Dr. Adriana Pistol: Spitalele ar trebui să-și țină în regulă propriile înregistrări medicale

Dr. Adriana Pistol este directorul Centrului Naţional de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică și Președintele Comisiei de management clinic și epidemiologic al COVID-19. 

Spațiul Medical: Care este stadiul cercetării clinice medicale românești cu privire la vaccinurile specifice și în cât timp credeți că vom putea vorbi despre introducerea unui vaccin COVID în România?

Dr. Adriana Pistol: Nu există cercetare în România referitoare la un vaccin anti COVID, după cunoștințele mele! Ce se întâmplă la Timișoara nu intră în opinia mea personală în cadrul acestui subiect (comunicări doar în media) și nu a fost pusă la dispoziția instituțiilor de sănătate publică vreo informare oficială cu privire la acest subiect.

Spațiul Medical: Ce pot face spitalele pentru a păstra o evidență mai clară a persoanelor decedate ca urmare a infecției COVID-19? 

Dr. Adriana Pistol: Spitalele ar trebui să-și țină în regulă propriile înregistrări medicale și mai ales să raporteze astfel de evenimente.

Spațiul Medical: Care sunt planurile Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19 pentru perioada următoare?

Dr. Adriana Pistol: Comisia este consultativă, a Ministerului Sănătății, și răspunde solicitărilor acestuia. În plus, se și autosesizează asupra unor nevoi și ca urmare comisia elaborează și transmite Ministerului Sănătății puncte de vedere științifice. Vorbim de exemplu de actualizarea ghidului de tratament aflat în curs de aprobare la Ministerul Sănătății, criterii de internare/externare a pacienților COVID, reguli de curățenie și dezinfecție. În funcție de evoluția epidemiologică comisia va continua să propună Ministerului Sănătății diferite măsuri, acțiuni, reglementări.