Dr. Bogdan Popa, Președinte SRIM: Societatea noastră, alături de întreaga comunitate radiologică internațională, nu recomandă folosirea CT în vederea screeningului pentru pacienții suspecți Covid-19

Conf. Dr. Bogdan Valeriu Popa este Președintele Societății de Radiologie și Imagistică Medicală din România, Past President al Societății Române de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională, actualmente Vicepreședinte și șeful Secției de Radiologie Diagnostică și Intervențională din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca din București.

Spațiul Medical: Ce modificări s-au observat în ceea ce privește numărul sau tipul examinărilor radio-imagistice în perioada pandemiei? 

Dr. Bogdan Popa: Pe perioada pandemiei în spitalele non-Covid a fost limitat numărul internărilor destul de mult, ca urmare a recomandărilor autorităților. De aceea, numărul examinărilor radio-imagistice s-a redus și el semnificativ. Tipurile de examinări au fost aceleași. În schimb, în spitalele care au tratat pacienți Covid-19 pozitivi a crescut numărul examinărilor imagistice, predominant radiografii și CT torace.

Spațiul Medical: Cât de importante sunt investigațiile radio-imagistice toracice în tratarea și monitorizarea pacienților diagnosticați Covid-19?

Dr. Bogdan Popa: În prezent, nu există o recomandare a OMS, ECDC sau altă structură profesională de profil, în vederea folosirii radiografiei toracice sau CT toracic în scop diagnostic inițial sau de screening pentru Covid-19. Investigațiile radio-imagistice toracice în Covid-19 nu sunt specifice și se suprapun cu semnele imagistice care se observă și în alte infecții, inclusiv gripa sezonieră, H1N1, SARS și MERS, putând doar să confirme prezența unei pneumonii de tip viral.

Societatea de Radiologie și Imagistică Medicală din România (SRIM) alături de întreaga comunitate radiologică internațională, nu recomandă folosirea CT în vederea screeningului pentru pacienții suspecți Covid-19. CT trebuie utilizat în mod redus și rezervat în diagnosticul și evoluția pacienților simptomatici spitalizați, cu indicații clinice specifice pentru CT; în cazul în care există indicație de explorare radiologică toracică, se preferă examinarea CT.

Este indicată efectuarea CT toracic nativ cu secțiuni fine la pacienții cu suspiciune sau diagnostic confirmat Covid-19 și semne de gravitate clinică (ex. dispnee, desaturare). La pacienții pozitivi Covid-19 din secțiile ATI, care prezintă agravare, cu un tablou de ARDS, examinarea CT trebuie să evalueze dinamica leziunilor, prezența unui posibil pneumotorax sau complicațiile trombembolice, indicația fiind CT toracic cu substanță de contrast. 

Spațiul Medical: Pe perioada stării de urgență ați acordat online, gratuit, consultații de evaluare a oportunității intervenției de chemoembolizare pentru pacienții cu tumori hepatice. Cum au decurs aceste consultații?

Dr. Bogdan Popa: Da, pe perioada stării de urgență am acordat online, gratuit, consultații de evaluare a oportunității intervenției de chemoembolizare pentru pacienții cu tumori hepatice primitive sau secundare și am decis prelungirea acordării acestora și în prezent, pe perioada stării de alertă. Telemedicina poate fi implementată fără impedimente în astfel de situații; pacienții trebuie să trimită un set recent de analize și examinări imagistice (CT sau IRM).