Concluziile Conferinței Regionale pentru Sănătatea Comunității de la Cluj-Napoca 2023

Cea de-a doua Conferință Regională pentru Sănătatea Comunității 2023 s-a desfășurat pe 23 martie la Cluj-Napoca și a adus la masa discuțiilor Secretari de Stat în Ministerul Sănătății și cel al Investițiilor și Proiectelor Europene, manageri de unități sanitare, medici și finanțatori publici din județele Cluj, Maramureș, Mureș, Alba, Sibiu, Alba, Bistrița-Năsăud și Bihor, medici români din străinătate,dar și investitori privați. Evenimentul, organizat de Spațiul Medical și BORO PR & Communication, a adus în prim-plan problemele sistemului sanitar, punând accentul pe identificarea celor mai bune soluții pentru a păstra și îmbunătăți sănătatea populației.

Dr. Levente Vass, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății: Trebuie să existe o schimbare de strategie în sistemul de sănătate. Trebuie să diversificăm specialiștii care oferă aceste servicii. Dacă se pierd 40% din medicii de familie, înseamnă că avem nevoie de alți specialiști. Avem nevoie de comunicatori, de asistenți medicali, extra sanitari, dar care se pricep la comunitatea lor și mă refer, de exemplu, la mediatorii romi, care sunt ascultați în comunitate. În calitate de Secretar de Stat sunt mulțumit de performanța sistemului sanitar românesc. Noi performăm, însă trebuie personalizat pe specialități și pe diagnostic problemele unde putem să intervenim și unde putem să găsim soluția. 

Ovidiu Cîmpean, Secretar de Stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: România are la dispoziție 8 miliarde de euro din fonduri europene pentru a face o reformă reală în Sănătate, până în 2029. Sănătatea beneficiază de cel mai mare buget din PNRR.

Raluca Sîmbotin, Associate Director Policy & Government Relations, MSD: Am văzut la Cluj o echipă de profesioniști din domeniul Sănătății, cu un obiectiv comun, acela de a îmbunătăți sănătatea comunității. Sper că recomandările dumneavoastră vor ajunge nu numai la autoritățile de la nivel central, care au fost foarte bine reprezentate în cadrul acestei conferințe, dar și la colegii dumneavoastră din alte regiuni de dezvoltare. Compania pe care o reprezint are o prezență de aproape 30 de ani în România și se axează foarte mult pe inovație în medicină, pe îmbunătățirea calității vieții pacienților. Pentru noi, zona de oncologie este o prioritate și salut toate eforturile care au fost făcute prin adoptarea Legii prin care se aprobă Planul Național de Prevenire și Combaterea Cancerului. Eu v-aș supune atenției necesitatea deblocării diagnosticului, pentru că, din păcate, diagnosticăm cancere în faze avansate – 70-80% din cancere sunt diagnosticate în stadiile 3 și 4. Noi continuăm campaniile de informare cu privire la factorii de risc,  pe zona de prevenție tocmai am lansat o campanie TV despre importanța vaccinării. În ceea ce privește zona de Oncologie, continuăm platforma ONCOPLAN și toate acele instrumente dezvoltate în parteneriat cu Institutul de Oncologie Cluj-Napoca – suport psiho-oncologic, informații cu privire la nutriție pentru pacienții diagnosticați cu cancer, etc. 

Dr. Rareș Buiga, medic primar anatomopatolog în Departamentul de Anatomie Patologică, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca: Este foarte bine că PNRR-ul se concentrează pe cancer, pentru că bolile oncologice vor deveni în curând prima cauză de mortalitate la nivel mondial. Riscăm să murim de cancer. În plus, speranța de viață este redusă, pentru că mortalitatea pacienților cu cancer este cu 48% mai crescută în România, comparativ cu restul Europei. Este nevoie de digitalizarea sistemului în același timp cu arhivarea documentelor vechi. În cazul anatomiei patologice, blocurile și lamele ar trebui păstrate, sunt bucățele din pacienții noștri.

Dr. Emiliana Coștiug, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie din Cluj: Rețeaua de medicină de familie este una îmbătrânită. În 1999 erau 12.000 de cabinete de medicină de familie, acum mai sunt puțin peste 8.000. Medicina de familie nu este atractivă. Suntem sufocați de numărul mare de consultații acute pentru adulți. Avem în contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate 20-24 de consultații decontate iar, la ora actuală, noi oferim între 40 și 60 de consultații pe zi. Medicul de familie susține sistemul medical cu consultații gratuite, neplătite. Când să mai faci screening, prevenție primară și informare? Știu cât de important este rolul medicul de familie în comunitate. Medicii noștri tineri pleacă în Germania, Franța, Italia. Noi vom ieși din cabinet cu picioarele înainte și îmi pare rău să spun asta. Am colegi care au căzut la datorie. 

