Conf. Dr. Șerban Negru, președinte al Centrului de Oncologie OncoHelp Timișoara: Orice implementare eficientă a unui program de screening presupune o viziune coerentă, pe un termen îndelungat de zeci de ani, susținută politic

Conf. Dr. Șerban Negru este medic primar oncolog și președinte al Centrului de Oncologie OncoHelp Timișoara. 

Spațiul Medical: Ce măsuri ar trebui luate pentru îmbunătățirea programelor de screening şi de depistare precoce în România?

Conf. Dr. Șerban Negru: Orice implementare eficientă a unui program de screening presupune o viziune coerentă, pe un termen îndelungat de zeci de ani, susținută politic. O astfel de viziune ar trebui să fie asumată solidar nu doar de întreaga clasă politică, ci și de sistemul de sănătate și de societate în general. Odată ce o astfel de viziune a fost creionată și ulterior asumată în discuții politice, ar trebui să devină politică sanitară de stat pentru următoarele decenii și să nu mai poată fi modificată de capriciile de moment ale unor decidenți. 

În acest sens, ar trebui angrenate în mecanismul de screening toate specialitățile medicale implicate, iar calitatea screening-ului ar trebui să fie monitorizată permanent. În fine, pentru a avea o acoperire națională cât mai bună, metodele de screening ar trebui popularizate în mass-media printr-un efort de lungă durată. Nu în ultimul rând, ar trebui subliniată importantă prevenției primare, adică a evita factorii de risc, în completarea prevenției secundare (screening). 

Cred că educația pentru prevenția primară ar avea eficiența cea mai mare dacă ar fi efectuată în perioada anilor de liceu, prin ore sau chiar materii dedicate special acestui scop. A educa tinerii în perioada lor de formare despre principiile unei vieți sănătoase și despre regulile care guvernează depistarea precoce a unei boli periculoase este extrem de importantă după părerea mea.

Spațiul Medical: Ce investiții sunt programate pentru perioada următoare în vederea dezvoltării Centrului de Oncologie OncoHelp?
Conf. Dr. Șerban Negru: Ne propunem și reușim să menținem ritmul de dezvoltare, direct proporțional cu nevoile pacientului oncologic, raportându-ne atât la diversificarea și personalizarea serviciilor medicale cât și la timpul în care serviciile pot fi livrate. În acest sens avem în derulare 3 proiecte importante aflate în diferite faze de implementare. Proiectele vizează dezvoltarea Laboratorului de Radioterapie a Centrului de Oncologie OncoHelp prin creșterea capacității de tratare a pacienților bolnavi de cancer, pacienți pentru care șansa la o viață normală înseamnă acces cât mai rapid la tratament prin radioterapie internă sau externă.

Finalul verii 2020 va însemna inaugurarea serviciului de brahiterapie, astfel pacienții vor avea acces la această formă de radioterapie internă. Și pentru că radioterapia externă reprezintă cea mai utilizată formă de tratament a cancerului, atât în scop curativ cât și paliativ, în toamna acestui an începem construcția a două noi buncăre. Acestea vor fi echipate cu acceleratoare de înaltă performanță. Vom ajunge astfel la un număr de patru acceleratoare care vor funcționa simultan și vom reuși să răspundem pozitiv unui număr tot mai mare de pacienți care au nevoie de această formă de terapie.

Deoarece aceste investiții generează cu siguranță o creștere a numărului de pacienți care ni se vor adresa, în vara acestui an inaugurăm aripa nouă a spitalului, o clădire cu patru nivele care va adăposti serviciul de radioterapie din cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp. Vom oferi astfel acces la servicii medicale în ambulatoriu dar și spațiu de cazare pentru un număr de 48 de pacienți.

Spațiul Medical: Care sunt prioritățile Asociației OncoHelp în acest moment?
Conf. Dr. Șerban Negru: Datorită creșterii continue a numărului de pacienți care se adresează Centrului de Oncologie OncoHelp și pentru că ne dorim satisfacerea în cele mai bune condiții a nevoilor acestora, categoric, dezvoltarea infrastructurii este și va rămâne în permanentă o prioritate pentru noi. Acest deziderat atrage după sine o preocupare continuă în a găsi surse de finanțare pentru finalizarea proiectelor începute dar și susținerea proiectelor pe care ne-am propus să le implementăm în viitorul apropiat.

În egală măsură, ne preocupă dezvoltarea profesională a personalului medical, pentru ca serviciul medical să fie la standarde cât mai înalte. Fiind spital universitar, activitatea didactică este de importanță majoră în formarea viitorilor profesioniști în domeniu medical (studenți și rezidenți). În acest sens colaborăm cu universități de prestigiu din Timișoara precum Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș și Universitatea de Vest din Timișoara, cu scopul de a asigura o platformă medicală și de cercetare performantă la nivel regional.

O prioritate permanentă o reprezintă și atenția asupra măsurilor organizatorice și logistice necesare diversificării și îmbunătățirii calității serviciului medical pe care îl putem oferi pacientului oncologic, cu atât mai mult cu cât unitate noastră este înscrisă în procedura de reacreditare ANMCS. Aducând în discuție situația pandemică pe care o traversăm, prioritatea de zi cu zi este dată de monitorizarea atentă a măsurilor implementate în vederea protecției împotriva răspândirii noului coronavirus.