Concluzii de la Timișoara: Conferința Regională pentru Sănătatea Comunității 2023

Prima dintre cele patru Conferințe Regionale pentru Sănătatea Comunității 2023 a avut loc pe 17 martie, la Timișoara. Evenimentul, organizat de Spațiul Medical și BORO PR & Communication, a fost dedicat tuturor celor care contribuie la sănătatea comunității: decidenți și lideri de opinie din sănătate din județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin – medici, manageri de spitale, finanțatori publici și investitori privați, companii cu soluții pentru sănătate. Printre vorbitori s-au aflat și medici români din străinătate. Conferința a abordat mai multe teme, printre care rolul vital al medicului în comunitate, accesul rapid la diagnostic și tratament sau promovarea educației pentru sănătate. Discuțiile au vizat problemele cu care se confruntă cei care sunt responsabili pentru starea noastră de sănătate, progresul înregistrat pâna în prezent și măsura care ar putea contribui la îmbunătățirea sănătății populației.

“Trebuie să începem cu o radiografie a stării actuale. Unde suntem astăzi, după 3 ani de pandemie, care a fost, de fapt, performanța sistemului medical și dacă putem să îmbunătățim ceva în urma pandemiei? Pentru că noi vorbim de performanță într-un sistem total debusolat. Din birourile caselor de sănătate lucrurile se văd într-un fel, din perspectiva practicianului din domeniul sănătății lucrurile se văd într-o manieră diferită. De exemplu, de șase luni, medicii de familie din Timiș și Timișoara n-au mai fost plătiți pentru administrarea vaccinurilor (HPV și alte vaccinuri cuprinse în programele naționale de sănătate)”. (Dr. Mihai Sorin Iacob, Președinte al Societății de Medicină de Familie din Timiș)

“40% din povara bolii din România este legată de factori de risc evitabili. Este un procent uriaș, care prin măsuri intervenționale, deja validate public, ar putea să fie ameliorat semnificativ”. (Adrian Wiener, Deputat)

“Există o conștientizare a populației privind accesarea serviciilor de prevenție, cu toate acestea în continuare este nevoie de prezența campaniilor de informare. Situația României este un pic jenantă. Într-o statistică Eurostat a Comisiei Europene, doar 15% dintre femeile cu vârste între 50 și 70 de ani au făcut cel puțin o mamografie în viața lor. Este cel mai mic procent din Europa. Lucrurile trebuie să se schimbe plecând de la această actualitate, nu trebuie să ne fie rușine de ea”. (Dr. Răzvan Mihai Șușan, Șeful Centrului de Medicină Preventivă Timișoara)

“Din 1998 în România a dispărut promovarea sănătății, educația pentru sănătate. Este nevoie de specialiști pe sănătate publică”. (Miloș Dănilă, director executiv Direcția de Sănătate Publică Caraş-Severin)

“Adevărata pandemie este în oncologie. Majoritatea celor care ajung la spital cu cancer pulmonar nu mai pot beneficia decât de tratament paliativ, din cauza stadiilor avansate în care se află. Noi am reușit să scurtăm timpul de diagnostic de la câteva luni la două săptămâni. Am scos posturi la concurs, avem rezidenți, am investit în oncologie, în imagistică și în chirurgia toracică.” (Dr. Cristian Oancea, Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Timişoara)

“Principalii factori de risc care au contribuit la povara cancerului în 2019 au fost factori comportamentali: fumat, consum de alcool, obezitate alături de factorii de mediu. O treime din cancere pot fi prevenite. Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului este un plan ambițios, într-un sistem de sănătate vulnerabilizat de decenii.” (Conf. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial pentru Sănătate)

“Războiul cu cancerul se va câștiga pe domeniul prevenției, nu pe cel al tratamentului. Avem un Plan Național de Combatere a Cancerului. Legea prevede multe aspecte, dar normele tehnice sunt de asemenea esențiale.“(Prof. Dr. Șerban Negru, Președinte OncoHelp Timișoara)

