Despre schimbarea mentalității în spitale, despre lucrul în echipă și lecțiile pandemiei, cu Ramona Marincaș, Director de Îngrijiri, SJU Zalău

Ramona Marincaș este Asistent medical licențiat, Vicepreședinte al Asociației pentru prevenirea și controlul infecțiilor APCI și Directorul de Îngrijiri al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. Activitatea acesteia a fost premiată de Infection Prevention Society.

Spațiul Medical: Ce credeți că vor învăța spitalele din România din această experiență provocată de pandemie?

Ramona Marincaș: Din fericire pandemiile nu apar foarte des, însă fără o experiență anterioară o pandemie poate să te găsească total nepregătit. Pandemia COVID-19  pe care o trăim în  prezent a găsit spitalele din România într-o lipsă de echipamente de protecție și cu un personal medical nepregătit emoțional pentru a face față situației. Teama de virusul necunoscut, împreună cu teama că nu se vor putea proteja corespunzător, a generat o presiune prea mare pentru personalul medical.  

Cu siguranță că în cele două luni de luptă cu noul coronavirus, spitalele au învățat câteva lecții importante pentru viitor. În primul rând este vorba despre DISCIPLINĂ – dacă până acum era destul de greu să implementăm reguli în spitale, sub formă de proceduri și protocoale, această pandemie ne-a arătat că respectând reguli ne protejăm și ne salvăm viața. S-a vorbit mult în ultimul timp despre importanța respectării procedurii de îmbrăcare și dezbrăcare a echipamentului de protecție pentru a se evita contaminarea personalului medical. Poate aceasta este prima procedură standard din spital pe care o respectă în aceeași măsură și medicul, și asistenta medicală, dar și infirmiera, iar acesta poate fi începutul schimbării de mentalitate privind respectarea regulilor, adică regulile sunt pentru toți. 

O a doua lecție ar fi cea legată de IGIENĂ, abia acum s-a înțeles mai bine că gesturile simple salvează vieți, că igiena mâinilor cu adevărat salvează viața pacientului și a personalului medical. Iar cea de-a treia lecție, din punctul meu de vedere, ar fi faptul că am învățat să fim SOLIDARI, spitalele au învățat că au nevoie de susținerea comunității, comunitatea a învățat că are nevoie de personal medical sănătos. Și, nu în ultimul rând, personalul medical a învățat că e nevoie să lucreze în echipă.

Spațiul Medical: Care este mesajul pe care l-ați transmite în acest moment asistenților medicali din linia întâi?

Ramona Marincaș: Anul 2020 a fost declarat de către Organizația Mondială a Sănătății Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașei, ca recunoaștere a contribuției în prezervarea sănătății și prevenție, mai ales în condițiile riscante cauzate de deficiența cronică de personal în multe regiuni ale lumii. În acest contex, în România anul acesta erau programate mai multe întâlniri în cadrul cărora asistenții medicali urmau să fie apreciați și felicitați pentru munca depusă. În situația actuală aceste întâlniri nu vor putea avea loc, dar poate implicarea asistenților medicali în linia întâi este cel mai bun mod prin care pot primi aprecierea pe care o merită din partea colegilor și a comunității.

Am citit recent următoarea afirmație legată de implicarea oamenilor în lupta COVID-19: “Fiecare generație are un moment de testare. Cine va fi erou și cine va fugi?” Imediat după asta mi-am adus aminte de primele săptămâni de pregătiri pentru primirea posibililor pacienți diagnosticați cu COVID-19. Personalul medical era precaut, îngrijorat, tuturor ne-a fost teamă de ceea ce urma să vină, însă cu toții am pășit înainte, învățând din mers ce e mai bine de făcut, uneori poate chiar din experiența colegilor plecați în străinătate care deja îngrijeau astfel de pacienți. Sunt mulți eroi în halate albe în rândul asistenților medicali și vor trebui să rămână așa pentru o perioadă mai lungă de timp. 

În mod normal asistenții medicali dar și infirmierele, sunt cei care petrec cel mai mult timp cu pacienții, însă pentru cei care lucrează în linia întâi e o situație diferită deoarece trebuie să stea ore întregi în echipamente de protecție care nu le permit nici măcar să bea o gură de apă. Mesajul meu către toți asistenții medicali din linia întâi este “Aveți grijă de voi, aveți grijă de colegii de lângă voi. Rămâneți sănătoși pentru a putea îngriji pacienții care au atâta nevoie de voi. Să dovedim că anul 2020 este într-adevăr Anul Asistentului Medical și al Moașei.” 

Spațiul Medical: Cum va arăta sistemul medical românesc după pandemie?

Ramona Marincaș: Experienţa aceasta ne va schimba categoric vieţile. Va trebui să învățăm să trăim cu acest virus, pentru că, după cum susţin specialiștii din domeniu, ne vom confrunta cu el o perioadă mai lungă de timp. Ar trebui să învăţăm din propriile greșeli si să fim mai pregătiţi în cazul în care ne lovim de o nouă pandemie, adică să luăm măsuri de protecţie din timp şi poate să se investească mai mult în sistemul medical și în cercetare. 

Va trebui să existe o adaptare a sistemului medical la situația actuală, astfel că măsurile de protecție pentru personalul medical vor fi necesare pentru o perioadă lungă de timp, iar pacienții vor trebui să respecte reguli specifice atunci când se prezintă la medic, pentru a evita contaminarea sau transmiterea noului coronavirus. 

Vom continua să învățăm despre boala COVID-19 până într-o zi când vom avea răspunsurile necesare pentru toate întrebările de acum. E greu să prevedem exact cum va arăta sistemul medical în viitor, însă trebuie să rămânem optimiști că vom reuși să facem față provocărilor viitoare.