Beneficiile multiple ale digitalizării dosarelor pacienților oncologici

Oncologia este una dintre specialitățile medicale cu o situație de mult timp delicată în cadrul sistemului medical românesc. Ultimul an, marcat de pandemie, a evidențiat provocări și mai mari pentru pacienții oncologici și medicii care se îngrijesc de ei. Despre unele dintre acestea, precum necesitatea digitalizării dosarelor pacienților oncologici (și nu numai), s-a discutat timp de două zile la întâlnirea Xgrupului de Oncologie al Spațiului Medical, „Pacient în linia întâi”, care a avut loc pe 25 și 26 februarie 2021, fiind organizată de BORO Communication, în parteneriat cu Philips, BMS și MSD. Susținător Hygienium.

La întâlnire au participat medici oncologi, hematologi, pneumologi și generaliști, alături de alți specialiști din domeniul medical, reprezentanți ai centrelor de oncologie, publice și private, reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai unor companii din industria medicală și farmaceutică.

Printre numeroasele și foarte vizibilele dezavantaje, pandemia a adus și un mare avantaj și totodată o oportunitate pentru sistemul medical, anume faptul că a devenit mult mai necesară și totodată mai ușoară și utilă comunicarea dintre medici dar și comunicarea acestora cu pacienții. În sensul fluidizării acestei comunicări, în beneficiul pacienților și al activității medicale, ideea necesității unor dosare digitalizate, accesibile tuturor medicilor implicați cu un pacient, a fost dezbătută la această întâlnire online de mai mulți vorbitori, printre care Dr. Daniela Vasile (Șef secție Oncologie, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta.), Conf. Dr. Dragoș Bumbăcea (Coordonator Compartiment Pneumologie, Spitalul Universitar de Urgență Elias), Dr George Buzete (medic anatomopatolog, Bioclinica, Timișoara), Dr. Sorina Rodica Pop (Coordonator Regional în cadrul Grupului de Lucru Oncologie și Îngrijiri Paliative, SNMF), Dr. Natalia Motaș (Coordonatorul Laboratorului de Endocopie Bronșică, Medic Primar Chirurgie Toracică, IOB).

Dr. Daniela Vasile a vorbit despre câteva din avantajele pe care le-ar aduce digitalizarea dosarelor pacienților în general dar și în mod particular în oncologie.

Pentru medici, avantajele ar fi:

  • posibilitatea sintetizării și accesării tuturor informațiilor medicale ale pacienților: istoricul și rezultatele analizelor, vizitele medicale, rețetele care s-au eliberat;
  • o colaborare mult mai ușoară și eficientă între diferite cadre medicale care se ocupă de un anumit pacient.
  • eficientizarea timpului utilizat de diferiți medici pentru fiecare pacient (o fișă informatică a pacientului, care să poată fi accesată și vizualizată de toți specialiștii care se ocupă de pacient, indiferent de locul unde se află aceștia sau pacientul, ar fi extrem de utilă pentru toți cei implicați).

Pentru pacient e vorba printre altele de avantajul de a nu i se mai întâmpla să vină nepregătit la medic, adică fără toate actele medicale relevante (pentru că aceste ar fi stocate online, securizat, fiind accesibile doar de către medicii săi), sau să nu își amintească anumite detalii relevante din istoricul său medical, neputând eventual furniza medicilor informații importante. În final, evident, avantajul principal pentru pacientul oncologic (și nu numai) ar fi o calitate mult mai bună a îngrijirii medicale ce i se poate oferi.

Conf. Dr. Dragoș Bumbăcea a vorbit despre utilitatea mare a unui dosar electronic al pacienților onco-pulmonari pentru ca medicii să poată ști clar traseul acestora, inclusiv legat de bronhoscopii și de rezultatele anatomopatologice, care adesea vin după mai multe săptămâni. Sarcina pentru parcursul ulterior al pacientului cade prea mult în seama acestuia și a familiei (care trebuie să adune toate analizele, să meargă mereu cu ele la diferiții medici unde trebuie să ajungă pacientul). Mai util ar fi ca un medic pneumolog, chiar dacă vede pacientul doar pentru o bronhoscopie, să și urmărească acel pacient până va pasa această sarcină de urmărire a parcursului pacientului unui alt medic – iar pentru tot acest traseu, digitalizarea oncologică ar fi un instrument foarte util.

