Conferința Regională pentru Sănătatea Comunității Iași 2022

Platforma de comunicare medicală SpatiulMedical.ro și BORO Communication, în parteneriat cu MSD România, au organizat pe 15 decembrie 2022 la Hotel Unirea din Iași, Sala Cuza, „Conferința Regională pentru Sănătatea Comunității”.

În cadrul conferinței s-a discutat despre rolul vital al educației pentru sănătate și despre nevoia enormă de prevenire a cancerelor, în special cele legate de HPV, România fiind țara cu cea mai mare rată de incidență a cancerului de col uterin din Uniunea Europeană și cu cea mai mare rată de mortalitate din UE.

Evenimentul de la Iași a închis seria „Conferințelor Regionale pentru Sănătatea Comunității”, care a început la Constanța, pe 9 decembrie, la Hotel Zenith, Sala Poseidon.

Am vorbit, împreună cu reprezentanți ai administrației publice locale, autorități din sănătate și medici de familie, despre parteneriatul local pentru sănătatea comunității și despre imunitate în comunitate. În continuare vă prezentăm ideile și propunerile prezentate în cadrul întâlnirii.

  • Planul Național de Combatere a Cancerului nu poate fi uitat pentru că este un plan european. Noi ca țară facem parte din această comunitate europeană și trebuie să respectăm această legislație europeană pentru că altfel raportul de calitate al serviciilor medicale, al sănătății populației, poate ar fi unul deficitar.
  • Chiar dacă inovațiile în ceea ce privește medicamentele și tehnologia sunt foarte importante, fără partea de prevenție dezvoltată nu avem viitor. Trecem la cheltuieli din ce în ce mai mari, putem să tratăm cazuri din ce în ce mai grave, dar undeva ne vom opri cu fondurile și nu vom mai putea face față. Așadar, prevenția este viitorul.
  • Problema educației sanitare și introducerea ei în școli ar trebui să fie ridicată de către reprezentanții din Parlament, din Ministerul Sănătății, din Ministerul Învățământului, pentru că fără educație sanitară nu se va putea îmbunătăți sănătatea comunității.
  • Trebuie să existe o bază de date cu medici care să fie dispuși să realizeze prezentări care să fie utilizate ulterior în școli. Există o Universitate de Medicină cu sute de medici care pot fi implicați foarte ușor în educația sanitară a populației de către conducerea UMF.
  • Ar trebui să existe o colaborare pe plan local, vorbind de Iași în acest caz, între Inspectoratul Școlar, Direcția de Sănătate Publică și niște colective prestabilite de medici care să realizeze materiale ce pot fi prezentate în școli privind educația sanitară.
  • Un alt lucru de care supărător este numărul foarte mare de persoane neasigurate. Sumele care se cer pentru aceste persoane neasigurate să se ducă la CAS, pentru a se asigura și a putea beneficia de îngrijiri medicale, sunt infime. Aici este nevoie de niște discuții la nivel politic și de spital.
  • O altă problemă este reprezentată de dotarea spitalelor. Sunt spitale în Iași care practică medicină la nivel de vârf, care au aparatură, au tehnologie și știu să o folosească, dar există o medicină care diferă drastic și anume cea din mediul rural, discrepanța dintre cele două fiind foarte mare.
  • În cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași există un parteneriat de colaborare al sănătății în proces de încheiere cu Inspectoratul Școlar, CAS, Universitatea Apollonia și Universitatea de Medicină și Farmacie referitor la sănătatea orală a copiilor și ne axăm mai mult pe mediul rural. În luna aceasta încheiem parteneriatul, iar din luna ianuarie vom trece la treabă. Acum, în urma acestei întâlniri, cred că este important să mergem în paralel, în limita posibilităților de personal și cu acest proiect.
  • Ar fi bine să implicăm și reprezentanții asociațiilor de elevi și studenți în acest proces pentru că, venind din partea lor, va fi o implicare mai mare din partea colegilor acestora.
  • În ceea ce privește programul școală-spital trebuie adus în discuție și medicul de familie, deci poate un program școală-medic de familie-spital poate ar fi mult mai bun. Va fi util dacă la nivel de Direcție de Sănătate se va permite implicarea în acest program de informare a importanței vaccinării, în special cea anti-HPV.
  • Fără contracepție și fără activitatea cabinetelor de planificare familială nu poate să existe sănătatea comunității și cu atât mai puțin sănătatea mamei și a copilului.
