Călin Dobra, președintele CJ Timiș, vorbește despre proiectele de investiții în infrastructura medicală din județ

Călin Dobra este președintele Consiliului Județean Timiș.

Spațiul Medical: Care au fost investițiile CJ în infrastructura medicală din prima jumătate a anului 2020?
Călin Dobra: Consiliul Județean Timiș a fost mereu un partener implicat, iar sănătatea are prioritate. Nu doar acum. Dintotdeauna! Pandemia ne-a făcut să strângem și mai tare rândurile în jurul unităților sanitare și să sprijinim financiar lupta eroilor din linia întâi.

Aproape 14 milioane de lei – aceasta este suma pe care am alocat-o doar de când a început toată nebunia. Au beneficiat de fonduri Spitalul Județean din Timișoara, Spitalul de Boli Infecțioase” Victor Babeș”, Spitalul Municipal din orașul de pe Bega, Spitalul Militar, Spitalul din Lugoj. Sunt unități din prima linie de luptă împotriva Covid – 19.

În jur de 8 milioane de lei au fost direcționați spre Spitalul Județean, cea mai mare unitate sanitară din Vest, pentru achiziția de echipamente și aparatură medicală performantă, care să ajute medicii și personalul medical să lupte cu acest virus, dar și după ce trece pandemia. Este vorba, printre altele, de 10 paturi super performante pentru secția de Anestezie Terapie Intensivă, 75 ventilatoare mecanice și un Computer Tomograf de ultimă generație. Mai sunt fonduri alocate Spitalului Județean pentru investiții și reparații, și, în pregătire, avem un nou proiect cu finanțare europeană.

Totodată, aproximativ 3 milioane de lei din bugetul județului au fost alocați pentru achiziția de echipamente de protecție: măști, mănuși, combinezoane sau dezinfectanți. Toate acestea au fost distribuite instituțiilor din subordine, unităților medicale, ISU, primării, structuri județene ale MAI, într-un efort comun de prevenire a răspândirii virusului. Nu în ultimul rând, am direcționat aproape 1 milion de lei, fonduri proprii ale CJ Timiș, pentru achiziția de teste în vederea depistării COVID-19.

Ne-am asigurat că există resurse pentru cazarea medicilor din linia I, pentru cei de la Spitalul Județean. Aceștia nu au mai mers acasă după turele din spitale și i-au protejat astfel pe cei dragi. Au avut la dispoziție două unități hoteliere.

În plus, tot în domeniul sănătății, în cadrul programului de relansare economică pe care l-am demarat – OcroTim – am încheiat un parteneriat cu o companie reprezentată de tineri IT-iști din Timiș. Astfel 5 unități sanitare din județ – Deta, Sânnicolau Mare, Lugoj, Făget și Spitalul Municipal din Timișoara – au ales să implementeze un soft, bazat pe inteligența artificială, extrem de util în identificarea a 17 patologii ale aparatului respirator, inclusiv în cazul pacienților cu Covid-19. Programul, pus gratuit la dispoziția spitalelor timp de 6 luni, analizează radiografiile și poate identifica rapid anomaliile. Diagnosticul apare, astfel, mult mai repede și este mai exact.


Este foarte important că am reușit împreună să depășim perioada de urgență și, sper, și cea de alertă și cred cu tărie că în continuare vom avea capacitatea să ne organizăm, în așa fel încât numărul cazurilor să fie în continuă scădere. Trebuie să fim și pe mai departe atenți la distanțarea socială, să purtăm măști în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun și în general să ne protejăm pe noi și pe cei dragi de tot ce ar putea însemna COVID-19.

Pe de altă parte, la Consiliul Județean Timiș am inițiat, în premieră, un program care își dovedește din plin utilitatea. Schema de minimis a apărut în 2019, și pentru că a fost un succes, continuăm și în 2020, să vindecăm sistemul de sănătate și să facem bine în unitățile sanitare din Timiș, care pot primi, fiecare, 100.000 de euro. În total, aproape 3 milioane de lei sunt prevăzute în bugetul CJ-ului, pentru achiziţia de aparatură medicală, în spitalele din orașe și municipii.

Spațiul Medical: Care sunt planurile de investiții în spitale în viitorul apropiat?

Călin Dobra: Avem 3 investiții majore. Prima implică Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Timișoara, care intră, în cel mai scurt timp posibil, într-un amplu proces de extindere, modernizare și dotare cu aparatură medicală. Extinderea și modernizarea UPU costă 4.4 milioane lei, bani europeni. Se va construi un corp nou cu o suprafață la sol de 355 mp și o suprafață desfășurată de aproape 800 mp, cu subsol, parter și etaj. La parter, se va amplasa o cameră pentru accesul ambulanțelor și o sală nouă de așteptare. De asemenea, vor fi create spații de decontaminare și deparazitare, camere de recepție și triaj, cât și grupuri sanitare. La etaj, vom crea o sală de curs. Durata contractului este de 25 de luni – 6 de proiectare și 19 luni pentru execuția lucrărilor.

Un alt proiect important, gestionat de Consiliul Județean Timiș, se referă la construcția unei noi maternități la Timișoara. În acest moment, ne pregătim să semnăm contractul pentru proiectare și execuție. Noua clinică de Obstetrică – Ginecologie va oferi servicii de îngrijire medicală de o calitate superioară, cât și posibilitatea realizării de noi proceduri medicale. Ca element de noutate, se vor putea realiza proceduri de înseminare in vitro, care nu pot fi efectuate în maternitatea actuală. Noua clinică va fi un etalon la nivel național în materie de servicii medicale și dotări. Nu am făcut rabat la calitate. Vrem ca și în sistemul public să putem oferi servicii de calitate, precum cele din privat, chiar superioare acestora. Investim mereu pentru a aduce și a menține la standarde de calitate normale spitalele, clinicile care se află în grija noastră. Maternitatea va avea o suprafață desfășurată de 6.000 m2, cu o suprafață utilă de 4.761 m2. Investiția se ridică la 50.387.920 lei, TVA inclus, finanțarea fiind asigurată printr-un proiect european pe programul Interreg V-A România – Ungaria.

Și nu în ultimul rând, fac referire aici la spitalul pe care îl vom ridica la Timișoara, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Banca Mondială, care asigură finanțarea. Este un proiect deosebit, în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, care prevede crearea unui nou Centru de mari arși și includerea Urgențelor și a Secției de AŢI într-o clădire nouă, precum și modificarea fluxurilor medicale. Documentația tehnică este în curs de elaborare, iar Studiile de Prefezabilitate și Fezabilitate sunt gata. În acest proiect, Consiliul Județean Timiș, pe lângă terenul pe care l-a pus la dispoziţie, susține financiar și anumite costuri necesare realizării documentației. La final, noua construcție va fi transferată în proprietatea județului.