Cardiologia este specialitatea cea mai dinamică din punct de vedere științific, care te pune în situația de a face tot ceea ce ai învățat într-un minut sau chiar mai puțin de atât

Prof. Dr. Maria Dorobanțu este Director Științific al Centrului Medical Emerald, doctor în științe medicale, conducător lucrări doctorat UMF București, membru al Academiei de Științe Medicale din România și membru corespondent al Academiei Medicale din Franța, fondator și președinte al Societății Române de Hipertensiune, Doctor Honoris Causa – Universitatea de Vest, Arad. A publicat peste 400 de lucrări științifice și articole în reviste internaționale și în cărți de specialitate.

De ce ați ales profesia de medic?

Să știți că sunt foarte des întrebată și aș îndrăzni să spun că medicina m-a ales pe mine. Poate vă întrebați de ce. Mi-a plăcut foarte mult o zicere de-a lui Liiceanu în ultima lui carte Despre destin în care spune că: „Destinul este o sumă de determinări genetice, de întâmplări, de alegeri și de întâlniri!”. Aș spune și acum, după mulți ani de viață, de când am început ca studentă și ulterior ca medic apoi profesor, tot medicină aș face. Este profesia care pe mine mă stimulează cel mai mult în a știi, în a învăța, în a dărui celorlalți, pentru că un om care îți încredințează viața este ceva care nu se poate compara cu nimic, ori tu trebuie să fii în situația de a onora această încredere a bolnavului.

Nu am ezitat nicio clipă în alegerea profesiei mele – medicina – pentru că am vrut să fiu de folos oamenilor în suferință și sper că am și reușit. Nu știam cât de mult timp din viața mea vă trebui să aloc pacienților dar, am aflat pe parcurs. Am aflat că pentru un medic nu există nici noapte, de cele mai multe ori, poți fi sunat oricând să mergi la spital sau acasă la un pacient. Din fericire, am avut și am în continuare parte de o familie înțelegătoare, având în vedere că toți suntem medici, nu ni se pare un efort și nu avem frustrări, pentru că trebuie să rupem din timpul nostru pentru pacienți.

De ce ați ales acest domeniu de specialitate?

Pentru că dintre toate specialitățile medicale este specialitatea cea mai dinamică din punct de vedere științific, aproape că nu trece un minut fără să se întâmple în lume un progres în înțelegerea mecanismelor bolii, în descoperirea unui alt medicament, în descoperirea unui alt device care să fie implantat. Inclusiv inima artificială a apărut anul trecut, proiectul doctorului Carpantie, deci pentru a putea face față unei asemenea specialități, trebuie să fii tot timpul la curent cu tot ce se întâmplă, nu doar în România sau Europa, dar chiar peste tot în lume.

Dincolo de stimulul și interesul științific pe care îl reprezintă pentru mine, cardiologia este specialitatea care te ține tot timpul în priză pentru că se întâmplă ca bolnavul din fața ta să facă un stop cardiac și tu trebuie să-l aduci la viață, iar când acea persoană zâmbește după aceea, fără să știe bine prin ce a trecut este ceva care nu se compară cu nimic. Eu nu spun că dermatologia nu este o știință foarte frumoasă spre exemplu, dar acolo ai timp să citești, ai timp să te gândești, niciodată nu ești pus în situația să faci tot ceea ce ai învățat trebuie să se întâmple într-un minut, chiar și mai puțin de atât.

Care sunt realizările dumneavoastră până în prezent?

Aș începe cu faptul că am beneficiat de un sistem care din păcate acum a dispărut, acela de internat, adică înainte de a termina facultatea, la începutul anului VI dădeai un concurs, dar din cei aproape 250 de studenți înscriși erau maximum 30 admiși. Am amintit de acest program pentru că a fost cel mai bun sistem de pregătire pentru noi, întrucât în momentul în care începeai stagiul de internat erai și student în anul VI, dar și medic de dimineață până a doua zi de dimineață, locuiai în spital, mâncai în spital. Orice se întâmpla, tu erai chemat primul și acea perioada mi-a oferit o experiență pe care n-aș fi câștigat-o nici dacă mai făceam facultatea de două ori.

O experiență extraordinară care apoi a fost piatra de temelie pe care s-au clădit pereții prin ceea ce am învățat fiecare în toate stagiile de pregătire. Am mai avut și privilegiul de a face un an în Franța cu o bursă a guvernului francez postdoctorat, apoi am fost visiting professor în Chicago pentru 2 luni. Toate aceste lucruri m-au adus în contact cu medicina lumii. Când am preluat serviciul de cardiologie că profesor de la Spitalul Clinic de Urgență am știut ce vreau, e foarte important să ai în minte clar cum trebuie să funcționeze o clinică de cardiologie cu adevărat modernă. Și zic eu că am reușit. Cum? Selectând din foștii studenți, din foștii rezidenți și doctoranzi o echipă tânără didactică și de cercetare și împreună, făcând proiecte de dezvoltare a secției. Împreună cu echipa am reușit să publicăm articole în foarte multe locuri în țară, dar și în străinătate, să scriem cărți, iar în total avem 13 cărți, iar una dintre ele, care abordează infarctul miocardic a luat chiar premiul Academiei Române. Am publicat și alte 3 cărți în colaborare internațională pe care le-am editat împreună cu personalități din cardiologia europeană la editura Springer, dintre care ultima a fost publicată chiar anul trecut.

Mai mult, tot acest background m-a adus în situația de a fi aleasă să conduc un grup de lucru al Societății Europene de Cardiologie, iar acum sunt în Boardul Societății Europene de Hipertensiune și răspund de toate Societățile de Hipertensiune, eu înființând Societatea Națională de Hipertensiune în 2011. Sunt membru al Academiei de Științe Medicale din România, deja am trecut 2 etape în a fi aleasă ca și membru corespondent al Academiei Române și sunt membru corespondent al Academiei de Medicină din Franța.

Pe 27 mai va participa în cadrul întâlnirii Xgrupului de Cardiologie „Pacient în Linia Întâi”, proiect realizat de Spațiul Medical și BORO Communication în parteneriat cu Philips, susținător Hygienium. Mai multe: https://bit.ly/3vuxOte

Sursa: Emerald