Concluziile Conferinței Regionale pentru Sănătatea Comunității Iași 2023

Cea de a treia Conferință Regională pentru Sănătatea Comunității a avut loc la Iași, pe 12 mai și a fost dedicată tuturor celor care contribuie la sănătatea comunității: decidenți și lideri de opinie din sănătate din județele Iași, Suceava, Botoșani, Vaslui, Galați, Neamț, Vrancea. Conferința a abordat mai multe teme, printre care: strategii și programe pentru sănătate, promovarea sănătății și a educației pentru sănătate, investițiile în sănătate la nivel local, județean și regional, accesul rapid la diagnostic și tratament, Planul Național de Redresare și Reziliență, rolul vital al medicului în comunitate, parteneriatul public local pentru sănătate.

De ce are nevoie un sistem medical pentru a fi performant? Există o nouă filosofie care trebuie luată în considerare: decizia actului medical nu este unilaterală, ea trebuie să implice pacientul. Practic, avem o triadă: sistemul de sănătate cu toate problemele și soluțiile pe care le oferă, medicul și pacientul. Și, în acest context, rolul medicului este fundamental pentru că aduce un aport de experiență și profesionalism. Deci înainte de a vorbi de finanțare, de probleme de infrastructură, trebuie să punem principiul fundamental pe care vrem să lucrăm, a punctat Prof. Dr. Gabriel Oniscu, Profesor Chirurgie de Transplant și șef al Diviziei Academice de Transplant din cadrul Karolinska Institutet, președintele ales al Societății Europene pentru Transplant de Organe.

În cadrul dezbaterii, s-a pus accentual pe digitalizare, care ajută sistemele de sănătate să treacă de la o abordare bazată pe spital la una mai integrată, axată în mai mare măsură pe comunitate. În opinia Dr. Gabriel Funingănă, Medic Specialist Oncolog și Cercetător Clinician la Universitatea Cambridge, există o vorbă – Date proaste înăuntru, date proaste în afară. Deci, nu putem vorbi despre digitalizare fără să avem o structură și o strategie. 

Nu te poți apuca să faci investiții în Sănătate fără să stabilești niște priorități. Trebuie să știi unde se justifică și unde nu se justifică să faci investiții, dar și care sunt prioritățile. Inițiativele individuale sunt bune, dar trebuie să existe o continuitate. Altfel, fiecare cârpește cât poate, pe unde poate. În mod normal, ar fi trebuit să existe o evaluare a nevoilor de investiții prin PNRR la nivel județean, sub coordonarea Direcțiilor de Sănătate Publică, să se vadă în ce măsură infrastructura răspunde nevoilor de sănătate ale populației, ce se poate face, până la ce nivel de competență se poate ajunge la nivelul fiecărui județ. E vorba de competența organizațională – resurse umane, resurse materiale și resurse financiare. (Vasile Cepoi, Institutul Regional de Oncologie)

Trebuie să schimbăm paradigma în ceea ce privește îngrijirile medicale în România. Ne-am impus să micșorăm numărul de paturi, dar nu ne-am propus să ajungem la nivelul Germaniei, de exemplu, în ceea ce privește calitatea acestor paturi. Deci, noi trebuie să construim spitale noi, să le închidem pe cele vechi, iar personalul să fie transferat în unitățile noi. Concomitent cu această procedură, putem reduce numărul de paturi. De asemenea, este nevoie de facilități hoteliere pentru pacienții care vin de la sute de kilometri și au nevoie de tratamente ambulatorii. Doar în aceste condiții putem micșora numărul de paturi. Dar să le tăiem așa, pentru că a zis partidul sau cineva de la Uniunea Europeană, este o mare greșeală. (Prof. univ. dr. Grigore Tinică, Manager Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi)

