Conf. Dr. Simin Aysel Florescu, Director Medical al Spitalului Clinic „Dr. Victor Babeș” a prezentat felul în care un spital care a mai experimentat pandemii și boli infecțioase de-a lungul timpului a trebuit să se reorganizeze pentru a face față provocării SARS-COV-2 în cadrul celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor – ROHO.
„Spitalul nostru, alături de altele, a primit provocarea de a face parte din prima linie de asistență medicală, fiind desemnat Spital de Fază I Covid. Ne-a fost greu la început să acceptăm că va trebui să ne ocupăm exclusiv de acești pacienți în contextul disperării generale pe care o vedeam la confrații din alte țări.
Noi infecționiștii suntem formați într-un fel puțin diferit. Suntem obișnuiți cu boli transmisibile, cu ideea de contagiune, cu ideea de bolnav infecțios. Noi așteptăm mereu o epidemie, sau o pandemie, suntem puțin mai cinici și mai realiști din acest punct de vedere. Această pandemie debutată în China ne-a trezit interesul medical, a crescut cotele de adrenalină medicală și ne-a împins să facem punerea în scenă pentru momentul în care valul epidemic urma să ajungă la noi.
Ca infecționiști suntem obișnuiți cu riscul. Să nu uităm că noi am trecut și prin amenințarea cu Ebola în urmă cu câțiva ani și prin pandemia de gripă AH1N1. În spitalul nostru, datorită specificului, suntem obișnuiți cu bolile din import, care de care mai ciudate și cu potențial înalt de contagiozitate.
Suntem antrenați în a întâmpina pericolele. Am avut alerte de infecții cu MERS-Cov, cu febră hemoragică Crimeea-Congo, cazuri de febră galbenă, cazuri de holeră din cauza pacienților noștri veniți de pe plaiuri exotice. Însă, de această dată, alerta pandemică a făcut în mod evident necesară reorganizarea spitalului, medicală și administrativă, din cauza contagiozității extreme a acestui virus și numărului extrem de mare de cazuri, a paucității datelor diagnostice, terapeutice și evolutive.
Aveam de-a face cu o boală nouă, iar în această împrejurare, am folosit alături de colegii mei tot ce știam sau ce aveam pentru a face față situației îngrijorătoare, pentru a putea primi și îngriji pacienții care erau mai speriați decât noi.
Reorganizarea spitalului a presupus și o organizare a echipei medicale, cea pe care o considerăm punctul nostru forte, deoarece 90% din personalul angajat este implicat direct în îngrijirea pacienților cu boli infecțioase. Echipa este formată în primul rând din medici clinicieni, radiologi, epidemiologi, medici de laborator și anatomopatologi, precum și farmaciști, asistenți medicali, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri și registratori. Toți acești oameni sunt implicați în derularea unui act medical corect și eficient.
Alături de șefii de secții am împărțit echipele de medici clinicieni din fiecare secție în două pentru a lucra în ture de 6 zile încercând să evităm suprasolicitarea în noile condiții de lucru, care impun echipamente și măsuri speciale în fiecare salon. Secțiile au intrat pe rând în acest ciclu pandemic Sars-Cov-2, astfel încât după 3-4 săptămâni tot spitalul a fost dedicat acestor pacienți. Colegii de la alte spitale din București au fost extrem de binevoitori și au preluat temporar restul patologiei noastre cu sprijinul nostru diagnostic și terapeutic, ori de câte ori a fost solicitat.
Medicii de laborator au organizat echipa specială pentru diagnosticul molecular Sars-Cov-2 în timp record, programul lor de lucru fiind în gărzi similar cu cel al clinicienilor. Am fost printre primii care au reușit să ia primerii specifici pentru diagnostic și să certificăm algoritmul de diagnostic. Medicii radiologi s-au implicat, de asemenea, foarte mult, realizând un program aproape continuu de lucru, deși ei nu aveau capacitatea de a lucra în gărzi sau în ture din cauza numărului redus de medici.
