Conf. Dr. Diana Păun: Viitorul sistemului de sănătate este digitalizarea, care aduce beneficii în toate sectoarele lanțului de îngrijiri medicale

Conf. Dr. Diana Păun este Consilier de stat în cadrul departamentului de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială. Pe 23 iulie a participat în calitate de Speaker în cadrul evenimentului Xgroup Meeting – Spitalul Digital, parte a campaniei de comunicare a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO

Vă prezentăm un sumar al intervenției doamnei Dr. Diana Păun, din cadrul evenimentului:

„Cred că această pandemie ne-a dovedit tuturor că digitalizarea este modalitatea cea mai eficientă de a ne adapta activitatea modificată de provocările recente. Digitalizarea și-a dovedit eficiența și beneficiile atât pentru pacienți cât și pentru noi, toată comunitatea medicală, de-a lungul acestor ani, și mai ales de-a lungul acestor ultime luni.

Exemplele sunt nenumărate, de la roboții folosiți în spitale care pot prelua o bună parte din activitatea medicală, nu numai a chirurgului, ci a personalului medical în general, cu două beneficii majore în acest moment: limitarea transmisiei virusului de la personalul medical la pacient și invers, ceea ce e un mare avantaj, și oferirea personalului medical de timp, în care colegii medici cercetători să se poată concentra pe elemente de importanță majoră cum ar fi descoperirea de noi medicamente sau vaccinuri, sau proceduri terapeutice nu numai pentru Covid, dar și pentru orice alt act medical. 

În țara noastră, prin HG 252/2020, în această perioadă au fost adoptate o serie de măsuri care au permis accesul la servicii medicale în condiții de siguranță pentru pacienți și pentru medici tocmai prin limitarea deplasărilor și a interacțiunilor cu aceste persoane. Amintesc în primul rând aici de acordarea de consultații medicale din pachetul de servicii de bază, respectiv pachetul minimal de servicii de la distanță, atât de medicii de familie cât și de medicii din ambulatoriul clinic prin orice mijloace de comunicare, ceea ce e un mare pas înainte pentru că am trecut destul de repede inclusiv de la raportările DSP făcute din creion cu mină la raportări online și, în al doilea rând, de transmiterea de documente, prescripții medicale, toate prin mijloace de comunicare electronică, decontate de către CNAS. Toate aceste lucruri au dovedit că se poate. Cred că a fost o digitalizare un pic cam forțată, dar foarte eficientă.   

Digitalizarea contribuie în primul rând la o foarte bună raportare și monitorizare. La elaborarea de politici bazate pe dovezi pornind de la date existente și o difuzare mai eficientă a informației și în rândul pacienților, și în rândul personalului medical. Avem în acest moment o serie de instrumente: dosarul electronic, prescripția electronică, care  facilitează interacțiunile dintre cadrele medicale, pacienți și zonele de management. Putem să obținem ușor informații despre interacțiuni medicamentoase, despre alergii la medicamente, contribuind la îmbunătățirea siguranței pacientului în acest mod.

Să nu uităm că țara noastră are un potențial enorm, capitalul uman. Avem tineri extrem de imaginativi, de valoroși, de vizionari, care ne pot ajuta cu soluții tehnice. Avem din fericire un sistem integrat în domeniul asigurărilor sociale de sănătate. E adevărat că îl putem perfecționa, dar el există, și trebuie să-l folosim. 

Să nu uităm că acesta este viitorul. Rețeta electronică, și dosarul electronic sunt servicii transfrontaliere, care au devenit operaționale la nivel european între statele membre, tocmai pentru a asigura interoperabilitatea datelor și funcționează în țări cu mai puține pretenții IT decât România, ceea ce ar trebui să constituie un model. Și să nu uităm că pentru consolidarea sistemelor de sănătate, inclusiv pentru transformarea digitală, avem un program european, EU4Health Programme foarte bine finanțat care are niște piloni concreți: consolidarea eficienței, accesibilității, durabilității, și rezilienței sistemelor sanitare, inclusiv prin susținerea transformării digitale și prin adoptarea de instrumente și servicii. Trebuie să ne adaptăm acestui trend pentru că facem parte din Uniunea Europeană. 

Digitalizarea aduce beneficii în toate sectoarele lanțului de îngrijiri, de la prevenție, asistență medicală, spital, îngrijiri paleative, avem nenumărate exemple. De la sistemul online de programări și telemedicină, până la robotul chirurgical și spitalul paperless, viitorul sistemului de sănătate este digitalizarea și ea trebuie să se regăsească ca parte integrantă în strategia de sănătate pentru perioada 2021-2027, pe care o elaborăm la acest moment. Cred că trebuie să avem o abordare integrată care să pornească de la colaborarea dintre autorități, experți, pacienți și nevoile lor.”

Spitalul Digital este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Philips Healthcare România.