Dr. Anca Zgură: Pentru un tânăr medic este foarte importantă atât colaborarea multidisciplinară cât și sprijinul mentorului său

Dr. Anca Zgură este Medic Specialist Oncologie Spitalul Oncofort și asistent universitar în cadrul Departamentul de Oncologie Medicală, UMF „Carol Davila”. Pe 16 octombrie a participat în calitate de Speaker în cadrul  Xgrupului Medici pentru Viitor, parte a campaniei de comunicare a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO.

Vă prezentăm un sumar al intervenției doamnei Dr. Anca Zgură din cadrul evenimentului:

„Avem o bază materială ca să putem pregăti viitorii medici pentru ce va urma. Totul depinde atât de noi, în calitate de cadre didactice, cât și de studenți. Comunicarea dintre cadrul didactic și studenți este esențială, iar studenții din ziua de astăzi nu mai comunică, nu mai au întrebări. Patologia oncologică reprezintă principala cauză de mortalitate atât în România cât și la nivel mondial, iar eu observ că foarte puțini studenți sunt interesați despre modul de diagnostic și tratament al pacienților cu această boală. 

Pregătirea tânărului medic începe în rezidențiat și este important ca ea să se desfășoare în centre multidisciplinare în care rezidentul să se poată întâlni cu patologii complexe. Mulți dintre rezidenți aleg spitale cu un volum de muncă redus, deși activitatea lor viitoare depinde de locul în care aleg să treacă prin această etapă și de ce cunoștințe vor să dobândească în rezidențiat. Contează foarte mult atât în timpul rezidențiatului, cât și în primii ani de medic specialist, să ai cu cine să colaborezi, cu cine să te sfătuiești în privința cazurilor dificile. 

În momentul de față ca medici, ne confruntăm cu un volum de muncă foarte mare datorită numărului crescut de  pacienți. Din cauza pandemiei, tot ce nu s-a mai putut face în spitalele de stat a migrat către noi, către spitalele private. Acest lucru a presupus multe sacrificii și multă implicare, necesitând în același timp și experiență, din cauza faptului că se prezintă un număr mare de cazuri dificile, de multe ori în stadii terminale cu foarte puține opțiuni terapeutice.“

XGrupul „Medici pentru viitor” este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Philips Healthcare România. Vă invităm să urmăriți și pagina de facebook Spațiul Medical.