferite forme, telemedicină, teleconsultație etc., în proporție de peste 70%. Vorbim într-adevăr de o țară cu o populație mai mică, care a trecut rapid la aceste consultații online, dar a realizat cu timpul că întâlnirea medic-pacient față în față este cea mai importantă.

Atitudinea noastră din România, a Colegiului Medicilor, ca organ de reglementare a profesiei medicale, și așa cum apare și în codul nostru deontologic, este că relația medic-pacient reprezintă o relație fundamentală care nu poate fi mediată decât în situații excepționale, așa cum a fost perioada pandemiei. Criza epidemiologică a avut o evoluție în mai multe valuri, cu introducerea stării de urgență, apoi a celei de alertă la noi, dar în diferite state europene s-a menținut starea de urgență, lucru care a afectat profund relația între medic și pacient.

Comunicarea la distanță rămâne o alternativă foarte bună în situații de urgență, dar trebuie să tindem să revenim la consultația clasică, directă, fundamentul relației medic-pacient. Așteptăm ca vaccinarea să aducă rezolvarea acestui imperativ al consultației față în față. Aceasta este poziția oficială a Organizației Europene a Medicilor de Familie.   

O problemă pe care o consider importantă este asistența medicală primară în România. Trebuie să avem în vedere că ea este considerată egală cu medicina de familie, ceea ce la nivel european este complet fals. Asistența comunitară nu reprezintă o asistență medicală propriu-zisă, ea vizează în principal aspecte de ordin social. Sunt țări, precum Croația care au în asistența medicală primară, pe lângă medicii de familie/medicii generaliști, un medic ginecolog, medic pediatru, stomatolog, iar din 2015, încă 15 specialități medicale au intrat cu posibilitatea de contractare în asistența medicală primară. Așadar, asistența medicală primară nu se rezumă doar la medicina de familie.

Sigur că este o discuție legată de cine coordonează echipa de asistență medicală primară care poate diferi la nivelul țărilor europene în funcție de finanțare și de numărul disponibil de cadre medicale. În România, dacă ar exista o astfel de echipă de asistență primară s-ar dori ca ea să fie coordonată de medicul de familie, dar momentan vorbim despre ceva ce lipsește cu desăvârșire.  

Referitor la competențele medicului de familie, trebuie să punctez că la nivel European nu există recunoscută o specialitate de Medicină a Familiei, sau Medicină Generală. Există un titlu de calificare într-un domeniu de formare specifică care este Medicina Generală, în ciuda faptului că în acest moment sunt 19 țări din cele 27 care recunosc la nivel național, intern, Medicina de Familie ca fiind o specialitate. 

Acest lucru este important în primul rând pentru că există o discriminare evidentă în ceea ce privește finanțarea. Sunt țări în care nivelul veniturilor medicilor de familie este net inferior altor cadre medicale care lucrează într-un domeniu specific de specialitate. În al doilea rând, și în România, dar și la nivel European, atunci când este clasificată într-o categorie profesională o anumită profesie (clasificarea NACE), cum este cea medicală există distincții nete în funcție de directivele europene. În România în clasificarea COR, medicul specialist este diferit de medicul generalist, și din cauza acestor disfuncționalități, în categoria activităților de medicină generală pe lângă medicul de familie, este trecut și medicul primar, medicul cercetător, asistentul de cercetare, referentul de specialitate, inspectorul de specialitate, expertul medic, consilierul medic etc.; există zece categorii care apar acolo.            

Când vorbești de repartiția resurselor confuzia se perpetuează și asistența medicală primară continuă să fie considerată egală cu medicul de familie. Din acest motiv se și acordă, din punct de vedere politic, cel mai mic procent asistenței medicale primare, pentru că se ia în calcul doar medicul de familie, care în România este considerat specialist, dar în general specialiști sunt considerați medicii din ambulatoriul de specialitate, medicii din spital. Se face o distincție între medicii de familie și cei specialiști.    

Această confuzie, întreținută și voit, nu doar involuntar, creează discriminări care se duc în lanț. La nivel European sunt peste 2,5 miliarde de consultații în asistența primară făcute de medicul de familie, la care se adaugă o sumă întreagă de alte îngrijiri, nu neapărat medicale, de asistență comunitară sau paliative, dar pe care nu le poate face exclusiv medicul de familie, ci așa zisa echipă de asistență medicală primară.        

În unele țări, cum ar fi Ungaria, se discută despre înființarea unei profesii care se numește coordonator al îngrijirilor primare. Este periculos să considerăm Medicina de Familie ca titlu de calificare și nu ca specializare pentru că în multe țări se discută despre înlocuirea medicului de familie cu alte profesii medicale. Întrebarea care ar putea urma ar fi: un medic de familie este egal cu cinci asistente, sau cu 50 de asistenți comunitari? Am discutat în cadrul UEMO despre asta și despre faptul că nimeni nu și-ar fi pus de exemplu problema de a înlocui un medic cardiolog nu cu 2, ci cu 5 asistente sau cu oricâte, dar medicul de familie ar putea fi înlocuit de alte profesii medicale.

Nici o țară nu și-a pus problema ca un medic specialist să fie înlocuit, și atunci de ce se pune această problemă în asistența medicală primară? Pentru că oscilăm între cele două extreme. Asistența medicală primară înseamnă mult mai mult decât medicul de familie, dar în România asistența medicală primară înseamnă exclusiv medicul de familie.”      

Xgrupul „Pacientul de Acasă” este un proiect realizat de Spațiul Medical și BORO Communication. Vă invităm să urmăriți SpațiulMedical și pe Facebook / LinkedIn

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”