Sistemul spitalicesc din România este subfinanțat, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate menține tarifele din 2018, care nu au fost modificate și nu au ținut cont de situațiile ivite pe parcurs. În ceea ce privește finanțarea în sistemul de sănătate, sursele au început să se diversifice și cu proiecte europene și cu proiecte ale Ministerul Sănătății. Însă, este foarte greu să cer mulți bani de la Consiliul Local deoarece din cei 45.000 de pacienți numai 18% sunt din Municipiul Moinești. (Prof. dr.Adrian Cotîrleț, Manager Spitalul Municipal de Urgență Moinești)

Trecem printr-o perioadă fericită pentru sistemul de sănătate. Sunt mulți bani, există surse de finanțare diverse. Într-adevăr, nu sunt ușor de obținut, pentru că birocrația este la ea acasă. Sunt multe oportunități prin PNRR. Spitalul nostru, din fericire, a câștigat un proiect mare prin PNRR, în valore de 77 de milioane de euro și așteptăm cu nerăbdare următoarele oportunități de finanțare. În momentul de față, avem în derulare 6 proiecte europene. (Ana Rinder, manager Spital Județean de Urgență Vaslui)

Concluzii 

 • Prioritatea sistemului de sănătate trebuie să fie absorbția de fonduri europene. Sunt mulți bani și surse de finanțare diverse. Într-adevăr, nu sunt ușor de obținut, din cauza birocrației, dar sunt bani care trebuie atrași și investiți.
 • Fondurile alocate prin PNRR sunt foarte mari, cu ele puteau fi rezolvate multe probleme. Trebuia început cu standardizarea spitalelor pe niveluri de competență și stabilit care este standardul; era necesară o evaluare a situației versus standard și identificat care dintre spitale pot fi reabilitate și care nu. 
 • Există probleme de la pregătirea, calitatea și performanța managerială, la toate nivelurile începând de la spitale până la Ministerul Sănătății. Aceste întâlniri ar trebui să fie luate în seamă de cei care decid în sănătate, iar aceste opinii care se fundamentează aici să fie baza deciziilor lor, pentru că informațiile pe care le colectează ei la nivel național nu au nicio legătură cu realitatea.
 • Medicina cardiovasculară este slab reprezentată în zonele de Nord-Est și Sud-Est. Dorința de a extinde aceste tipuri de tratamente este legitimă. Probabil și din motive politice proiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași nu a fost eligibil pentru finanțare PNRR, dar s-au dat asigurări că va fi finanțat prin POS. Noul institut ar cuprinde 27 de subspecialități cardiovasculare.
 • Managerii spitalelor trebuie să aibă un punct comun asupra problemelor cu care se confruntă.
 • Se așteaptă lansarea ghidurilor pentru Programul Operațional de Sănătate. Unitățile sanitare sunt pregătite cu mai multe proiecte.
 • Este nevoie de secții de paliație. Există județe cu un singur furnizor de servicii paliative și acesta este privat. 
 • Se dorește extinderea programului de screening pentru cancerul colorectal.
 • Trebuie crescută natalitatea în țară. O mamă tânără are nevoie de condiții (creșă, grădiniță) pentru creșterea copilului. 
 • Mamele cu mai mulți copii ar putea lucra mai puține ore pe zi, cu același salariu. 
 • Caravanele medicale trebuie asociate cu spitale performante care au și serviciu ambulatoriu și policlinică, pentru că pacientul, odată depistat cu o problemă de sănătate, are unde să se trateze. O caravană făcută pentru ONG-uri înseamnă pierdere de bani.
 • Dotarea spitalelor trebuie făcută în etape, la 2 sau 3 ani. Am scădea costurile de lansare a proiectelor. Achizițiile de aparatură, în aceeași perioadă, sunt costisitoare. 
 • Nu există un concept național în ceea ce privește digitalizarea. Este nevoie de criterii și principii. Trebuie vorbită aceeași limbă, astfel încât unitățile sanitare din diferite regiuni să se înțeleagă.

Seria Conferințelor Regionale pentru Sănătatea Comunității 2023 va continua la Craiova pe 9 iunie.

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”