  • Sănătatea comunității nu se realizează în spital, ci în cabinetele de medicină din ambulatoriu, în cabinetele de medicina familiei, în școli – educația sanitară fiind fundamentală pentru schimbarea oricăror statistici în bine și pe teren – prin rețele de asistenți medicali ambulanți, care merg și vizitează comunitatea la ea acasă.
  • Ultimele discuții de la Ministerul Sănătății sunt foarte optimiste în legătură cu reintroducerea gratuității pe contraceptive. Probabil că nu în prima jumătate a anului viitor pentru că bugetul este deja făcut, dar în a doua jumătate avem speranțe cât se poate de legitime să avem contraceptive gratuite.
  • Vaccinarea anti-HPV te poate proteja de un cancer care poate ucide foarte rapid. Avem noroc că în România acest vaccin este subvenționat pentru o grupă de vârstă extinsă, de la 14 la 18 ani. Luptăm acum pentru a introduce și băieți în acest program de vaccinare, aceasta fiind una dintre condițiile recomandate din Planul European de Combatere a Cancerului ca până în 2030 să avem 90% dintre adolescenți – băieți și fete – vaccinați. Acum suntem departe de acest deziderat.
  • Este nevoie de educație sexuală pentru copiii noștri pentru că încă avem cazuri incredibile din cauza acestei lipse de educație, care sunt inadmisibile în 2022.
  • Medicina comunitară este foarte importantă, ea este pilonul medicinii și al sănătății unei comunități și trebuie să recunoaștem că acest pilon este reprezentat de medicul de familie, care cunoaște comunitatea, știe ce se întâmplă acolo și poate transmite specialiștilor ce necesități sunt.
  • Femeile din România au aceleași drepturi ca femeile din alte comunități europene. Mai mult decât atât, medicii noștri trebuie să poată oferi aceleași condiții care sunt oferite altor femei din Europa. Suntem cetățeni cu drept egal în această țară și cetățeni cu drept egal în comunitatea europeană, deci se pot scrie programe de sănătate și se poate educa populația astfel încât și românii să beneficieze de toate drepturile.
  • Vaccinare anti-HPV, în contextul în care ocupăm un loc fruntaș la mortalitatea din cauza cancerului de col uterin, este extraordinar de necesară. Cel care intră în contact cu familia și poate explica cel mai bine este medicul de familie.
  • Trebuie să avem parteneriate cu toate instituțiile, indiferent de culoarea politică. Este binevenită implicarea politicului în activitatea de promovare a asistenței medicale și a depistării bolilor în general, nu doar a cancerului.
  • Este nevoie de realizarea unui protocol pentru a putea face radioterapie la copiii mici, pentru că în prezent se face la copiii începând de la 6-7-8 ani.
  • Educația sanitară a comunității trebuie să fie pusă sub o coordonare independentă, într-un parteneriat al Ministerului Sănătății cu cel al Educației și eventual și cu organizații non-guvernamentale. Nevoile de educație sanitară ale populației sunt infinit mai mari decât ne putem imagina. Se impune o strategie nouă în ceea ce privește educația pentru sănătatea populației.
  • Ar trebui să se înființeze unui organism guvernamental, care să funcționeze în Guvernul României, format din specialiști în educație, în sănătate publică și în medicină comunitară, inclusiv reprezentanți ai medicinei de familie, care să pună la punct o strategie pe termen scurt, mediu și lung și să identifice un top al celor 5 sau 10 urgențe majore în educația sanitară. Maladiile cu transmitere sexuală și creșterea incidenței cancerului de col uterin reprezintă o problemă, dar fac parte dintr-un ocean de alte probleme care ar trebui să fie ierarhizate.
  • În ceea ce privește medicii de familie, trebuie ținut minte că noi avem o anumită curriculă de pregătire și o anumită marjă limitată de intervenții, resurse umane și financiare foarte limitate, astfel încât nu putem face sarcinile unui computer.
  • În centrele de planificare familială se poate face educație pentru sănătate și ar trebui să fie bastionul educației pentru sănătate. Planificarea familială nu înseamnă doar contracepție și contragestie, ci include și screeningul de cancer mamar, de cancer de col și educație despre bolile transmisibile sexual. Ne confruntăm cu o epidemie de infertilitate sau cu mame la vârste extreme. În Iași ar trebui și un centru de endometrioză.
  • Este nevoie de un site al Ministerului pe care pacientul român să-l acceseze și să aibă reguli scurte și mesaje cheie.
