Dr. Cătălin Cîrstoveanu: Digitalizarea sistemului medical înseamnă în primul rând transparentizare

Dr. Cătălin Cîrstoveanu este Șeful Secţiei de Terapie Intensivă nou-născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Sklodovska Curie”. Pe 23 iulie a participat în calitate de Speaker în cadrul evenimentului Xgroup Meeting – Spitalul Digital, parte a campaniei de comunicare a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO

Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Dr. Cătălin Cîrstoveanu, din cadrul evenimentului:

„Noi avem un interes major în ceea ce privește digitalizarea, pentru că suntem o secție ATI, pentru cei mai mici. În urmă cu 13 ani am făcut, împreună cu un prieten, prima conexiune ca să-mi văd pacienții de acasă. 

Scopul principal este acela de a scădea mortalitatea. Cu fiecare incident pe care-l aveam, descopeream anumite lucruri pe care trebuie să le facem și am trecut la treabă. Cu inteligența românească și providerii locali. Totuși, digitalizarea nu este un proiect așa ușor. 

Dacă acceptăm că avem erori va fi o problemă foarte serioasă. În occident 30-40% din personalul medical nu acceptă că are erori, iar cam un sfert dintre ei recunosc că nu au gestionat bine erorile, iar digitalizarea înseamnă în primul rând transparentizare. Dacă discutăm despre transparentizarea activității medicale, ar trebui să vedem cât de transparenți suntem la ora actuală. Avem erori active și erori pasive. În ceea ce le privește pe cele active, cele mai importante sunt cele de medicație. 

De-a lungul a 13 ani am reușit să creăm un adevărat Tele-ICU room care presupune foarte multe lucruri: programe speciale de surveillance, camere performante pentru zi și noapte, să ai audio, să faci debriefing, să ai recording, să ai data center. Noi avem un data center pe două camere pe care l-am creat cu surse private, cu sute de mii de euro, și pe care-l întreținem cu bani privați pentru că spitalul nu are cum să suporte așa ceva deocamdată.   

Un alt aspect important sunt semnele vitale (vital signs) care pot fi monitorizate din Tele-ICU room, dar care sunt văzute și pe hol, în fiecare cameră, în buzunarul asistentei, la mine în buzunar, la mine acasă, de mine pe autostradă, ceea ce este extrem de important. Când un pacient are deja semnele vitale afectate, s-ar putea să fie prea târziu pentru pacient, și asta presupune colectarea datelor de la toate echipamentele mele, ceea ce este o problemă foarte serioasă și complexă. 

Noi am muncit ani de zile la identificarea unei soluții, și am găsit-o, dar ea înseamnă compatibilități, inteligență, a testa în permanență, a crea un network foarte rapid în fiecare spital, altfel este imposibil să creăm aceste conexiuni între echipamente. Practic, vă dau exemplul unui accident pe care l-am avut cu o fetiță, la care semnele vitale au apărut degradate după un minut după ce o sondă de intubație s-a deranjat. Dacă aparatul meu îmi spunea din timp  „fresh gas blocked”, cum o facem acum aparatul meu, într-o secundă eram toți acolo. Asta înseamnă să văd tardiv semnul vital și alta înseamnă să văd că aparatul îmi spune „Atenție!”

Procesul de interconectare este extrem de complex pentru că am introdus ventilatoare mecanice, pompe, monitoare, aparatul de dializă, paturile – cu greutatea și cu toate alarmele patului. Dar asta nu înseamnă nimic. După ce am reușit să facem toate aceste lucruri, ele trebuie puse într-un hub central, respectiv în acea fișă electronică a pacientului. 

Practic, echipamentele scriu fișa de observație a pacientului. Și acolo am trendurile mele. Dacă un pacient a stat trei luni, pot vedea ce s-a întâmplat pe parcursul acelei perioade cu pacientul meu acolo. Văd ce s-a întâmplat când a decedat, ce s-a întâmplat când a fost resuscitat, ce s-a întâmplat în noaptea de dinainte, și îmi aleg informațiile relevante. Este o versatilitate extraordinară. Acest proces presupune storage, viteză și ca personalul să se implice. 

În occident, ca urmare a  introducerii acestor fișe electronice, sau secții paperless – și noi ne-am propus anul acesta să scoatem hârtia, sper să reușim – s-a observat ca urmare a raportărilor de la unele secții o reducere a mortalității cu 30%.Unii au raportat prelungirea perioadei de internare, însă sunt mult mai multe avantaje.  

Interconectarea trebuie să se facă cu sistemele informatice clasice. Noi am adus ICCA ca sistem informatic pentru că timp de 13-15 ani nu am reuși să creez cu informaticieni români un sistem informatic medical care să corespundă acestor secții ATI. Sunt cinci sisteme informatice mari în lume la ora actuală, sistem EPIC în Statele Unite, sistemul ICCA Philips, un sistem IBM Software, unul german și unul italian și cam asta ar fi.

Am adus chiar printscreen-uri după sistemul informatic din Boston informaticienilor de aici pentru că le trebuie 3 ani de zile să muncească, 5-10 oameni, și să fie plătiți să creeze un sistem informatic, dar sigur că o să-l facă, și trebuie să lucreze cu medici, asta e foarte important. Până acum nu s-a lucrat cu medici și de aceea nu avem rezultate foarte bune până la ora actuală, medicii au fost excluși din acest proces. Dar acum s-a lucrat invers. Medicul a spus „uite, cam asta ne trebuie” și oamenii au lucrat foarte inteligent.    

Partea de telemedicină este la fel, foarte serioasă, pentru că ne-am trimis pacienții acasă, îi ventilăm acasă, le facem nutriție parenterală totală acasă, EKG și avem sisteme directe. Dar, problema este că oamenii sunt needucați chiar dacă noi încercăm să-i informăm; unii sunt analfabeți. Așadar, este o problemă foarte mare de educație în primul rând, când vorbim de telehealth. 

Gestiunea pacienților este de asemenea importantă pentru că vrem să fim transparenți, și nu aducem pacienții pe care noi vrem, ci luăm în ordine, la rând. Am făcut un sistem informatic care să ne ajute cu asta pentru că este terifiant când sună toată ziua părinți, prieteni, colegi, miniștri, spitale, și nu avem unde să-i punem pe copii.

I-am așezat într-o ordine, și ne-am dat seama că transparentizarea sistemului medical ne arată lucruri foarte grave. De când folosim sistemul informatic de organizare a pacienților care au cerere de internare în secția noastră, am observat că ne-au murit 27 de pacienți așteptând pe liste.”      

Spitalul Digital este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Philips Healthcare România.

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențialăi

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 


Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele trei categorii ale ediției din 2020 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului și Spitalul Anului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”