Conf. Dr. Bogdan Popa este medic primar în Radiologie Intervențională, Șef al Departamentului de Radiologie Intervențională din cadrul Spitalului Clinic Sanador, Șeful Secției de Radiologie Diagnostică și Intervențională din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Floreasca” din București și Președintele Societății de Radiologie și Imagistică Medicală din România. Pe 24 septembrie a participat în calitate de Speaker la Xgrupul medical dedicat oncologiei, parte a seriei de evenimente ROHO – Convenția Română a Spitalelor.
Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Conf. Dr. Bogdan Popa din cadrul evenimentului:
„În ceea ce privește curricula de pregătire, în acest moment avem un stagiu de 4 luni în radiologie intervențională a medicilor radiologi. Nu este suficient pentru o supraspecializare în care manualitatea înseamnă foarte mult și atunci sigur că am insistat pe un atestat de studii completare în ultimii ani, lucru care s-a și concretizat.
La începutul anului 2019 a apărut ordinul de Ministru privind atestatul de studii complementare în radiologie intervențională, diagnostică și terapeutică. S-au ținut deja două sesiuni și sunt peste 20 de specialiști în România care pot să practice având acest atestat. Urma să se dea din nou atestatul în primăvara acestui an, dar după cum știm lucrurile au fost oprite și sperăm să le reluăm cât mai repede.
În ultima perioadă au existat două tipuri de provocări pe care am încercat să le depășim. Partea de diagnostic a avut foarte mult de suferit și știm cu toții ce înseamnă asta în terapeutică. În oncologie, pacienții primesc un tratament periodic, iar în ceea ce privește radiologia intervențională noi efectuăm mai multe cure unor pacienți pe care îi selectăm anterior și asta a fost o altă problemă pe care eu am sesizat-o.
Până în primăvară existau pacienți care trebuiau să facă cure repetitive cu proceduri de radiologie intervenționale și care la un moment dat s-au oprit inițial din cauza reglementărilor oficiale, după care chiar și după ridicarea restricțiilor oficiale ne-a fost foarte greu să îi convingem pe pacienți și pe aparținători că ei pot să-și continue tratamentele, la fel ca cei cu urgențe. Foarte mulți dintre pacienți nu au dat curs solicitării noastre și și-au întrerupt tratamentul, lucru care a avut consecințe grave.
În această perioadă am mutat toate consultațiile preliminare, de evaluare ale unui pacient potențial candidat la proceduri de radiologie intervențională online, lucru apreciat de pacienții care erau din toată țara și care puteau transmite online toate documentele paraclinice și imagistice astfel încât să putem ști dacă trebuie sau nu să-l internăm.
Au fost și situații care nu au depins de noi. Am avut un pacient admis în primăvară pentru o procedură de radiologie intervențională, trimis de un medic oncolog, și care cu 24 de ore înainte de internare, în urma testării, a fost declarat pozitiv și nu a mai fost internat și au trecut în jur de două luni și jumătate până când acel pacient să se întoarcă la noi, evident, cu alt stadiu.
Cred că vom putea manageria ceea ce urmează și apreciez că subprogramul de radiologie intervențională și-a urmat cursul și din acest punct de vedere nu am avut probleme în aprovizionarea cu materiale.”
Xgrupul dedicat provocărilor actuale în oncolgie este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Bristol Myers Squibb, MSD și Philips Healthcare România.