Concluziile Conferinței Regionale pentru Sănătatea Comunității Craiova 2023

Cea de-a patra Conferință Regională pentru Sănătatea Comunității a avut loc la Craiova, pe 9 iunie, la Hotel Ramada Plaza, reunind decidenți, lideri de opinie din sănătate din județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Teleorman, Vâlcea, Olt, Argeș, medici români din diaspora, dar și reprezentanți ai Ministerului Sănătății și Administrației Prezidențiale. Conferința a abordat mai multe teme, printre care Planul Național de Combatere a Cancerului, rolul vital al medicului în comunitate, promovarea sănătății și educației pentru sănătate, investițiile în sănătate la nivel local, județean și regional, parteneriatul public local pentru sănătate și accesul rapid la diagnostic și tratament.

În deschiderea conferinței, Conf. Dr. Michael Schenker, Directorul Medical al Centrului de Oncologie Sf. Nectarie din Craiova și Președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății, a vorbit despre Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului și despre implementarea lui la nivel regional. Cuvântul cheie este „colaborarea” cu colegii din toate specialitățile implicate în îngrijirea pacienților cu cancer, nu numai oncologie, radioterapie și chirurgie oncologică.

Medicul a punctat și minusurile oncologiei românești: lipsa unor programe coerente și eficiente de prevenție și depistare precoce a cancerului, diagnostic pus în stadii tardive și o mortalitate crescută prin cancer. Potrivit acestuia, Planul pentru Combaterea Cancerului este un demers care va rezolva o mare parte din problemele existente în momentul de față. Toți pilonii de management, de îngrijire a pacienților oncologici, de la prevenție și până la paliație sunt de interes și este necesar să se implementeze măsuri pentru corectarea problemelor existente la fiecare nivel, nu numai în ceea ce privește tratamentul și diagnosticul, prevenția și depistarea precoce, dar și cercetarea clinică, resursele umane ș.a.m.d.

De la creșterea numărului de români cu boli cronice, la disparitățile de sănătate din regiuni și până la impactul pandemiei COVID-19, suntem martorii unor comunități remarcabile de a aduce schimbări pozitive, a spus Conf. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidenţial, Departamentul Sănătate Publică, Administraţia Prezidenţială. În opinia sa este important să ne concentrăm acțiunea pe 3 piloni fundamentali: prevenire, acces la servicii de sănătate și educarea comunității.  

„Prevenția și educația pentru sănătate au reprezentat direcții în care Administrația Prezidențială a solicitat ca prioritate zero asumarea pentru reforma în sănătate, pentru că avem convingerea că nu mai educația pentru sănătate, la nivel de cetățean, importanța conștientizării prevenției, a adoptării unui stil de viață sănătos pot avea pe termen lung efecte asupra speranței de viață. În ceea ce privește accesul la servicii de sănătate echitabil pentru toți cetățenii, știm că este un drept fundamental, dar este responsabilitatea autorităților, în egală măsură centrale și locale, să ne asigurăm că toți cetățenii au acces la servicii medicale și la tratamente adecvate. Trebuie să luăm măsuri pentru a reduce discrepanțele din sănătate și pentru a ne asigura că nicio comunitate nu e lăsată în urmă.”, a punctat Conf. Dr. Diana Loreta Păun.

“Mai nou, se spune că există 3 factori care nu țin de sistemul sanitar: sunt 3 factori care țin de educație și de prevenție, țin de mediu, de factorii care ne înconjoară și țin și  de genetica noastră. Recunosc, partea cu genetica ține și de sistemul sanitar românesc, pentru că suntem obligați să ținem pasul, chiar dacă pornim cu un dezavantaj enorm față de restul Europei, de SUA și Australia”, a spus Dr. Levente Vass, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății

Potrivit acestuia, Oltenia este dezavantajată comparativ cu Transilvania și Banatul care au un avantaj din punct de vedere al capacității sistemului medical: au mai multe centre universitare, unități sanitare și paturi de spital. Legat de Planul Național pentru Combaterea Cancerului, Dr. Leventer Vass a spus că este o strategie bună, dar care ridică mai multe probleme care trebuie rezolvate. Până la urmă, aceasta este esența unei strategii, să avem 30, 40 de probleme care au nevoie de legislație secundară, pe care nimeni nu se așteaptă să o faci de pe o zi pe alta, dar să-ți dai silința să faci tot ce este scris în document.