De altfel, Ghidul de Management al Cancerului Pulmonar din 2015 includea printre altele și această recomandare, de optimizare a traseului pacientului, iar o parte a acestei probleme o reprezintă necesitatea ca, în urma unei evaluări multidisciplinare, decizia de diagnostic și terapie să se ia în cel mult 4 săptămâni de la prima evaluare. Și în acest sens, digitalizarea dosarului, respectiv a traseului unui pacient ar fi extrem de binevenită, așa cum a precizat Petruța Panait din partea companiei MSD.

Dr. George Buzete a subliniat faptul că, cu toate complicațiile pe care le-a adus pandemia, unul din efectele pozitive ale acesteia este identificarea punctelor slabe, deci care trebuie și pot fi îmbunătățite, din sistemul medical, unul dintre acestea fiind și necesitatea unei digitalizări a informațiilor despre pacienți. Dr. Buzete a exemplificat mai multe etape și timpi necesari în procesarea analizelor anatomopatologice, arătând că aceștia sunt inevitabili din perspectivă medicală dar totodată generează și prelungirea obținerii rezultatelor și, implicit, a comunicării informațiilor între pacienții respectivi și medicii care se ocupă de patologia lor.

În discuția despre digitalizare este necesară, așa cum s-a precizat în cadrul discuțiilor, identificarea concretă a tuturor informațiilor pe care medicii au nevoie să le acceseze din dosarele oncologice electronice ale pacienților, și să se știe cum anume ar trebui să fie acestea structurate și accesibile pentru a fi instrumente utile în diagnosticare, inclusiv din perspectiva rapidității luării unor decizii medicale. În plus, este necesară identificarea tuturor instituțiilor și organismelor care ar trebui să fie interconectate la aceste dosare digitale, pentru ca rezultatele pentru activitatea medicilor și implicit pentru binele pacienților să fie optime. 

Din perspectiva medicilor de familie, care sunt esențiali după momentul în care un pacient intră pe un tratament, dar și din perspectiva screening-ului, dr. Sorina Rodica Pop a subliniat faptul că un sistem electronic integrat ar fi extrem de folositor. Medicii de familie ar putea astfel să gestioneze mai bine acești pacienți și de asemenea facă mai ușor screening-ul și trimiterea la diferite investigații.

La sfârșitul traseului unui pacient în sistemul medical, dacă din păcate nu se i se mai poate oferi nimic altceva decât îngrijire paliativă la domiciliu, tot acest dosar electronic ar putea ajuta la o comunicare fluentă și eficientă între medicul de familie (implicat în îngrijirea paliativă) și medicul oncolog. Controlul simptomelor și, prin urmare, îngrijirea și confortul pacientului, dar și eficientizarea comunicării dintre medici ar beneficia așadar enorm și în acest caz de digitalizarea informațiilor medicale relevante despre fiecare pacient.

Dr. Natalia Motaș a amintit faptul că la IOB, unde adesea ajung și sunt primiți pentru bronhoscopii și alte investigații pacienți refuzați de alte centre, există o comisie de disciplină care decide asupra intrării pacientului pe tratament curativ sau pe paliație. Această comisie se întrunește doar în anumite zile, dar de multe ori situația pacienților nu suferă amânare, iar specialiștii care trebuie să ia aceste decizii sunt nevoiți să se consulte telefonic. Și aici, digitalizarea dosarelor ar putea aduce un plus de eficiență în beneficiul pacienților dar și al timpului și al efortului depus de medici.

Cu siguranță că o centralizare digitalizată a tuturor informațiilor importante din punct de vedere medical, despre un pacient, ar putea fi un instrument extrem de util și avantajos în activitatea medicilor nu numai cu pacienții oncologici. Aceasta a fost una dintre concluziile discuțiilor pe această temă de la întâlnirea Xgrupului intitulată „Pacient în linia întâi”, și speranța este ca autoritățile să rezoneze cât mai curând cu această idee.

Mai multe despre întâlnire aici.

Următoarea întâlnire a Xgrupului de Oncologie al Spațiului Medical va fi pe 23 septembrie 2021, în cadrul celei de-a 6-a ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO, care va avea loc la Hotel Caro din București.