Organizarea circuitelor funcționale pentru prevenirea contaminării personalului și reinstruirea privind echiparea și dezechiparea sunt cunoscute acum de toți. Medicul nostru șef de la Terapie Intensivă ne-a ajutat imens și continuă să o facă coordonând echipa cu cea mai mare expunere la cazuri severe, cu manevre producătoare de aerosoli, cu patologii asociate severe. Directorul de îngrijiri a făcut un program de repetiții și de antrenamente privind echiparea și dezechiparea cu tot personalul din spital.
Organizarea activității medicale s-a făcut prin stabilirea în consiliul medical a unor protocoale și proceduri locale de diagnostic și tratament. Între timp a apărut și Ghidul Național și ne-am bucurat să vedem că era extrem de asemănător cu al nostru, având în acest fel confirmarea că facem bine ceea ce facem.
Raportul de gardă s-a mutat și el în mediul online și spre deosebire de perioada de dinaintea pandemiei se desfășoară și la sfârșit de săptămână, în weekend. Raportul de gardă zilnic online este modul nostru, al medicilor din Spitalul Victor Babeș, de a împărtăși problemele medicale, caz după caz, de a ne sfătui în privința noilor abordări terapeutice, de a comunica date medicale noi, dar și de a ne sprijini psihic și moral unii pe alții în aceste vremuri tulburi, în care pe lângă provocarea medicală serioasă, avem de-a face după cum știți și cu presiunea pacienților și cea mediatică, cu pendularea aceasta nefericită între eroi și torționari care a necesitat la maxim resursele noastre umane de răbdare și rezistență.
Medicația a fost asigurată foarte rapid de doamna farmacist-șef de la noi care are un talent în a anticipa necesitățile terapeutice. Asigurarea echipamentelor pentru protecția individuală specifică prin demersuri proprii a fost foarte importantă în condițiile de penurie internațională de echipamente de protecție. Din fericire, datorită profilului nostru, noi aveam deja stocurile asigurate, iar personalul a avut în permanență tot ce a fost recomandat de forurile europene și internaționale.
Din 7 martie când au venit primele cazuri transferate din Spitalul Gerota, și până pe 24 septembrie, am avut 5227 de pacienți externați dintre care 4612 confirmați cu infecție Sars-Cov-2, 615 infirmați, 3508 vindecați, și, din păcate, am avut și 129 de decese cauzate de infecția cu noul Coronavirus.
Finanțarea mai bună, atât de la CASMB, de la Ministerul Sănătății cât și de la ASSMB după primele luni de pandemie, ne-au asigurat un confort financiar absolut necesar pentru a naviga în siguranță în noile condiții de pandemie.
Activitatea managerială este clar vizibilă în buna funcționare a spitalului în condiții de maxim stres financiar, medical, administrativ. Adăugarea în structura spitalului a secției externe modulare cu 100 de paturi de la Pipera construită și dotată prin efortul primăriei capitalei și ASSMB-ului și susținută prin efortul echipei medicale și administrative a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș reprezintă un suflu suplimentar, vital pentru noi în condițiile aglomerării de pacienți din ultimele două luni.
În tot acest timp, o mare parte din medicii din spital, medicii șefi de secție, dar și alți doctori care sunt și cadre universitare și-au continuat activitatea didactică. Medicii rezidenți au fost incluși în echipele de gardă și liniile de gardă; ei învață medicina direct pe front.
Viața continuă pe toate planurile și suntem mândri de calitatea profesională și umană a echipei noastre selectată de-a lungul anilor, călită și încercată constant. Simt că mă pot baza pe toți oamenii mei din spital. Fiecare își aduce aportul la succesul actului medical pentru că medicina e făcută de oameni și pentru oameni.”
Vă invităm să urmăriți SpațiulMedical și pe Facebook și LinkedIn