Avem o serie de lecții învățate în această perioadă de 20 de ani de când lucrăm cu fonduri europene. Eșecurile în proiecte, finanțarea unor proiecte fără un impact real, sunt rezultatul lipsei unor strategii și a unor discuții în parteneriat. Ce sfaturi putem da autorităților? Trebuie să crească capacitatea de a implementa și de a dezvolta aceste proiecte, trebuie să selecteze cu atenție colaboratorii, firmele, care dezvoltă proiectele, a spus Dorian Delureanu, șef OI POR, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. Potrivit acestuia, Spitalul Regional de Urgență Craiova este prima investiție de care ADR Sud-Vest Oltenia se va ocupa ca organism intermediar.  Este o construcție nouă în regiune, o provocare enormă, spune Dorian Delureanu.

Roxana Barbu, Government and Public Affairs Manager, Philips a menționat că este pentru prima dată când primim confirmarea că ADR-ul poate fi organism intermediar pentru POS. Ne bucură acest lucru pentru că știm că aveți experiența pentru a susține aceste proiecte. În regiuni, zona de dezvoltare vine, clar, din partea de finanțări. Spitalul comunității va crește odată cu atragerea de fonduri europene. Vedem oportunitatea istorică pe care România o are prin intermediul finanțărilor venite prin PNRR și POS, dar cel mai important este că Programul Operațional Sănătate este o inițiativă pe care nu foarte multe țări din Uniunea Europeană o au.

Prof. Dr. Elisa Liehn, Profesor de cardiologie experimentală Universitatea de Științe din Odense, Danemarca a menționat că în Danemarca, dar și în Germania, unde a lucrat timp de 20 de ani, nu se așteaptă de la pacient să vină la screening, ci sunt trimise scrisori de informare, se fac programări pentru consultații sau teste. Scrisorile sunt trimise de medicii de familie. Cine nu vine la un test programat, este amendat. Aceste programe de screening, inclusiv analizele de sânge, sunt obligatorii.

Concluzii:

  • Trebuie încurajată participarea cetățenilor în procesul deciziilor, facilitarea dialogului deschis între autorități, profesioniști din sistem, asociațiile de pacienți și mediul academic. 
  • Campaniile de sănătate publică ar fi mai eficiente dacă ar include pacienți care să vorbească despre experiența lor cu diverse afecțiuni.
  • Partea de educație medicală este foarte importantă. Copiii ar trebui învățați încă din școală să respecte opinia medicilor, dar și noțiuni despre diverse patologii, astfel încât atunci când apare o problemă să știe ce trebuie făcut. 
  • La fel de important ca prevenția sunt tratamentul și continuitatea serviciului medical după  tratament, de exemplu în cazul pacienților cu boli cardiovasculare. 
  • Este nevoie de un sistem de reabilitare, recuperare și monitorizare a pacienților după un accident vascular sau infarct. Cu siguranță că medicii își urmăresc pacienții, dar lucrurile pot fi făcute mai bine organizat, sistematizat. 
  • La nivelul spitalelor, ar trebui înființată o structură care să se ocupe de prevenția și screeningul în comunitate, de monitorizarea și rechemarea pacientului la evaluare și, de ce nu, de urmărire genetică a familiei acestuia. 
  • Trebuie găsite metode eficiente de a aduce populația la screening, în special în mediul rural. 
  • Asistenții sociali ar trebui să se implice activ în chemarea persoanelor la screening. Nu întotdeauna scrisorile trimise de medicii de familie au succes în a aduce oamenii la screening. Trebuie găsită o metodă de informare pe înțelesul pacientului. 
  • Medicul de familie trebuie să aibă obligația de a trimite pacientul unde știe că va primi cel mai bun diagnostic și tratament.
  • Proiectele de sănătate ce urmează a fi lansate pot fi corelate, de exemplu screeningul hepatitei și screeningul cancerului colorectal. Ele pot fi făcute împreună, astfel încât să ușurăm munca medicului de familie.

Singura serie de evenimente regionale pentru sănătate din România va continua, într-o formă extinsă, și în 2024.

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”