Dr. Andrei Baciu: Avantajele financiare reprezentate de noile fondurile europene vor determina un real progres al medicinei și sănătății în România

Dr. Andrei Baciu este Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătății. Pe 8 septembrie a participat în calitate de Speaker în cadrul Xgrupului Noi Investiții în Sănătate, parte a campaniei de comunicare a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO, Xgrup realizat în parteneriat cu Philips Healthcare România.

„Subiectul noilor investiții în sănătate este foarte important. După cum poate știți deja și Organizația Mondială a Sănătății a făcut același îndemn de a investi în sănătate. Cred însă că, mai mult decât orice, criza actuală ne-a arătat cât de important este să avem o putere de răspuns rapidă față de orice situație și capacitatea de a implementa tot ceea ce știința și tehnologia ne oferă în medicină, lăsând la o parte aspectele care țin de infrastructură și dotări care ar trebui, de asemenea, adaptate la nivel european.

Ministerul Sănătății tratează cu foarte mare seriozitate oportunitățile financiare anunțate pentru următoarea perioadă pentru că tot ceea ce înseamnă investiție în sănătate aduce cu sine și o provocare în ceea ce privește aspectele financiare. Există evident și bugete proprii alocate an de an în domeniul sănătății, însă acestea nu sunt comparabile cu oportunitățile financiare care există la nivel european și din acest punct de vedere s-au făcut pași extrem de importanți la nivelul Ministerului Fondurilor Europene.

În cadrul Ministerului nostru am lucrat mult pe partea de fonduri externe. Un exemplu în acest sens, care relevă foarte exact abordarea noastră, poate fi digitalizarea în sistemul de sănătate. Lucrăm în acest moment la o planificare foarte bună, la niște obiective strategice, aceștia fiind pași preliminari esențiali pentru orice fel de oportunități de finanțare europeană. Este însă important și pentru noi să stabilim ceea ce vrem să facem în acest domeniu și de aceea lucrăm la o strategie pentru digitalizarea sistemului de sănătate despre care vom reveni cu vești în viitorul foarte apropiat.    

Am avut în pregătirea, inclusiv a acestei părți generale de obiective strategice, discuții cu cei de la Ministerul Fondurilor Europene pe această temă pentru a evita reluarea acelorași greșeli care s-au făcut în trecut, pentru a putea să aliniem în această etapă ceea ce se poate cu ceea ce se dorește și pentru a putea avea o absorbție financiară eficientă și a putea obține toate avantajele financiare reprezentate de fondurile europene, pentru că sunt avantaje semnificative care vor face diferența în progresul în medicina și în sănătatea din România.

Am tratat, așadar, cu mare seriozitate și vom trata în continuare și pașii preliminari care sunt esențiali într-un astfel de demers, multianual. Trebuie să știm foarte bine ceea ce ne dorim să facem și obiectivele pe care trebuie să le atingem.    

Ministerul Sănătății a inițiat și în trecut un proiect legat de telemedicină care ar fi putut să aibă o soartă mai fericită. Telemedicina este un subiect destul de amplu, a cărei importanță am văzut-o acum, când ne-am confruntat cu o boală transmisibilă împotriva căreia, una dintre principalele măsuri a fost aceea de distanțare socială. Tehnologia a fost cea care a trebuit să facă această punte între pacient și medic, însă telemedicina poate să reprezintă mult mai mult de atât. Vedem cu toții importanța telemedicinei în orice sistem modern și eficient de sănătate.  

Există din acest punct de vedere mai multe planuri de acțiune. Un domeniu foarte important este cel legislativ pentru că, pe lângă toate chestiunile tehnice pe care îți dorești să le implementezi, este important și un upgrade legislativ care să facă acest demers posibil. Vorbim aici de un demers comun al mai multor instituții Guvern, Ministerul Sănătății, CNAS-ul care are un rol extrem de important, dar și de importanța pe care o are parlamentul în această dimensiune mai mare.  

Legat de aspectele tehnice, aici lucrurile pot fi făcute sub mai multe forme. O să avem discuții în perioada imediat următoare pe acest subiect, când va fi prezentată această strategie pentru digitalizarea sistemului de sănătate. Telemedicina joacă un rol central și trebuie să devenim pertinenți, pragmatici, și să facem pași inclusiv în acest an.  

Ceea am construit noi, în ceea ce privește digitalizarea, dar și în oricare alt domeniu are la bază două principii cel al transparenței și cel al participativității. În acest sens, oricine își dorește să se implice și are experiență, sau dorește să se implice fără a fi avut activități în domeniul respectiv, noi avem deschiderea de a avea un parteneriat și o colaborare cu toți profesioniștii din domeniul medical pentru că vorbim de modernizarea unui sistem și este nevoie de un efort colectiv. Coordonarea trebuie să fie desigur la nivelul celor care definesc politicile de sănătate, însă dacă vrem să avem succes trebuie să avem o abordare unitară și să profităm de experiența tuturor celor care doresc să sprijine acest domeniu.”    

Xgrupul „Noi Investiții în Sănătate” este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Philips Healthcare România.

Sursă foto: Spațiul Medical