“Degeaba avem în România medici buni și manageri care vor să facă lucruri bune. Cheia este faptul că fiecare suntem o rotiță dintr-un mare mecanism, care trebuie să funcționeze la locul ei, iar protocoalele și procedurile trebuie cunoscute de fiecare. Asta este foarte important pentru sistemul de sănătate. Cum facem ca un pacient unic să fie un pacient oarecare în sistem” (Dr. Radu Lupescu, medic anestezist și președintele Asociației Medicilor din Clinica Rhéna, Strasbourg)

“Medicul este un pion important și esențial în comunitate. Dar medicul nu e Superman și nici persoana în jurul căreia se mișcă lucrurile. Cred că trebuie să vorbim de o echipă medicală completă și complexă, în care fiecare, de la brancardier la manager, are rolul său. Este un mecanism care trebuie să se rodeze și să se eficientizeze. Este nevoie de protocoale bine definite, care trebuie gândite, puse în aplicare și urmărite să se aplice”. (Dr. Alexandru Mischie, Șef al Departamentului de Cardiologie Intervenţională, Spitalul Montluçon din Franţa.)

“Comunicarea între instituții – DSP, CNAS, Casele Județene de Asigurări de Sănătate- devine tot mai deficitară. Aceste instituții ar trebui să iasă cu mai multe informații. Există nemulțumiri legate de vaccinare. Casa de Asigurări nu are atribuții în domeniul vaccinării, dar atribuțiile în domeniul prevenției sunt tot mai multe și ne străduim ca aceste lucruri să le punem în valoare.” (Angela Cosma, director Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Arad)

“Povara cancerului este în continuă creștere în România. Așadar, este nevoie de o bună colaborare între toți actorii din domeniul sănătății în beneficiul pacienților și implicit a sănătății întregii comunități. Observăm o povară din ce în ce mai mare în rândul pacienților cu vârstă activă, ceea ce se traduce printr-un impact ulterior mai departe de pacient, la nivelul familiei, comunității și societății. Tocmai de aceea este necesar să fie adresate toate tipurile de prevenție, pornind de la cea primară, iar aici un bun exemplu îl constituie vaccinarea anti-HPV ca măsură cost-eficientă, până la prevenția terțiară. Atunci când vorbim de persoanele cu suspiciune de cancer, este important ca traseul pacientului să fie unul clar și predictibil. Toate aceste măsuri sunt incluse în Planul Național pentru Controlul Cancerului și pot fi implementate printr-o acțiune sinergică a actorilor din plan local fără implicații financiare semnificative.” (Raluca Simbotin, Associate Director, Policy&Govern. Relations MSD România)

Propuneri generate în timpul discuțiilor:

  • Fiecare program de screening pentru depistarea cancerului are nevoie de ghiduri bine stabilite și campanii de informare.
  • Sunt necesare discuții cu privire la vârsta la care trebuie făcută prima mamografie de screening. Ghidul european recomandă 45 de ani, însă poate ar trebui luat în calcul segmentul de vârstă 40-45 de ani.
  • Obținerea rezultatului anatomopatologic în 5-7 zile în loc de 30 de zile. Intervalul poate fi redus printr-o decizie la nivel de minister, printr-o lege.
  • Trebuie stabilit cadru legal prin care Casa de Asigurări de Sănătate să plătească serviciile Comisiei de Oncologie – echipa multidisciplinară formată din toți medicii implicați în rezolvarea unui caz oncologic.
  • În cadrul Programului Național de Vaccinare anti-HPV, Casele de Asigurări de Sănătate pot trimite scrisori de informare către părinții cu fete eligibile pentru vaccinarea anti-HPV ( între 11 și 18 ani).
  • Facultățile de medicină trebuie să se implice mai mult în a forma specialiști pe sănătate publică.
  • Trebuie să punem accent pe stilul de viață, mai ales la copii. Recomandările ar trebui oferite de asistenții medicali sau consilieri de sănătate.

Conferințele Regionale pentru Sănătatea Comunității 2023 vor continua la Cluj-Napoca (23 martie), Iași (12 mai) și Craiova (09 iunie).

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”