Cardiologia este specialitatea cea mai dinamică din punct de vedere științific, care te pune în situația de a face tot ceea ce ai învățat într-un minut sau chiar mai puțin de atât

Prof. Dr. Maria Dorobanțu este Director Științific al Centrului Medical Emerald, doctor în științe medicale, conducător lucrări doctorat UMF București, membru al Academiei de Științe Medicale din România și membru corespondent al Academiei Medicale din Franța, fondator și președinte al Societății Române de Hipertensiune, Doctor Honoris Causa – Universitatea de Vest, Arad. A publicat peste 400 de lucrări științifice și articole în reviste internaționale și în cărți de specialitate.

De ce ați ales profesia de medic?

Să știți că sunt foarte des întrebată și aș îndrăzni să spun că medicina m-a ales pe mine. Poate vă întrebați de ce. Mi-a plăcut foarte mult o zicere de-a lui Liiceanu în ultima lui carte Despre destin în care spune că: „Destinul este o sumă de determinări genetice, de întâmplări, de alegeri și de întâlniri!”. Aș spune și acum, după mulți ani de viață, de când am început ca studentă și ulterior ca medic apoi profesor, tot medicină aș face. Este profesia care pe mine mă stimulează cel mai mult în a știi, în a învăța, în a dărui celorlalți, pentru că un om care îți încredințează viața este ceva care nu se poate compara cu nimic, ori tu trebuie să fii în situația de a onora această încredere a bolnavului.

Nu am ezitat nicio clipă în alegerea profesiei mele – medicina – pentru că am vrut să fiu de folos oamenilor în suferință și sper că am și reușit. Nu știam cât de mult timp din viața mea vă trebui să aloc pacienților dar, am aflat pe parcurs. Am aflat că pentru un medic nu există nici noapte, de cele mai multe ori, poți fi sunat oricând să mergi la spital sau acasă la un pacient. Din fericire, am avut și am în continuare parte de o familie înțelegătoare, având în vedere că toți suntem medici, nu ni se pare un efort și nu avem frustrări, pentru că trebuie să rupem din timpul nostru pentru pacienți.

De ce ați ales acest domeniu de specialitate?

Pentru că dintre toate specialitățile medicale este specialitatea cea mai dinamică din punct de vedere științific, aproape că nu trece un minut fără să se întâmple în lume un progres în înțelegerea mecanismelor bolii, în descoperirea unui alt medicament, în descoperirea unui alt device care să fie implantat. Inclusiv inima artificială a apărut anul trecut, proiectul doctorului Carpantie, deci pentru a putea face față unei asemenea specialități, trebuie să fii tot timpul la curent cu tot ce se întâmplă, nu doar în România sau Europa, dar chiar peste tot în lume.

Dincolo de stimulul și interesul științific pe care îl reprezintă pentru mine, cardiologia este specialitatea care te ține tot timpul în priză pentru că se întâmplă ca bolnavul din fața ta să facă un stop cardiac și tu trebuie să-l aduci la viață, iar când acea persoană zâmbește după aceea, fără să știe bine prin ce a trecut este ceva care nu se compară cu nimic. Eu nu spun că dermatologia nu este o știință foarte frumoasă spre exemplu, dar acolo ai timp să citești, ai timp să te gândești, niciodată nu ești pus în situația să faci tot ceea ce ai învățat trebuie să se întâmple într-un minut, chiar și mai puțin de atât.

Care sunt realizările dumneavoastră până în prezent?

Aș începe cu faptul că am beneficiat de un sistem care din păcate acum a dispărut, acela de internat, adică înainte de a termina facultatea, la începutul anului VI dădeai un concurs, dar din cei aproape 250 de studenți înscriși erau maximum 30 admiși. Am amintit de acest program pentru că a fost cel mai bun sistem de pregătire pentru noi, întrucât în momentul în care începeai stagiul de internat erai și student în anul VI, dar și medic de dimineață până a doua zi de dimineață, locuiai în spital, mâncai în spital. Orice se întâmpla, tu erai chemat primul și acea perioada mi-a oferit o experiență pe care n-aș fi câștigat-o nici dacă mai făceam facultatea de două ori.

O experiență extraordinară care apoi a fost piatra de temelie pe care s-au clădit pereții prin ceea ce am învățat fiecare în toate stagiile de pregătire. Am mai avut și privilegiul de a face un an în Franța cu o bursă a guvernului francez postdoctorat, apoi am fost visiting professor în Chicago pentru 2 luni. Toate aceste lucruri m-au adus în contact cu medicina lumii. Când am preluat serviciul de cardiologie că profesor de la Spitalul Clinic de Urgență am știut ce vreau, e foarte important să ai în minte clar cum trebuie să funcționeze o clinică de cardiologie cu adevărat modernă. Și zic eu că am reușit. Cum? Selectând din foștii studenți, din foștii rezidenți și doctoranzi o echipă tânără didactică și de cercetare și împreună, făcând proiecte de dezvoltare a secției. Împreună cu echipa am reușit să publicăm articole în foarte multe locuri în țară, dar și în străinătate, să scriem cărți, iar în total avem 13 cărți, iar una dintre ele, care abordează infarctul miocardic a luat chiar premiul Academiei Române. Am publicat și alte 3 cărți în colaborare internațională pe care le-am editat împreună cu personalități din cardiologia europeană la editura Springer, dintre care ultima a fost publicată chiar anul trecut.

Mai mult, tot acest background m-a adus în situația de a fi aleasă să conduc un grup de lucru al Societății Europene de Cardiologie, iar acum sunt în Boardul Societății Europene de Hipertensiune și răspund de toate Societățile de Hipertensiune, eu înființând Societatea Națională de Hipertensiune în 2011. Sunt membru al Academiei de Științe Medicale din România, deja am trecut 2 etape în a fi aleasă ca și membru corespondent al Academiei Române și sunt membru corespondent al Academiei de Medicină din Franța.

Pe 27 mai va participa în cadrul întâlnirii Xgrupului de Cardiologie „Pacient în Linia Întâi”, proiect realizat de Spațiul Medical și BORO Communication în parteneriat cu Philips, susținător Hygienium. Mai multe: https://bit.ly/3vuxOte

Sursa: Emerald

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 

 

Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele șapte categorii ale ediției din 2021 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului, Spitalul Anului, Proiectul de Cercetare al Anului, Inovația Medicală a Anului, Campania Medicală a Anului, Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”