Conf. Dr. Diana Loreta Păun: Fondurile Europene reprezintă o oportunitate deosebită pentru finanțarea ariilor prioritare în contextul noilor opțiuni de finanțare din cadrul noului exercițiu financiar

Conf. Dr. Diana Loreta Păun este Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială. Pe 8 septembrie a participat în calitate de Speaker în cadrul evenimentului Xgroup Meeting – Noi Investiții în Sănătate, parte a campaniei de comunicare a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO

„Această criză sanitară și umanitară ne-a dovedit că amenințările la adresa sănătății publice sunt din ce în ce mai complexe și numeroase. Este evident că după ce vom depăși această criză va trebui să dăm dovadă noi în primul rând de inteligență instituțională, ca să valorificăm lecțiile pe care ar fi trebuit să le învățăm.    

Pandemia Covid poate servi ca o oportunitate pentru a defini noi direcții strategice care să permită o implementare pragmatică. Trebuie să pornim de la îmbunătățirea acelor componente  ale sistemului de sănătate care pe perioada crizei au dovedit disfuncționalități, sau domenii insuficient abordate,dar care și-au dovedit potențialul de sprijin și poate chiar alternative la furnizarea tratamentelor adiționale de îngrijiri medicale pe timpul pandemiei și mă refer în mod special la digitalizare.

Viitorul sistemului de sănătate înseamnă inovare, digitalizare și promovarea cercetării medicale. Aceasta este, de altfel, și viziunea președintelui României. Un sistem de sănătate rezilient înseamnă construcția pe pilonii prevenției și educației pentru sănătate, și a furnizării de servicii medicale de calitate. 

Cred că România, în domeniul medical, poate apela la soluțiile inovatoare. Doar asta va genera progres și îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Fie că vorbim despre acces la medicamente, la dispozitive medicale, la noi metode de diagnostic, fie că abordăm strict soluții de organizare, sau de contractare și plată a serviciilor medicale, este evident că sistemul trebuie regândit.      

La fel de importantă este necesitatea sprijinirii profesioniștilor din sistemul de sănătate care pe perioada pandemiei s-au dovedit a fi în prima linie în lupta cu Coronavirusul și au dovedit că sunt profesioniști în adevăratul sens al cuvântului.

Aș dori să subliniez, referitor la sustenabilitatea acestui proces de reformă, că e nevoie de o colectare corectă a datelor din sistem care să poată sta la baza unor politici de sănătate fundamentate pe dovezi, iar digitalizarea ne oferă această posibilitate.

O arhitectură funcțională a sistemului de sănătate înseamnă o finanțare adecvată și, fără a aminti de finanțările de la bugetul de stat care ar trebui crescute, amintesc de sursele de finanțare externă. Fondurile Europene reprezintă o oportunitate deosebită pentru finanțarea ariilor prioritare cu atât mai mult în contextul acestor noi opțiuni de finanțare în cadrul noului exercițiu financiar, dar acestea trebuie valorificate la adevăratul potențial. De acea, dezbaterile de azi reprezintă o oportunitate de dialog, dar și de identificare de soluții, de direcții strategice, și nu în ultimul rând de măsuri curajoase pe care sunt convinsă că sistemul sanitar românesc este pregătit să și le asume. ”  

Xgrupul „Noi Investiții în Sănătate” este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication.

Sursă foto: Spațiul Medical