Dr. Bogdan Florea: Telemedicina nu înlocuiește actul medical, ci face viața mai bună medicilor, personalului medical și pacienților

Dr. Bogdan Florea este medic primar neurologie în cadrul Centrului de Epilepsie și Monitorizare EEG. A înființat prima și singura Rețea de Telemedicină în epilepsie din țară. Pe 23 iulie a participat în calitate de Speaker în cadrul evenimentului Xgroup Meeting – Spitalul Digital, parte a campaniei de comunicare a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO

Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Dr. Bogdan Florea, din cadrul evenimentului:

„Mă consider un om care a făcut toate greșelile din lume în ceea ce privește telemedicina având în vedere că am pornit într-un moment în care mă întreba lumea dacă e un tip care ne tratează la televizor.

Este nevoie de o segmentare a marelui ocean numit telemedicină și să subliniem că Telemedicina nu înlocuiește actul medical, ci face viața mai bună medicilor, personalului medical și pacienților. Primul punct ar fi aici culegerea de date de la pacient și transmiterea lor către medic, indiferent dacă e din câmp, din deltă, sau dintr-o secție medicală și al doilea punct, după ce aceste date au ajuns la un halat alb, transmiterea datelor între specialiști, un fel de tele expertiză. 

Sugestia mea către autorități ar fi simplă, să facă un stop, așa cum ne-a obligat Covid-ul, să-și ia două-patru săptămâni să vorbească cu oamenii care și-au suflecat mânecile și au făcut greșelile pe care ei le pot evita în viitor. Cred că asta este cel mai important, pentru că avem oameni cărora le pasă și care își iubesc meseria. Și dacă nu sunt consultați cei din România, există țări cu o experiență mai îndelungată care ar putea fi consultate.          

În limitele mele, ca medic neurolog, mă ocup mult de epilepsie. Epilepsia e un fel de bau-bau, nici nu știm câți pacienți cu epilepsie avem în România, ceea ce e cam rușinos. Republica Moldova știe, are un registru național, dar noi nu avem. Sunt înregistrați astăzi oficial în România 122.000 de persoane, dar responsabil vorbind, conform unor discuții purtate și cu alți colegi din centre universitare, există probabil 350.000 de oameni. Acest lucru se întâmplă din cauza stigmei sociale care îi face pe oameni să-și ascundă diagnosticul.

Avem două Românii. Avem București și centrele universitare pe de o parte, și restul pe de altă parte. Avem zone slab deservite medical, fie din punct de vedere al achizițiilor și al echipamentelor, fie din punct de vedere al pregătirii. Cu ajutorul Asociației Cluburilor Lions, un ONG, am achiziționat aparate video EEG performante cu care am reușit să înființăm niște centre de epilepsie și monitorizare EEG, în orașe mari, dar care nu sunt centre universitare, care să deservească populația la nivel local.  

Am observat un obicei empiric. Ce face orice părinte când vede o criză de epilepsie la copilul său? Își ia copilul în brațe, se urcă cu el în tren, și fuga la București sau la Cluj, fără programare, fără nimic. Unul dintre lucrurile pe care rețeaua de telemedicină în epilepsie îl face astăzi este să ofere un acces la îndemână, acasă sau aproape de casa lor, unor oameni care au nevoie și pe care probabil că n-oi să-i cunoaștem niciodată. 

Dacă medicul local se descurcă și poate începe schema de tratament și monitorizează evoluția bolii este perfect, dar dacă nu se descurcă atunci îndeamnă pacientul să meargă către un centru de expertiză, și așa am început. Sunt absolut convins că dacă e dorință este și putință. Acești pacienți completează întâi o fișă pe o platformă simplă, care nu a costat sute de mii de euro, cu niște date de identificare, cu istoricul, semiologia crizelor, cu istoricul medicației și frecvența, calendarul de crize. 

În funcție de ce scrie pacientul se programează la un EEG de bună calitate – dacă sunt crize de noapte se programează la un EEG de noapte, dacă-s crize de dimineață se programează la un EEG dimineața – și cumva îi luăm urma și ținem registrele electronice ale acestor pacienți, iar următoarele decizii terapeutice se fac în funcție de câteva criterii simple, frecvența crizelor, reacțiile adverse ale tratamentului sau efecte secundare și modificăm schema de tratament în acord cu aceste date. 

Sunt nouă centre de epilepsie și monitorizare EEG care fac viața bună medicilor, fără discuție, pacienților și familiilor lor. Avem speranța că anul acesta îl vom deschide pe al 10-lea, în județul Alba. Cred că neurologic vorbind creierul este o bucată de țesut leneș, vrea să consume cât mai puțină energie și ne e teamă de schimbare, dar schimbarea nu trebuie să însemne neapărat rău, poate să însemne și foarte bine.  

Cred că frica cauzată de pandemie ne-a făcut mai atenți, mai prudenți, dar ne-a și oferit timpul să ne punem gândurile în ordine și am speranța că vom găsi soluții pentru multe alte patologii, în afară de Covid. Gândiți-vă ce preț vom plăti, și nu neapărat economic, pentru că am blocat sistemul sanitar și public și privat pentru două luni jumătate-trei pentru toate celelalte patologii. Mă tem că amânarea aceasta va genera niște costuri medicale foarte serioase în toamnă și în iarnă. Nu mă refer la varice sau la alte intervenții care pot fi amânate, ci la patologie renală, patologie oncologică, neurochirurgicală. Faptul că oamenii nu au avut acces a fost dramatic și vor veni mai târziu, la sfârșitul verii sau în toamnă cu forme mult mai grave, când vine și nota de plată, din punct de vedere medical.    

Medicina e sport de echipă. Pare activitate individuală, că fiecare în cabinetul lui sau în sala de operație își vede de treabă, dar nu e așa, medicina e sport de echipă.”          

Spitalul Digital este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Philips Healthcare România.           

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”