Conf. Dr. Clara Volintiru: Este important să avem ca obiectiv diversificarea surselor investiționale în domeniul sănătății

Clara Volintiru, conferențiar în cadrul Departamentului de Relații Economice Internaționale al Academiei de Studii Economice din București a vorbit despre impactul investițiilor în sănătate în dezvoltarea economică a României, în cadrul celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor – ROHO.

„Există o creștere la nivelul investițiilor în sănătate pe plan mondial, dar mai ales în zona țărilor dezvoltate generată de schimbări de paradigmă și ale mediului de afaceri din domeniul sănătății. 

Avem de-a face cu o creștere a populației în vârstă datorită prelungirii speranței de viață și a îmbunătățirii parcursului de tratament, cu o creștere a prevalenței bolilor cronice, o creștere a puterii de cumpărare, dar și a cheltuielilor publice pentru îngrijiri medicale într-un context în care cadrul legislativ s-a dezvoltat foarte mult pentru parteneriatul public – privat. 

Este de remarcat colaborarea mult mai bună dintre cele două sectoare pentru a rezolva problemele cu care ne confruntăm. Cadrul legislativ a fost direcționat către permiterea furnizării private a serviciilor publice, dar există o reevaluare a acestei tendințe în contextul pandemiei în care vom fi martorii unui intervenționism mult mai mare al statelor pentru a gestiona crizele colectiv.   

Există trei mari surse de investiții în sectorul de sănătate: bugetul național, fondurile europene și capitalul privat. În mod tradițional, în România, bugetul național a avut cea mai mare pondere, dar vedem o creștere semnificativă a capitalului privat în sectorul de sănătate din România și o strânsă colaborare între bugetul național și programele de investiții europene.  

S-a pus până acum un accent mare pe servicii de urgență care au trecut prin procese investiționale extinse, dar acum ne concentrăm pe inovație și digitalizare. În zona investițiilor private a existat o rată constantă de creștere, mai ales pentru centrele specializate și a fost adoptată o strategie de reinvestire a profiturilor pentru a-și extinde portofoliul de servicii și acoperirea de piață.        

Factorul de multiplicare economică este mare în sănătate, dar studiile de specialitate arată că și rata de profitabilitate și randamentul economic a acestor investiții este mare, iar raportul cost beneficiu este foarte bun. 

La nivelul infrastructurii investițiilor publice în sens general România se înscrie pe axa regională în care ponderea finanțării europene a fost foarte mare, dar a existat o slabă specializare pe domeniul sănătății. Paradigma s-a schimbat acum la nivelul Comisiei Europene și trebuie să ne pregătim din punct de vedere strategic să exploatăm această disponibilitate de a crește finanțările exclusiv dedicate sănătății.

Există două direcții pentru investițiile în sănătate: creșterea calității actului medical – cu componentele modernizare, inovație și prevenție –  și creșterea accesibilității actului medical pentru a exista o mai bună acoperire teritorială, pentru a crește numărul de paturi în spitale, pentru a crește numărul dotărilor.  

Există o serie de tensiuni în ceea ce privește starea investițiilor în sănătate. Avem pe de o parte cheltuieli de sănătate conform mediei regionale, dar pe de altă parte avem cheltuieli de sănătate per capita la un nivel foarte scăzut, cel mai mic din Europa, cu 584 euro de persoană. Avem un absenteism datorat bolii relativ scăzut, statistic vorbind, dar avem în același timp o productivitate a muncii la fel de scăzută. Am realizat anul trecut un studiu care arată că avem o pondere în scădere a productivității muncii datorată bolii. 

Foarte mult contează prevenția, etapizarea și stadiul bolii. De exemplu, un pacient care nu are progresie oncologică pierde în medie o oră de muncă pe săptămână, în timp ce un pacient cu progresie sau în fază terminală pierde între 3 și 40 de ore de muncă pe săptămână. Acestor ore li se adaugă în medie 34 de ore de muncă pierdute de către îngrijitori.

În zona investițiilor private a existat o progresie moderată, dar susținută pe parcursul ultimilor ani. De la 3600 de paturi în sectorul privat în 2011, am ajuns la 8025 de paturi în 2018. Este în continuare a pondere mică a paturilor din sectorul privat raportat la media europeană, dar la nivel regional, există în România un nivel foarte bun al numărului de paturi în spitale. 

Așadar, capacitatea sistemului medical public este una mare, dar trebuie să menționăm că există totuși o pondere destul de scăzută în ceea ce privește numărul paturilor de specialitate în centre de zi, oncologice, etc. Avem o incidență scăzută a bolilor cronice, dar o incidență foarte mare a mortalității tratabile. Aceste aspecte pot fi remediate prin investiții în calitatea actului medical.   

Au crescut, deși ponderea continuă să fie scăzută comparativ cu alte state, investițiile realizate de sectorul non-profit. În perioada pandemiei aproximativ 14 milioane de euro au fost donați de sectorul privat către aproximativ 180 de centre medicale, în primele două luni. Trebuie să observăm agilitatea cu care sectorul non-profit și sectorul privat pot acționa în anumite momente și maniera în care se poate interveni targetat. 

De exemplu, un sondaj arăta că 40% dintre doctorii de familie nu au primit nici un echipament de protecție în timpul pandemiei. Această situație a putut fi remediată uneori prin intervenții din zona privată. Este important să se dezvolte o colaborare mai bună între capacitatea sectorului public, și agilitatea sectorului privat și non-profit. 

Noua evaluare realizată de Comisia Europeană care se va transforma într-un efort susținut, cel de evaluare a rezilienței la nivelul statelor membre prezintă un diagnostic foarte clar al României în acest sens. Țara noastră are vulnerabilități scăzute pe zona bolilor cronice și al infecțiilor spitalicești care reprezintă valori scăzute și are, în același timp, o capacitate crescută cu privire la numărul de paturi. În schimb, există un nivel foarte scăzut al cheltuielilor publice cu sănătatea, al cheltuielilor cu îngrijiri preventive, un nivel ridicat al mortalității tratabile și o prevalență mare a bolilor respiratorii.   

Există o corelație directă și reprezentativă din punct de vedere statistic a nivelului scăzut de diversificare a surselor investiționale în anumite regiuni și gradul de dezvoltare de la nivel local. Situația este mai bună în acele județe unde există investiții din surse diferite, nu doar din bugetul local ci și din bugetul național, fonduri europene și capital privat. Este important să avem ca obiectiv diversificarea surselor investiționale, în special în domeniul sănătății unde este foarte greu să susții acest tip de investiții doar din bugetul local.          

Municipii precum Alba Iulia, Zalău, Focșani au reușit să aibă o progresie constantă în ceea ce privește nivelul de cheltuieli din fonduri europene și fonduri publice, în timp ce la nivelul altor municipalități, deși stau mult mai bine la nivel de cuantum total, a existat o regresie pe parcursul ultimilor 3 ani, așa cum s-a întâmplat în Timișoara sau Tg. Mureș.” 

Vă invităm să urmăriți SpațiulMedical și pe Facebook și LinkedIn

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențialăi

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 


Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele trei categorii ale ediției din 2020 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului și Spitalul Anului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”