Conf. Univ. Dr. Ana Capisizu, Director Medical în cadrul Spitalului De Boli Cronice „Sf. Luca” a prezentat felul în care s-a schimbat profilul patologic al pacientului care se internează în ultimul timp, cu afecțiuni mult mai grave decât înainte, și despre atenția care trebuie acordată urmăririi persoanelor vârstnice, segmentul cel mai vulnerabil din populație în acest moment, în cadrul celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor – ROHO.
„Creșterea numărului de cazuri global este zilnică, pandemia e în jurul nostru și noi trebuie să-i facem față, pentru binele tuturor cetățenilor. Ca medic geriatru într-un spital de boli cronice nu am fost în prima linie în lupta împotriva noului Coronavirus, dar munca celor din spate nu a fost una fără importanță. Și implicarea cadrelor noastre medicale a fost totală, responsabilă, indiferent de specialitate, loc de muncă sau grad profesional pentru a oferi siguranță oricărui cetățean, pacient.
Activitatea medicală din spitalul nostru s-a schimbat odată cu declararea pandemiei. La nivel managerial au fost introduse numeroase protocoale, proceduri, planuri de măsuri pentru protecția personalului și a pacienților, toate acestea pentru ca activitatea să fie fluentă și de bună calitate. Compartimentele de prevenire a infecțiilor asociate reprezintă o parte esențială a acestei perioade, și la fel ca peste tot, și la noi în spital au avut o activitate importantă, plecând de la organizarea triajului, modificarea circuitelor, organizarea sectoarelor de izolare și până la întocmirea anchetelor epidemiologice, care din păcate continuă și acum.
În cele cinci secții ale spitalului de geriatrie, oncologie medicală, recuperare neurologică, dar și de medicină fizică activitatea medicală a avut o schimbare pe trei paliere. Am urmărit păstrarea siguranței pentru personal și pacienți, pornind de la instruire, asigurarea echipamentului de protecție și până la testarea tuturor conform metodologiei de prioritizare și ale unor regulamente pe care ni le-am făcut noi în spital prin care am dedicat fonduri pentru acest lucru.
O schimbare majoră a fost însă în schimbarea profilului patologic al pacientului pe care l-am internat. Dacă înainte internam pacienți cronici în special pe recuperare, internările de acum sunt cu patologie de subacut și acut. Se internează în principal pacienți cu decompensări multiple de organe, cu decondiționări severe ale stării de sănătate, cu dizabilitate fizică și psihică ce necesită de multe ori algoritme terapeutice de urgență și mai ales îngrijiri specifice datorită nevoilor multiple.
O noutate a fost și folosirea telemedicinei. La noi în spital s-a utilizat platforma online furnizată de ASSMB, pentru ca pacienții care puteau fi îndrumați, diagnosticați și chiar și tratați prin această platformă să intre în contact cu specialiștii noștri de la fiecare specialitate.
Sectoarele de resurse umane și achiziții reprezintă iarăși un palier important în activitatea spitalului care a necesitat numeroase schimbări în contextul pandemiei. Dincolo de achiziția de materiale și echipamente, a fost nevoie de o comunicare permanentă în rândul personalului medical pentru a fi instruit, informat, educat pentru a face față noilor provocări. Baza siguranței întregului spital a fost ca personalul să nu se infecteze.
În ceea ce privește activitatea universitară au fost impuse de asemenea modificări. Cursurile și lucrările practice care beneficiau de prezența studenților în secțiile noastre clinice nu s-au mai ținut. Cursurile s-au făcut online, pe platforma UMF „Carol Davila”, lucru care ne-a educat pentru o nouă metodă și o nouă practică atât a activității medicale cât și a celei didactice.
Ca geriatru aș dori să atrag atenția asupra unui grup populațional numeros cu probleme și nevoi speciale, cel al vârstnicilor. Adulții în vârstă sunt segmentul cel mai vulnerabil din populație în acest moment din cauza sistemului imunitar deficitar și a probabilității mari de a avea o boală cronică: boli vasculare, diabet zaharat, boli respiratorii sau cancer. Cred că urmărirea în continuare a persoanelor vârstnice, intervențiile rapide pe care le putem face la domiciliu sau în comunitate prin telemedicină și internarea lor cât mai rapidă în caz de nevoie trebuie să reprezinte un factor important pentru spitalele care au în structura lor secții de geriatrie.
Sper ca telemedicina și digitalizarea activității medicale, care au început să pătrundă deja în spitalele noastre să fie dezvoltate în întreaga țară astfel încât să avem o medicină de înaltă calitate și cu o activitate susținută pentru pacienții noștri, nu doar în perioada pandemiei, ci și după această perioadă.”
Vă invităm să urmăriți SpațiulMedical și pe Facebook și LinkedIn.