Dr. Ana Maria Sandu, Coordonator Supraveghere în Sănătate Publică Direcția de Sănătate Publică Alba: Știm cu toții că soluția magică este prevenția doar că serviciile de sănătate publică sunt și subfinanțate, puțin accesate și puțin accesibile. Medicina comunitară este cel mai puțin accesat serviciu medical, presiunea fiind pe ambulatorii și spitale. Ce am făcut noi? Am accesat fonduri PNRR pentru centrele de comunitare integrate din județul Alba, avem 10 dosare depuse care se vor semna și finanța în scurt timp, unde localnicii vor beneficia atât de servicii medicale de bază din partea echipei comunitare (asistent comunitar, consilier școlar, asistent social), precum și de servicii specializate, în funcție de nevoile comunității (psiholog, logoped, medic, specialist). Opt din cele 10 centre sunt în mediul rural. De asemenea, în ultimii 15 ani, am creat o rețea de medicină comunitară, care acum acoperă 50 de UAT-uri. 

Cristian Vasile Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu: 90% din cancerele pulmonare sunt cauzate de tutun, de fumat. Este foarte important ca medicii să meargă în școli, pentru că una e să trimiți un pliant la școală și să se discute la ora de dirigenție și alta e să se prezinte medicul în fața elevilor. Este necesar să ajungem cu prevenția în școala generală, pentru că fumatul începe acolo. Trebuie mers între elevi, dar și între oameni, în centrul orașului. De asemenea, trebuie să existe oameni la nivel de spital care să se ocupe de partea de comunicare, de educare. Dacă există comunicare și rezultatele muncii noastre sunt vizibile.

Ștefan Rusu, Expert Tehnic Inovare și Antreprenoriat, ADR Nord-Vest: Eforturile noastre se concentrează pe sprijinirea mediului privat, pe sprijinirea întreprinderilor inovative care pot contribui prin soluții scalabile și inovatoare la sănătatea comunității, prezentă și viitoare. Le oferim inovatorilor uneltele și conexiunile necesare pentru a aduce soluții inovative în piață, fie că vorbim de pacienți, spitale, clinici ș.a.m.d. Aceste start-up-uri pot aduce soluții noi pentru probleme vechi, care pot contribui la îmbunătățirea sistemului medical.  

Propuneri:

 • Este nevoie de un contract asigurat-asigurator, ca la RCA, astfel încât pacientul să știe care sunt serviciile medicale de care beneficiază, iar medicul și asistentul medical să nu se mai ocupe de lucruri administrative.
 • Trebuie găsită o soluție legislativă pentru ca mai multe UAT-uri să se asocieze și să finanțeze, la comun, un asistent medical școlar care, măcar prin rotație, să ofere servicii școlilor. Altfel, un singur UAT din rural nu își va permite să plătească salariul unui asistent medical școlar.
 • Este nevoie de furnizori de servicii paliative. Ar trebui ajutați mai mult furnizorii privați, care vin să suplinească lipsa unui serviciu medical specializat de stat. 
 • Trebuie să existe o mai bună comunicare între diferite eșaloane și specialități. Medicii nu ar trebui să comunice între ei prin intermediul  pacientului.
 • Este nevoie de mai multe centre de radioterapie. Trebuie gândit un sistem precum cel al dializei, prin care pacienții sunt transportați la centrele unde se face radioterapie. 
 • Navigatorul medical este foarte important, trebuie atașat medicului de familie.
 • Mortalitatea prin cancer de col uterin poate fi diminuată printr-un screening agresiv.
 • Necesitatea deblocării diagnosticului în cazurile oncologice. În România, 70-80% din cancere sunt diagnosticate în stadiile 3 și 4. 
 • Este nevoie de educație medicală, mai ales în școli. Medicii ar trebui chemați în unitățile de învățământ. Ar trebui să existe parteneriate între școli și unități sanitare. 
 • Campaniile de promovare a sănătății trebuie făcute pe audiențe țintă, cu mesaje clare, adaptate specificului publicului țintă. 
 • Caravanele medicale pot fi o soluție pentru depistarea precoce a bolilor.
 • În spitale este mare nevoie de paliație. Trebuie amenajate paturi de paliație. 
 • Trebuie înființate centre care să diagnosticheze și să trateze bolile rare, precum limfoamele și leucemiile, tumorile de părți moi (sarcoamele). În aceste centre trebuie să ajungă toate cazurile din întreaga țară, să reușești astfel să creezi poli în centrele universitare care să adune patologii diferite. Dacă nu facem acest lucru, 25% dintre pacienții noștri cu boli rare vor muri. 
 • Este necesar un dosar unic, electronic, al pacientului. Acest „pașaport electronic” ar diminua cheltuielile cu investigațiile și medicamentele.
 • Este nevoie de digitalizarea sistemului în același timp cu arhivarea documentelor vechi.
 • Inovatorii trebuie sprijiniți. Fie cu sfaturi, fie cu facilitarea unor module sau chiar conectarea lor cu actori din spitale sau industrie, pentru testarea, validarea, scalarea sau comercializarea lor.

Conferințele Regionale pentru Sănătatea Comunității 2023 vor continua la Iași (12 mai) și Craiova (09 iunie).

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”