  • Furnizorii de servicii ofereau la un moment dat ghiduri de screening. Acum însă constatăm că este un haos pentru că nu există un registru al testărilor, nu există o evidență clară. Se face practic o inflație de testări.
  • Educația pentru sănătate furnizează cunoștințe populației cu scopul de a influența atitudinile și comportamentele individului sau comunității. Oamenii trebuie să înțeleagă că fiecare este responsabil pentru sănătatea lui.
  • Acoperirea cât mai mare a transmiterii informațiilor este foarte importantă. Acest lucru îl obținem prin asistența medicală comunitară, care în prezent este deficitară pentru că nu avem acoperire totală în toate comunele și medicina de familie.
  • Secretul acoperirii în proporție de 97% este buna colaborare între departamente: minister, autoritatea de sănătate publică și agenția de medicamente.
  • Comunicatorul este foarte important, dar acesta este necesar să fie din mediul tinerilor. În cazul HPV-ului problema ține de copii și de adolescenți, deci trebuie să formăm un influencer care să folosească limbajul lor. Problema este atât de gravă încât, dacă mesajul vine din partea ministerului, nu este credibil. Noi, cadrele medicale, am ajuns într-un punct în care nu mai suntem credibili pentru comunitate ca profesioniști, ca mesageri ai educației pentru sănătate. Nu avem o ordine, nu avem o comunicare strictă și coerentă între instituțiile statului. Până nu ne recăpătăm credibilitatea, nu vom reuși niciodată să transmite mesaje despre cancer de col, vaccinare, menopauză, etc.
  • Structurile care fac educație de sănătate din DSP-uri sunt din ce în ce mai volatile, în sensul că se reduc în unele DSP-uri la 1 sau 2 oameni. Deși declarăm că avem nevoie de mai mulți specialiști, se pare că prioritățile au mobilizat resursa umană în alte compartimente.
  • Asistenții medicali comunitari nu pot rezolva toate problemele așa cum au crezut autoritățile atunci când au înființat aceste posturi. La nivelul județului Iași, din 90 de comune avem asistenți medicali doar în 39 de comune și în total 43 de asistenți medicali comunitari.
  • Prin legislație putem impune ca angajatorul să acorde importanță pentru sănătatea angajaților. Mai mult decât protecția muncii este important să existe protecția sănătății.
  • Vârsta medie a medicilor de familie din țară este destul de ridicată, practicăm discutăm de o medie de 50 ani. Generația mea nu a făcut nici o ora de informatică în școală, ceea ce a fost un dezavantaj pentru noi și pentru digitalizarea medicală. Aceste dezavantaje se văd pentru că dezvoltarea tehnologiei este foarte rapidă.
  • Comunicarea între instituții este birocratică, în condițiile în care există comunicarea electronică. Până nu de mult noi mergeam la DSP Iași cu fișele de raportare pentru că nu exista niciun fel de preluare a informațiilor în format digital. De câțiva ani lucrurile s-au schimbat și avem o colaborare din ce în ce mai bună. În schimb, încă sunt probleme când vine vorba de Minister, CNAS, INSP pentru că este un fel barieră virtuală.
  • În momentul în care Ministerul va înțelege să respecte cerințele noastre, nu niște contracte finanțate atunci lucrurile vor merge bine. Este frustrant pentru DSP să explice medicilor de ce Ministerul a oferit doar 70% din vaccinul comandat. În aceste situații trebuie să tai de la toți medicii. Spre exemplu noi am comandat 1000 de doze de tetraxim și au venit doar 300. Căruia să nu-i dau?
  • Noi trebuie să găsim calea și către pacienții mai puțin educați. O treime acceptă și își doresc vaccinarea, o treime au nevoie de informații și pe o treime trebuie să îi muncim bine ca să ne accepte. Este nevoie ca pacientul să știe că are obligații și nu doar drepturi, chiar dacă este asigurat sau nu.
  • Trebuie să schimbăm strategia de comunicare pentru că noi ne adresăm unei generații care nu mai comunică așa cum am comunicat noi. Este o generație vizuală și auditivă, ei ascultă ce este pe fundal, nu citesc. Imaginea trebuie să fie scurtă concisă și să îi comunice pe limba lui. Din punctul meu de vedere, vaccinul anti-HPV ar trebui să fie la liber cel puțin 5 ani.

Conferințele Regionale pentru Sănătatea Comunității continuă și în 2023 în patru locații: Timișoara, Cluj, Iași și Craiova. Evenimentele vor reuni decidenți și lideri de opinie din sănătate din 26 de județe, manageri de spitale, coordonatori ai specialităților medicale, finanțatori publici și investitori privați, companii cu soluții pentru sănătate.

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”