Dr. Anca Coliță: Am realizat 25 de proceduri de transplant hepatic, peste 20 de proceduri de transplant renal și peste 30 de proceduri de transplant medular la adulți și la copii în acest an

Conf. Dr. Anca Coliță, Manager IC Fundeni, a vorbit despre eforturile făcute pentru continuarea activității institutului în cadrul celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor – ROHO.

„La nivelul Institutului Clinic Fundeni, provocările cu care ne-am confruntat au fost în primul rând legate de structura acestui spital. Noi ne desfășurăm activitatea în două clădiri vechi, care nu au niște circuite satisfăcătoare pentru situația epidemiologică actuală, deci a trebuit să găsim soluții pentru a păstra în siguranță pacienții, dar și personalul.  

Primul pas dificil a fost acela de a crea circuite epidemiologice în condițiile în care a fost nevoie de detașarea sau transferul epidemiologilor la alte spitale. Noi aveam un singur medic epidemiolog în spital, dar a fost transferat la Ministerul de Interne, așa că noi toți ceilalți a trebuit să învățăm epidemiologie, o specialitate neglijată în România, care se dovedește esențială în acest moment. Și eu și colegii mei am învățat foarte multe lucruri noi. 

Al doilea pas a fost organizarea structurii de triaj deoarece în cadrul spitalului nostru se desfășoară foarte multe activități de nișă. Suntem un spital cu clasificarea 1M datorită activității de transplant desfășurate. Vorbim de trei programe de transplant aflate în desfășurare în cadrul unității noastre, medular, hepatic și renal. A fost necesar ca aceste programe să continue, lucru care s-a și întâmplat, în ciuda dificultăților pe care le-am întâmpinat. 

A fost evident pentru noi că vom avea nevoie de un laborator de testare pentru a putea stabili cât mai rapid posibil care dintre bolnavi poate sau nu beneficia de procedurile complexe menționate anterior. La începutul lunii aprilie, am reușit să începem activitatea în laboratorul de testare Covid și până la finalul lunii August deja făcusem peste 26.000 de teste. 

Am decis de la bun început să testăm pacienții care necesitau internare continuă tocmai pentru că mulți dintre ei aveau nevoie fie de tratamente oncologice, fie de diverse tipuri de transplant, fie de intervenții pentru afecțiuni oncologice și în acest sens am trimis chiar solicitări către Ministerul Sănătății pentru a aproba includerea în criteriile de testare a unora dintre aceste categorii de pacienți. Ministerul a răspuns rapid solicitărilor noastre astfel încât am putut testa o mare parte dintre pacienți în condițiile de program național de testare.  


A fost foarte important să încercăm să pregătim personalul. Toți ne-am aflat în fața unei afecțiuni necunoscute, despre care a trebuit să învățăm și, mai mult decât atât, a trebuit să învățăm să ne echipăm corespunzător. A fost nevoie de foarte multe acțiuni de acest fel pentru ca tot personalul foarte numeros al spitalului nostru, nu doar medici ci și asistente, ci și infirmiere, liftiere să învețe cum să se echipeze pentru a se putea proteja pe ei, dar și bolnavii. 

Dezideratul nostru a fost acela de a continua programele care se desfășoară în IC Fundeni. Au fost realizate peste 25 de proceduri de transplant hepatic, peste 20 de proceduri de transplant renal și peste 30 de proceduri de transplant medular la adulți și la copii de la începutul anului. Acești pacienți nu puteau aștepta să treacă pandemia, ei trebuiau tratați în anumite momente ale evoluției bolii lor, iar acest aspect a constituit pentru noi un imbold foarte important pentru a găsi soluții. 

Soluțiile nu au fost însă ușoare pentru că ne-am confruntat cu supraaglomerarea spitalelor; la un moment dat am fost nevoiți să temporizam internări pentru a menține siguranța pacienților și pentru a ne lămuri și noi cu privire la ce aveam de făcut pentru a fi în siguranță în spitale.

Chiar și în aceste condiții trebuie să vă spun că programele de oncologie de exemplu, în Spitalul Clinic Fundeni, au funcționat în parametri aproape similari cu cei din aceeași perioadă a anului anterior. Este adevărat că la început s-au văzut acele cozi la triaj, care continuă să existe, și suntem conștienți că nu sunt soluții ideale pentru o problemă atât de dificilă, dar cred că împreună vom reuși să găsim și alte soluții. Va trebui să analizăm punctual, în fiecare secție, care sunt necesitățile și ce putem face mai bine pentru a continua activitatea.                                    

Una dintre problemele foarte mari pe care noi le-am identificat a fost lipsa unor spații de spitalizare de zi în spitalul nostru, iar spitalizarea de zi poate rezolva foarte multe din problemele oncologice și hematologice și este o modalitate prin care se pot monitoriza pacienții care au efectuat diverse tipuri de transplant. 

Am aplicat la programele POIM, am câștigat un astfel de program și am început derularea lui. Printre elementele pe care le-am solicitat a fost și găsirea unor soluții de spital modular pentru a efectua spitalizare de zi și vom încerca să mutăm toate specialitățile care își desfășoară activitatea în Spitalul Fundeni în spitalizare de zi cât mai mult cu putință. Astfel, putem diferenția între fluxul de pacienți prespital și fluxul de pacienți care necesită internare continuă.  

Personalul a făcut eforturi foarte mari și cred că în acest moment ar trebui să recunoaștem cu toții că putem vorbi deja de fenomenul burnout în lumea medicală. Am obosit să încercăm să găsim soluții în fiecare zi și mulți dintre noi au contactat această infecție virală. În foarte multe situații a trebuit să găsim căi de a merge mai departe cu un număr redus de persoane, lucru care probabil că va continua.    

Va trebui să găsim pe mai departe soluții pentru a ne eficientiza activitatea, pentru a continua să primim bolnavii la timp, pentru că în special în afecțiunile oncologice timpul nu este de partea bolnavului și nu ne permitem nici un fel de întârziere a tratamentului. Am fost obligați, deși suntem un spital non-covid, să primim pacienți pozitivi Covid care trebuiau să efectueze niște proceduri medicale care nu erau disponibile în altă unitate sanitară din București, cum a fost de exemplu cazul unor pacienți cu traumatisme hepatice importante.

 Am avut și situații în care bolnavi transplantați hepatic care au avut infecție Covid au avut complicații vasculare severe care au trebuit rezolvate în Spitalul Clinic Fundeni. Așadar, deși suntem un spital non-covid a trebuit să găsim soluții și pentru acești bolnavi. Sunt convinsă că în următoarele luni, sau poate chiar ani, această diferențiere între spital covid și non-covid va fi mai ștearsă și noi, cu toții, va trebui să găsim soluții de izolare pentru a putea trata în spitalele noastre și bolnavi infectați cu Coronavirus.”               

Vă invităm să urmăriți SpațiulMedical și pe Facebook și LinkedIn.      

Sursă Foto: vocea.biz