Cea de-a 7-a ediție a Convenției Române a Spitalelor ROHO 2022 a avut loc în perioada 28-30 septembrie la Hotel Caro din București. Tema ediției a fost “Sănătatea Deschisă”, o deschidere către viitor, cu acces la servicii medicale de calitate și la inovație.
În continuare, vă prezentăm mesajul domnului Conf. Univ. Dr. Laurențiu Simion, Șef Secție Chirurgie 1 Institutul Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București, Șef Disciplină Chirurgie UMFCD București, din cadrul sesiunii specializate de Oncologie.
„În confruntarea zilnică pe care o avem cu cancerul întâlnim multe probleme, esența unei bune colaborări medic-pacient fiind legată de comunicare. Din păcate, medicii nu au timpul necesar și nici nu au fost pregătiți în mod special pentru acest capitol delicat, acela al comunicării cu pacientul bolnav de cancer sau cu familia acestuia. Unitatea de îngrijire pacient-familie tocmai la acest capitol are cele mai mari nevoi neîmplinite, ca să nu spun nemulțumiri.
Adesea, pacienții și familiile care ni se adresează la Institutul Oncologic București pentru consult, tratament sau o a doua opinie medicală, se plâng din cauză că până la acel moment, medicii pe la care au trecut nu le-au explicat, pe înțelesul lor, ceea ce ar trebui să știe și să înțeleagă despre boală, stadiul ei, posibilitățile de tratament, etc. Mă străduiesc, așa cum am mai afirmat, ca pentru fiecare dintre pacienții mei să găsesc modalitatea potrivită de a sta de vorbă despre diagnostic, despre boală, despre prognostic și despre așteptările realiste pe care pacientul și familia ar trebui să le aibă. Sper că reușesc, măcar în unele cazuri, ca în momentul în care pacientul pleacă, apăsat de greutatea diagnosticului oncologic, să aibă o perspectivă clară asupra lucrurilor care pot fi făcute și a bătăliilor care pot fi câștigate, chiar și în situația în care războiul cu cancerul va fi la un moment dat pierdut. Este important să nu disperăm pentru timpul pierdut și să nu regretăm lucrurile care nu mai pot fi făcute, ci să ne concentrăm asupra intervențiilor pe care le mai putem face, adaptat fiecărui pacient, în lupta cu cancerul.
Tratamentul oncologic a evoluat și s-a perfecționat mult în ultimele decenii. În prezent cancerul nu mai poate fi tratat decât multidisciplinar și deja discutăm despre terapia personalizată a pacientului oncologic, adică adaptarea tratamentului multidisciplinar pentru fiecare pacient cu cancer, ținând cont de stadiul bolii, de caracteristici ale cancerului și de comorbiditățile pacientului.
Pentru un standard de calitate al tratamentului oncologic, toți pacienții trebuie să beneficieze de o serie de etape premergătoare începerii terapiei. Este vorba de un diagnostic de certitudine (obținut exclusiv prin examen histopatologic al biopsiei efectuate), de o evaluare imagistică pentru o stadializare corectă a bolii și, pasul final, înainte de începerea tratamentului, de evaluare a cazului oncologic în comisia multidisciplinară (tumour board), care va decide secvența optimă de tratament necesară acelui pacient: intervenție chirurgicală, chimioterapie, radioterapie sau asocierea acestora, fără a omite îngrijirile paliative, în special la pacienții cu boală oncologică avansată.
Terapia personalizată nu înseamnă doar utilizarea celor mai scumpe tratamente oncologice (citostatice de ultimă generație, anticorpi monoclonali etc.) sau doar a celor mai noi echipamente medicale (radioterapie stereotaxică, chirurgie robotică etc.), ci alegerea, din gama tot mai largă de medicație și proceduri terapeutice disponibile, a acelora care pot fi eficiente în cazul particular al fiecărui pacient, utilizând cât mai judicios resursele disponibile, în așa fel încât un număr cât mai mare de pacienți să aibă acces la un tratament oncologic de calitate.”