Dr. Andreea Varga: Pacientul cronic, și mai ales pacientul de acasă, a devenit un partener extraordinar în urmărirea patologiei de care suferă

Șef Lcr. Dr. Andreea Varga este Șef Disciplină Medicină de Familie, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. Pe 28 ianuarie a participat în calitate de Speaker în cadrul Xgrupului „Pacientul de acasă”. 

Vă prezentăm un sumar al intervenției doamnei Dr. Andreea Varga din cadrul evenimentului:

„Din experiența proprie, atât în ceea ce privește activitatea didactică cât și activitatea din cabinetul de specialitate, trebuie să mărturisesc că adaptarea extrem de elastică și foarte bine organizată pe care am întâlnit-o în medicina de familie mi-a depășit cu mult așteptările, comparativ cu alte specialități care au fost restricționate. 

Cred că medicina de familie a avut o deschidere extraordinară spre pacient, care poate înainte nu a fost la fel de recunoscută și susținută. Dacă înainte, pacientul cronic fugea imediat spre spital și internare, de această dată s-a orientat întâi către medicul de familie.

Dintr-o dată pacientul cronic, și mai ales pacientul de acasă, a devenit un partener extraordinar în ceea ce privește îngrijirea pe care acesta o comportă și urmărirea patologiei de care suferă. Dacă înainte, o patologie care trebuie monitorizată extrem de atent era tratată haotic, cum este de exemplu insuficiența cardiacă, iar pacientul fugea imediat la spital, de această dată medicul de familie a avut o implicare extraordinară în monitorizarea terapiei și a pacientului.    

Sigur că ne lipsesc foarte multe: asistentul comunitar, asistentul de monitorizare a pacientului cronic, asistentul care vine în sprijinul medicului și colectează datele despre monitorizarea pacienților cronici indiferent că vorbim de o monitorizare clinică sau paraclinică și îi furnizează un pachet de informații foarte important medicului specialist de Medicina Familiei. Acest tip de colaborare lipsește pentru că nu avem acești asistenți foarte bine orientați.

Din punctul meu de vedere, medicul de familie a fost pionul principal al anului care tocmai a trecut pentru că celelalte specialități au fost blocate de multe ori, și cu toate acestea, nu s-a pierdut legătura cu pacientul. 

Pe de altă parte, din punct de vedere al cadrului didactic, lucrurile au fost extrem de dificile. Studenții resimt nevoia de a interacționa cu pacienții, de a ajunge în cabinetele de medicină de familie unde deschiderea și colaborarea cu pacienții este una extraordinară. Și pentru cadrele didactice a fost o provocare pregătirea materialelor didactice și suplinirea activității practice.

Un aspect care mi-a făcut plăcere a fost faptul că am întâlnit, predând la o serie de studenți străini veniți să studieze la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, studenți entuziaști și deschiși pentru specialitatea de Medicină de Familie pe care doreau să o practice la ei în țară. Această atitudine se datorează și faptului că în toate țările de dincolo de granițele țării noastre medicina de familie are o recunoaștere extraordinară. Medicul de familie este foarte bine susținut, tinerii medici de familie care aleg această specialitate sunt coordonați nu doar teoretic și științific, ci și practic, iar această specialitate se bucură de o atenție prioritară.

Medicul de familie cunoaște prin propriile experiențe ceea ce înseamnă monitorizarea pacientului cronic, cât este de grea și de solicitantă această monitorizare, poate acum cu atât mai mult având în vedere că pacientul a avut din ce în ce mai puțin acces la investigațiile paraclinice de care avea nevoie. 

În ceea ce privește partea de acces la terapie, nu ar trebui să uităm de pacienții cronici din programele naționale. La Târgu Mureș coordonăm unul dintre Centrele Naționale de Tratament și Monitorizare ale pacienților cu Hipertensiune Pulmonară, o patologie extrem de sensibilă, de nișă. Am colaborat extraordinar în ultima perioadă cu medicii de familie ai celor 35 de pacienți pe care-i urmărim în prezent în acest centru. Ei nu au avut acces la investigațiile de specialitate, dar chiar și așa problemele au fost depășite, iar pacienții au fost tratați corespunzător.      

Colaborarea prin intermediul telemedicinei, care înainte de pandemie pentru noi era doar o poveste frumoasă, și îi priveam pe cei din afară cum o foloseau, a fost integrată rapid și în practica noastră medicală. Așadar, eu zic că am avut de câștigat, chiar dacă contextul a fost unul negativ, din punct de vedere al colaborării medic pacient, și al deschiderii pacientului spre medicina de familie, spre medicul care până la urmă le cunoaște toată patologie și toată familia.”        

Xgrupul „Pacientul de acasă” este un proiect realizat de Spațiul Medical și BORO Communication. Vă invităm să urmăriți SpațiulMedical și pe Facebook / LinkedIn