Arh. Raluca Șoaita: Spitalele modulare sunt folosite temporar pentru pandemie, dar pot fi oricând reconvertite dându-le un alt rol

Raluca Șoaita, architect specializat în domeniul medical cu o experiență de peste 14 ani în arhitectura medicală, a prezentat planuri ale mai multor spitale modulare în cadrul celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor – ROHO. Raluca este și fondatoarea biroului de arhitectură Tesseract. 

„După exemplul Italiei, România a luat de la începutul pandemiei măsuri de prevenție. La nivel global au apărut spitale noi, construite rapid, în China, Olanda, Italia, Spania, gândite în sistem modular pentru acomodarea pacienților și suspecților cu SARS-CoV-2. Sursele de inspirație au fost spitalele NATO de tip cort sau din containere comerciale. În România, s-a cunoscut starea îmbătrânită a infrastructurii medicale, dar și lipsa aparaturii necesare și a spațiilor la standarde europene, moderne.

Povestea construirii spitalului modular de la Elias a început pentru că mi-a fost foarte teamă de ce se va întâmpla și atunci am sunat-o pe Oana de la Dăruiește Viața pentru a discuta despre ce se poate face, știind că la momentul respectiv ele încercau deja să aducă echipamente medicale și condițiile din spitalele noastre. Am stabilit apoi cu ea și cu Carmen că dacă reușim să strângem bani și avem un concept care poate funcționa să încercăm să facem un spital modular.

În primă fază ne-am documentat pe internet despre Covid-19 și din punct de vedere medical și epidemiologic, atât cât am putut înțelege, dar am vizionat și video-uri în care pacienți sau alte persoane implicate povesteau ce li s-a întâmplat. Chiar și unul dintre reprezentanții din lumea artei, Ai Wei Wei, a făcut un video despre pandemie, „Coronation”, în care era prezentat cum chinezii au făcut spitalele modulare.  

Am luat legătura cu colegi și experți din Spania, Olanda, Italia, Franța pentru a vedea cum au procedat și am primit, de exemplu, din Italia, video-uri cu săli foarte mari de expoziții în care se construiseră mini-spitale de campanie. Am discutat însă și cu medici infecționiști și epidemiologi locali pentru a înțelege și nevoile lor. 

În final am ajuns la un concept care a fost implementat în cazul spitalului de la Elias. În primă fază se realizează fundațiile din beton izolate peste care se așează un sistem de grinzi metalice, iar instalațiile generale se trec pe sub viitoarele containere care se amplasează pe structura metalică. Containerele lasă și posibilitatea de extindere, în caz de nevoie, și au o izolație proprie, fiind folosite panouri sandwich în pereții acestora și în acoperiș.    

Am discutat cu colegii din Italia și despre cum pot fi eficientizate aceste module alocate pacienților. Ei se gândiseră la o variantă cu module de patru sau de opt în care ar fi fost nevoie de o asistentă și un medic la patru pacienți.

Partea de finisaje interioare cu specific medical vine după ce se montează toate modulele, instalațiile interioare, mobilierul specific și dotările. Există și o parte a zonelor tehnice pentru că avem nevoie de tot ce înseamnă gaze medicale, grupuri electrogene și centrale de tratare de aer, care sunt amplasate de obicei în exteriorul containerelor.

La Elias am construit un spital cu 38 de paturi, în 3 module, 10 camere individuale pentru pacienți suspecți, 14 paturi pentru pacienți confirmați necritici și 14 paturi pentru pacienți confirmați critici, dar toate modulele pot fi transformate pentru îngrijirea bolnavilor critici fiind dotate cu gaze medicale la capul patului. 

Am propus și un container de neutralizare deșeuri care să transforme deșeurile specifice în deșeuri care să respecte normele de evacuare uzuală, însă timpul de livrare era foarte mare din cauza cererii crescute. Valoarea proiectului a fost de 2 milioane de euro.  

Din punct de vedere al fluxurilor, am folosit un sistem de culoar roșu în care să se facă și zona de supraveghere, iar culoarul verde se oprește imediat după vestiare, conform modelului olandez care lua în calcul că va avea personal care să lucreze în ture de câte patru ore. Personalul intră, se îmbracă imediat după vestiare în echipament de protecție și își desfășoară activitatea în modului în care era desemnat; se întoarce la final, iese prin doffing și se dezinfectează în spațiul respectiv, folosind și dușul. Pe fiecare capăt de modul este o zonă prin care care toate materialele folosite în saloane de către pacienți sunt evacuate.   

Propunerea de la Brașov are 25 de paturi pentru cazurile critice, fără grupuri sanitare pentru pacienți din cauza stadiului bolii, o zonă amplă de supraveghere în zona centrală, o morgă, iar fiecare aripă de paturi conține un container pentru manipularea materialelor murdare rezultate. Am mers pe același sistem cu vestiarul care este limita de zonă verde. În fața fiecărui modul avem câte un sas pentru a crea diferențele de presiune

În propunerea pentru Marius Nasta, pentru care se caută finanțare în acest moment, lucrurile au fost abordate puțin altfel ca urmare a discuției cu cei de acolo. Am creat un culoar verde pe centru și fiecare modul are un donning și un doffing la intrarea în modul. Am plecat de la ideea că fiind dedicat pacienților cu simptome medii personalul va lucra mai mult timp și va avea nevoie și de alte zone precum oficiu, laborator, sterilizare sau chiar zone de relaxare.

Am optat pentru un material care este prietenos cu mediu. Sunt foarte multe containere în lume care zac în porturi, nu sunt folosite și care s-ar putea folosi în viitor. Momentan, aceste spitale sunt folosite temporar pentru pandemie, dar pot fi oricând reconvertite dându-le o altă funcțiune.    

Am discutat la un moment dat cu un director de spital care își dorea renovarea unei secții a spitalului, dar pentru că nu avea unde relocheze pacienții, s-a gândit că poate să-și facă un spital modular în care să-i mute temporar, timp în care își renovează secția, rezolvând astfel problema.”            

Vă invităm să urmăriți SpațiulMedical și pe Facebook și LinkedIn

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențialăi

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 


Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele trei categorii ale ediției din 2020 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului și Spitalul Anului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”