Despre infrastructura medicală românească postpandemică, cu Dr. Wargha Enayati

Wargha Enayati este fondatorul rețelei private de sănătate Regina Maria și medic specialist în cardiologie. În prezent, Dr. Enayati este Președinte al grupului cu același nume și se ocupă de dezvoltarea Enayati Medical City, prima instituție medicală integrată și primul centru integrat pentru îngrijirea vârstnicilor din România. Cu o investiție de peste 60 de milioane de euro, Enayati Medical City reprezintă cea mai mare investiție medicală privată greenfield din România. 

Spațiul Medical: Ce credeți că vor învăța spitalele din România din această experiență provocată de pandemie?

Dr. Wargha Enayati: După mine în acest moment infrastructura spitalicească trebuie regândită de la bază. 85% dintre spitale sunt prea vechi, și în timpul acestei pandemii am simțit cel mai mult asta, ca să poată gestiona o asemenea criză. Acum e momentul să se realizeze cum trebuie să fie fluxul corect într-o unitate spitalicească, flux care trebuie să răspundă atât nevoii pacientului cât și a personalului medical. Va crește setea pentru spitale construite greenfield așa cum fac eu la Enayati Medical City, cu  singurul spital de acest fel construit în 30 de ani în România.

Spațiul Medical: Care este mesajul pe care l-ați transmite în acest moment managerilor de spitale? 

Dr. Wargha Enayati: Să conștientizeze că munca unui manager de spital este lifesaving și nu trebuie să fie o funcție politică ci una de înaltă răspundere profesională. Cred că managerii de spitale ar trebui să învețe că au nevoie să treacă prin programe de etică în business!

Spațiul Medical: Cum va arăta sistemul medical românesc după pandemie?

Dr. Wargha Enayati: Cred că principalul câștig este că vor fi alocați mult mai mulți bani pentru sistemul medical și mai ales vor apărea spitale noi, adaptate, funcționale, operațional gândite ca să răspundă nevoilor actualei societăți. Enayati Medical City este singurul spital de mari dimensiuni construit cu adevărat în România în ultimii 30 de ani. În momentul acesta nu mai putem vorbi de o criză de personal în sistemul medical, dar e nevoie de o regândire a infrastructurii. De exemplu, transformarea spitalelor orășenești în spitale de recuperare și geriatrie, concentrarea activității medicale în spitale regionale ultra performante, eficiente și operațional funcționale.