Cosmin Dumitrache, Medic Chat: Am observat o cerere semnificativă din partea populației pentru servicii de telemedicină

Cosmin Dumitrache a fondat alături de Dr. Emilian Rădoi platforma de telemedicină „Medic Chat”. Pe 23 iulie a participat în calitate de Speaker în cadrul evenimentului Xgroup Meeting – Spitalul Digital, parte a campaniei de comunicare a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO

Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Cosmin Dumitrache, din cadrul evenimentului:

„Eu sunt de profesie inginer. Am creat acum aproximativ 3 ani cu un coleg acest start-up numit Medic Chat, care este o platforma de telemedicină prin care poți să obții sfatul unui doctor rapid, ușor și ieftin. Toată ideea a pornit de la o problemă personală. La un moment dat am avut nevoie de o a doua opinie, pentru o operație de ligament la genunchi, am căutat un serviciu pentru acest lucru dar nu am găsit în România și am decis să creăm această platformă. 

Din experiența noastră cu platforma Medic Chat, am observat o cerere semnificativă din partea populației pentru servicii de telemedicină. Chiar și înainte de pandemie, de-a lungul anului 2019 am avut o creștere de 10 ori a numărului de întrebări puse pe platformă și pe perioada pandemiei, martie-aprilie, a mai existat o creștere de încă 10 ori a solicitărilor. În aprilie am depășit 1600 de întrebări prin platformă și am avut recenzii pozitive și feedback bun din partea oamenilor. 

Am desfășurat, de asemenea, o campanie prin care am oferit serviciul gratuit pentru persoanele vulnerabile, peste 50 de ani, cărora am încercat să le aducem astfel o soluție pentru a evita să iasă din casă.

În ceea ce privește legislația, Hotărârea de Guvern 252 e foarte bine venită și creează un cadru favorabil pentru telemedicină, dar din păcate expiră pe 30 septembrie și după această perioadă ne așteaptă o situație incertă care va fi problematică și pentru medici deoarece este de preferat să nu opereze într-un cadru legal gri, neclar, dar și pentru investitori dornici să investească în acest gen de platforme, care nu pot avea certitudine în felul în care se vor desfășura lucrurile pe termen lung. 

Pentru noi, ca platformă de telemedicină, ar fi extraordinar de util să putem să le permitem doctorilor, în interacțiunea cu pacientul, să acceseze tot istoricul medical al acestuia, pentru ca pacientul să nu fie nevoit să transmită toate aceste date și să apară erori. Știu că există tot felul de inițiative, dar, momentan, din câte știu eu, cel puțin dosarul electronic de sănătate nu funcționează și noi ca aplicație nu putem integra acest aspect momentan.”       

Spitalul Digital este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Philips Healthcare România.