Conf. Dr. Horia Bumbea este Responsabil al Laboratorului de Flowcitometrie al Clinicii de Hematologie & Medic Coordonator Compartiment Transplant Medular al Spitalului Universitar București. Pe 25 septembrie a participat în calitate de Speaker în cadrul Xgrupului Pacient în linia întâi, parte a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO, Xgrup realizat în parteneriat cu Abbvie.
Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Conf. Dr. Horia Bumbea din cadrul evenimentului:
„De la bun început ne-am pus problema accesului pacientului la îngrijiri medicale, indiferent că era vorba de monitorizarea, continuarea sau inițierea unui tratament. La Spitalul Universitar am creat un circuit separat pentru pacienții hematologici care aveau nevoie de spitalizare de zi și nu am întrerupt tratamentele. Pacienții au fost la început reticenți și rezervați în a veni la spital, dar prin comunicare am reușit să depășim această etapă.
Am recomandat pacienților care aveau deja un tratament început și care puteau să continue tratamentul la domiciliu să o facă, luând rețetă de la medicul de familie. Am discutat și noi cu medicii de familie acolo unde a fost cazul și i-am consiliat pentru că la început au existat probleme în a prelua rețetele pe programul Oncologie; nu am putut da rețete online din păcate în această perioadă ci doar prin cabinetele medicilor de familie.
Toți pacienții care necesitau spitalizare de zi sau vizită au avut acces la servicii în condiții de siguranță; pacienții erau testați inițial la două săptămâni, iar ulterior toți pacienții cu tratament imunosupresor chemoterapeutic înainte de inițierea tratamentului. Acolo unde trebuiau inițiate tratamente, dar nu era o urgență, s-a mai așteptat o lună-două, dar nu mai mult, și nu acolo unde așteptarea era în detrimentul pacientului.
Fiecare schemă terapeutică are avantaje și dezavantaje, indicații și contraindicații. Există comorbidități ale pacienților care pot să califice sau să nu un pacient pentru o anumită terapie. Noi ne ghidăm în primul rând după indicație și după beneficiul pe care un anumit tratament îl are pentru pacient.
Sunt anumite criterii de stratificare prognostică pe care noi le avem în România din fericire pentru pacienții cu LLC, fără ca aceștia să plătească. Ne raportăm în primul rând la testele genetice și moleculare care ne ajută să vedem ce tratament ar fi benefic, fără să ne gândim neapărat la cost. Știm că unele molecule sunt scumpe, dar dacă acestea pot să-i permită pacientului continuarea activitățiii sale, vom opta pentru acel tratament.
Trebuie ca pacienții să aibă încredere în sistemul medical, să vorbească cu medicul curant și să decidă împreună cu el cea mai bună abordare pentru că sunt măsuri care pot fi luate pentru a evita orice risc pentru acești pacienți.”
Xgrupul „Pacient în linia întâi” este un proiect creat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Abbvie.
Sursă foto: Conf. Dr. Horia Bumbea