Dr. Andreea Moldovan, mesaj pentru medici: Să nu lăsăm garda jos, să fim pentru ceilalți

Dr. Andreea Moldovan are peste 20 de ani experiență în domeniul bolilor infecțioase și 9 ani în cel al epidemiologiei. Andreea a îmbinat informațiile complementare ale celor 2 specialități pentru a contribui la organizarea și implementarea unui amplu program de prevenție și control a Infecțiilor nozocomiale, bazat pe reguli simple, eficiente și puțin costisitoare: igiena mâinilor, igiena spațiilor, politica de utilizare judicioasă a antibioticelor, screening, instruire, conștientizare.

Spațiul Medical: Ce am învățat până acum din această situație creată de noul tip de coronavirus? 

Dr. Andreea Moldovan: Am învățat că suntem vulnerabili, ca umanitate în 2020, în ciuda progreselor tehnice. Că putem până la un punct să controlăm spațiul, ploaia, mintea, dar că după acel punct suntem insignifianți. Trebuie să învățăm să respectăm celelalte verigi din ceea ce ne înconjoară, să nu mai agresăm habitatul animalelor, al plantelor, natura, clima. Să nu ne mai considerăm, ca oameni, atotputernici și să avem senzația că putem face orice, oricând, oricum, oricui. Să reînvățăm solidaritatea, munca în echipa, altruismul, dorința de a-ți ajuta aproapele. Să știm că nu suntem invulnerabili și nici invincibili. Să fim pentru ceilalți. Să găsim împreună soluții, să le căutăm atunci când ele nu sunt evidente. Să fim o echipă la nivel universal. Să ne respectăm. Să respectăm. 

Spațiul Medical: Cum putem atenua “epidemia de panică”?

Dr. Andreea Moldovan: Prin informări corecte, obiective, transparente, oneste, credibile. Epidemia de panică, această “infodemie” vine din nesiguranță, din teama pentru sănătatea celor dragi și a noastră, din faptul că încă nu știm multe despre acest virus, deși cu siguranță vom mai afla multe, din rapiditatea cu care se schimbă datele și regulile jocului. Din impactul năucitor pe care îl are infecția în populație. Din faptul că încă nu știm cum putem eficient să tratăm boala și să evităm formele grave. Din faptul că e un război cu un adversar invizibil, dar halucinant ca impact. Suntem el și noi, o lume întreagă. Cum putem atenua epidemia de panică? Prin informare, prin aplicarea strictă a regulilor de prevenție, prin purtarea corectă și la momentul potrivit a echipamentului de protecție, prin învățarea aplicării regulilor. Prin respectarea regulilor, pentru că ele sunt făcute să ne ajute și protejeze și nu să ne limiteze. Prin acceptarea acestora. Prin învățarea diferențierii dintre real și fake, dintre corect medical, evidence based și minciună. Prin calm, comunicare, socializare (on-line, clar), învățare, respect.

Spațiul Medical: Care este mesajul dumneavoastră pentru medicii din linia întâi?

Dr. Andreea Moldovan: Să aveți grijă de voi, să lucrați atent, să aplicați regulile de bază privind prevenția transmiterii infecțiilor, să cereți ajutorul colegilor, iar ei să-l ceară pe al vostru, să considerați fiecare pacient ca un potențial pacient COVID-19 și să vă protejați în permanență. Să nu lăsăm garda jos, să fiți riguroși voi cu voi în primul rând, dar și cu ceilalți. Să citiți, să urmăriți materiale practice de conduită corectă, din nou și din nou, până când ele devin parte din noi. Să nu vă lăsați, să vă ajutați să îi ajutați pe ceilalți. Să vă protejați. Succes, ne revedem pe baricade.